Megérte merésznek lenni! – Ez a budapesti panel fürdőszoba mindössze 8 nap alatt tetőtől talpig megújult

Megérte merésznek lenni! – Ez a budapesti panel fürdőszoba mindössze 8 nap alatt tetőtől talpig megújult

Nézzétek csak ezt a fotót! Gondolnátok, hogy egy panellakásban készült? Bizony, egy panellakásban! Különleges csempe, matt szaniterek és LED fények – ennyi kell csupán a mindent felülíró modern hangulathoz. Ezúttal Beatrix mesélt nekünk tervekről és tanulságokról, amiből hasonló felújítás előtt állva bárki sokat okulhat.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

A fürdőszoba felújítás régóta tervben volt, de előtte végére értek a lakás többi részének, plusz a teljes villanyhálózat cseréjének.
Ahogy Beatrix meséli, maga a fürdő nagyon rossz állapotban volt, gyakorlatilag egyidős volt az épülettel. Elrendezésre az alap 46 nm panel fürdő (150×250 cm) fürdőkáddal – ami ráadásul rosszul volt behelyezve –, mellette a mosdóra csatlakoztatott zuhanyszettel és WC-vel.
Mivel a WC mellett egy régi lemez radiátor volt, maga a mosógép a mosdóval szemben fért csak el, viszont így csak egy picike hely maradt. Eredetileg a fürdőbe belépve egyből balra egy ajtó volt, amin keresztül a gardróbba lehetett bejutni, és onnan tovább a hálóba. (Ezt végül gipszkartonnal lezárták.)

A fürdőszoba a felújítás előtt

Galéria / 5 kép

Megnézem a galériát

“A felújításnál első körben azt kellett kitalálnunk, hogy kit bízzunk meg vele. Mivel Budapesten vagyunk, egy ekkora fürdő munkadíja horror összegeket kóstál. Az édesapám és az öcsém is víz-, gáz- és fűtésszerelő, tőlük kértem főként tanácsot, hogyan is induljunk el. “Természetesen” sem a csempe, sem a szerelvények kiválasztásánál nem voltunk egy véleményen, mivel ők funkció, illetve szerelhetőség szerint mérlegeltek mindent, de erre számíthat az ember lánya, ha szakemberekből áll a család (nevet).”

Galéria / 4 kép

Megnézem a galériát

A csempét illetően volt elképzelések Beatrix fejében, mit szeretne. Sokan le akarták beszélni a sötét színekről – köztük a családja is –, mondván, ha esetleg eladja a lakást, jobb egy semlegesebb színekből álló fürdő. Plusz a 3D csempe takarítása nehezebb, és akkor a fekete szaniterekről még nem is beszéltünk. “A designcsempe.hu üzletében találtam meg végül azt, amit szerettem volna. Az eladó szerint merész, de izgalmas a választásom, mivel nem szokták összerakni az indusztriál stílust a modern stílusú csempével. A kiegészítők kiválasztásánál leginkább a matt feketére szavaztam.”

Először egy villanyszerelő segítsége kellett a felújításnál, mert eredetileg csak egy kis lámpa volt a mosdó felett, és ennek a helyére egy LED-es tükör került.  Az egész fürdő pedig álmennyezetet kapott 4 db nagyobb méretű spottal. Ezt Beatrix férje csinálta meg egy barát segítségével.

“Az öcsém csinálta a szerelvényezést és a komplett csőcserét egy kollégájával (de többen is a segítségünkre voltak a csatornacsere megoldásában), majd a végén a mosdó, a WC és a mosógép bekötését, valamint az üvegfal beépítését. Ez nem volt egyszerű munka a betonpanel miatt, és gyakorlatilag minden cső máshova került. Ezeknél a folyamatoknál nagyon sokat tudunk spórolni a munkadíjon, mivel csak anyagárral kellett számolnunk. Persze nem volt egyszerű összehozni, mert nehezítette a helyzetet, hogy én közel 20 éve Budapesten élek, de a családom Szolnokon, így ezt a távolságot is át kellett hidalnunk. Nagyon hálásak vagyunk a testvéremnek, hogy rengeteg időt és energiát fektetett bele, hogy segítsen nekünk.

Ugyanez volt a helyzet a burkolóval is, aki szintén szolnoki volt, de az öcsémre való tekintettel elvállalta, hogy feljön hozzák Budapestre. Nagyon korrekt árajánlatot kaptunk tőle, és még az útiköltség térítéssel együtt is sokkal jobban jártunk, mintha a budapesti árakat kellett volna fizetnünk. Nem mellesleg nagyon hálásak vagyunk neki is a precíz és gyönyörű munkájáért!”

Amivel viszont nem számoltak Beatrixék: a folyosón a szerelőszekrényben futott a szellőzőrendszer csöve, ahova kerülnie kellett volna a zuhanyszettnek. Így borult minden, és a zuhanyzó rész szélesebb lett. A már megvásárolt mosdószekrény azonban ezzel nem fért el (ezt el kellett adni), ennél kisebbet viszont, ami a már megvásárolt mosdótálhoz is passzol, nem találtak sehol, így végül asztalossal kellett csináltatni a kiválasztott színben. “A hozzáértők monoblokkos WC-t ajánlottak (természetesen a szerelhetőség miatt), de én falra szerelhetőt szerettem volna. Találtunk egy keskenyített modult, ami hátsó kifolyású – a beszerelésével az öcsém nagyon megküzdött.

Egyedül a zuhanyfal volt az, aminél Beatrix az öccse tanácsára hallgatott, Ravak zuhanyfal mellett döntöttek, de nem vették meg előre, nehogy a felújítás alatt megsérüljön. “De időben megrendeltük, amit jól is tettünk, mert azt mondták, 6 hét a szállítás. Végül szerencsére 5 nap múlva már nálunk is volt.”

A régi csempéket nem verték le (csak a kád mellett, illetve a padló egy részén, ahol indokolt volt), mivel azok nagyon biztosan álltak a helyükön. Inkább ráburkolták az új lapokat – ezzel időt és pénzt is spóroltak. Az épített zuhanyzó miatt a száradás miatt sokszor álltak a munkálatok, volt olyan nap, amikor csak pár órát lehetett dolgozni a fürdőn, de így is 8 nap alatt elkészült a felújítás. “A szomszéd lakás épp üresen állt. Nagy segítség volt, hogy megkaptuk a kulcsokat, így a felújítás alatt tudtuk használni a fürdőt, és tudtuk hol tárolni a csempét, szabitereket.”

A káprázatos végeredmény

Galéria / 6 kép

Megnézem a galériát

“Összességében simán ment a felújítás, a tervezett időn belül végeztünk vele. Persze volt benne idegeskedés és megoldandó probléma bőven, no, meg rengeteg takarítás, de a végeredmény látva abszolút megérte, mert olyan lett, amilyennek elképzeltem.”

Ezekről a sikertörténetekről se maradj le:

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Bezárom
Te is szívesen bemutatnád az otthonodat?
Akkor küldj nekünk e-mailt az otthonokesmegoldasok@marquardmedia.hu e-mail címre, amelyben pár mondat és sok szép kép kíséretében bemutatod, hol élsz. A legszebb lakásokat és házakat pedig mi is megmutatjuk weboldalunkon olvasóinknak!
Tipp Nézzük, mit kell 60 Celsius-fokon mosni – és mit TILOS

Fehérnemű, törlőrongy, ágynemű – ezeket a textíliákat a legtöbben 60 Celsus-fokon mossák. Erre vajon tényleg szükség van?

Tipp A robotporszívó előnyei és hátrányai – Megéri beruházni rá?

A robotporszívók már nem számítanak kuriózumnak, szerencsére egyre elérhetőbb áron kínálják őket. Sőt, egyre többet tudnak, pontosabbak és megbízhatóbbak. Ám még így is szól ellenük jó pár érv, hiszen gondolkozni (még) nem tudnak. Elhoztuk a legnyomósabb érveket, melyek garantáltan segítenek meghozni az okos döntést.

Felújítás 12 év kitartó munkájának gyümölcse: egy roppant ízléses kádár-kocka, ami még szaunát is kapott

Egy tucat esztendő - soknak tűnik, igaz? De sokkal kevesebbnek érződik, ha az ember közben a saját otthonát építgeti, szépítgeti. Zoltánék története még 2009-ben kezdődött, ennyi esztendő alatt jutottak el oda, hogy azt mondják: elégedettek az otthonukkal.

Tipp Felvettek az egyetemre? Így rendezd be praktikusan az albérletet

Amikor egyetemre vagy főiskolára készülsz, a legtöbb esetben költözésre is sor kerül. Annak érdekében, hogy otthonosan érezd magad az albérletben, leendő szobádat be kell rendezned a saját stílusodban. Mindezt úgy, hogy a végeredmény praktikus és költséghatékony is legyen. Erre hoztunk pár szuper tippet!

Gyerek Mindjárt becsengetnek 2. – Milyen az ideális tanulószoba egy tinédzsernek?

A gyerekszobának a gyerekkel együtt kell felnőnie, így amikor tinédzser korba lép a gyermek, a tanulósaroknak is meg kell újulni. Milyen az ideális tanulószoba egy tinédzsernek? Nézzük.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin