Megérte nagyot álmodni! Ez a hangulatos kis vendégház nem is olyan rég még elhagyatott présház volt

Megérte nagyot álmodni! Ez a hangulatos kis vendégház nem is olyan rég még elhagyatott présház volt

Egy elhagyatott, romos kis présház – mire lehet még jó? Nagyon sok mindenre! Kellő kreativitással és kitartással például autentikus vendégházat is faraghatunk belőle. Erzsébetéknek legalábbis sikerült! Az ő sikertörténetük egy újabb példa arra, hogy megéri átlátni a romos falakon.

Ötletládához ad!

„A Kelet-Mecsek egyik gyönyörű völgyében fekvő kis faluban immáron 17 éve működtetek egy kis vendégházat. A vendégház a falu egyik pincesorán található, szülői, nagyszülői örökség. Eredetileg présháznak épült, de a szüleim halála után mi már nem foglalkoztunk borkészítéssel. Ekkor jött az ötlet, hogy falusi szálláshelyet alakítok ki belőle” – idézi fel a kezdeteket a büszke tulajdonos, Erzsébet. Az évek során alakítgatta, szépítgette a házikót, és mint mondja: a visszajelzésekből úgy tűnik, hogy a vendégek szeretik.  A vendégházban lévő hely aztán egy idő után kevésnek bizonyult, de bővíteni nem volt lehetőség. A ház mellett álló présház viszont évek óta gazdátlanul állt. Ekkor jött az ötlet, hogy azzal megoldhatná a helyhiányt.

Két különálló, mégis egymás mellett lévő épületben egyszerre több vendéget tudna ugyanis fogadni. A tulajdonos viszont sokáig nem akarta eladni neki az ingatlant, aztán mire rászánta magát, már túl magas árat kért érte, ezért Erzsébet elengedte a terveit. „Aztán pár hónap múlva (épp a születésnapomon) felhívott, mondván, kész eladni a présházat, méghozzá azon az áron, amit én kínáltam neki.”

Galéria / 12 kép

Megnézem a galériát

Mivel évek óta gazdátlanul állt az épület, ránézésre elég rossz állapotban volt. De Erzsébet látta benne, hogy a fantáziát: megtervezte a házat kívül-belül, és megálmodta a dizájnt.

A munkálatok

A felújítást a tetővel kezdték, a régi hódfarkú cserepeket és a tetőléceket leszedték. A gerendák jó állapotban voltak még, ezért azokat meghagyták. Párazáró fólia és új tetőléc került rá, majd a régi cserepek kerültek vissza, a rosszak pótolva lettek ugyanolyan típusúval. A külső falazat 40 cm vastag kő és vályog, jó állapotban volt. A külső falak hálózva, glettelve lettek, az első oldal kapott egy nemes vakolat borítást, a lábazat pedig Delap-pal lett burkolva. A belső falak vakolva, meszelve voltak. A vakolat viszonylag jó állapotban volt, csak helyenként kellett javítani, egyébként alaposan le lett csiszolva, majd glettelve és újra csiszolva. Az aljzat betonozva volt, de szigetelni kellett és újra betonozni burkolás előtt. A mennyezet gipszkartonból készült, felette szigetelve lett.

Galéria / 9 kép

Megnézem a galériát

A belső tér kialakítása

A présházban csak egy kis helyiség volt elkülönítve, a többi rész egy nagy tér volt. Ezt a kis helyiséget meghagyták, ide tervezték a konyhát. A fürdőszobának a falait újonnan húzták fel. „A konyhát és az étkezőt a ház elejére terveztem, mert csak ott jön be természetes fény, és oda kell több fény. A fürdőszoba és a hálórész az épület hátsó felébe került. Mivel előtte présházként funkcionált a ház, csak egy pici ablaka volt, ezt kicseréltük kettő nagyobbra, hogy fényesebb legyen a belső tér. Az eredeti présház ajtót meghagytuk, mert nagyon szép kézműves munka volt. A rajta lévő zománcfestéket homokszórással leszedettük, így előbukkant a régi fa csodálatos erezete. Ezt (Milesi) lazúrfestékkel eresztettem be. A régi zárat és pincekulcsot meghagytam, most is ezt használjuk.”

Mivel nagyon nagy a belmagasság, azt csak az ágy felett hagyták meg, ide a későbbiek során egy galériát szeretnének építeni, egy kis kuckót a gyerekeknek. Így kényelmesen elfér majd 4 fő a kis házban.

„A felújítás során arra törekedtem, hogy minél egyszerűbben és viszonylag olcsón sikerüljön megoldani mindent. Fehér falakat, könnyen tisztán tartható burkolatokat választottam.”

Happy end

Ahogy Erzsébet mondja, a felújítás kicsit több, mint egy évig tartott. A legnagyobb nehézség a szakemberhiány volt. A vásárlás után sokára tudták csak elkezdeni a renoválást, mert sokat kellett várni a tetőfedőkre és a kőművesre. De szerencsére nem is kellett sietniük.

A házon a tetőjavítást, vízvezeték-szerelést, kőműves és burkoló munkát, álmennyezet készítést, szigetelést szakember végezte. A villanyszerelést Erzsébet fia és párja, miközben a kőműves segédmunkásai legtöbbször ők maguk voltak. A festést, mázolás, árubeszerzést pedig Erzsébet intézte. A támfal építést, járdalap lerakást, kisebb belső munkákat és a berendezést ketten a vállalták a párjával. „Nagy köszönet érte neki!”

Galéria / 22 kép

Megnézem a galériát

„A végeredményben azt szeretem a legjobban, hogy megvalósult egy álmom, végig tudtam csinálni elejétől a végéig. Amikor ránézek a házra, eszembe jut, hogy milyen volt régen, hányszor kukucskáltam be az ablakon, és gondolatban elterveztem, mit tudnék kihozni belőle. És ezekből a gondolatokból valóság lett. Ez jó érzéssel tölt el.”

LIZA Vendégház

Mecseknádasd, Külterület 056/17
Telefon: 06-30-526-4036
E-mail: gungle@freemail.hu

Ezekről a sikertörténetekről se maradj le:

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Bezárom
Te is szívesen bemutatnád az otthonodat?
Akkor küldj nekünk e-mailt az otthonokesmegoldasok@marquardmedia.hu e-mail címre, amelyben pár mondat és sok szép kép kíséretében bemutatod, hol élsz. A legszebb lakásokat és házakat pedig mi is megmutatjuk weboldalunkon olvasóinknak!
Stílus Vissza a jövőbe az Art Decoval – Íme, a stílusvilág legfontosabb ismertetőjegyei

Az Art Deco stílus neked ismerős lehet az 1920-as és 1930-as éveiben játszódó filmekből. A minimalista és természet inspirálta hangulatvilágok után éles váltást jelentett a lakberendezésben, hiszen formabontó mintáival tökéletes illeszkedett a Nagy Gatsby történetből ismert vidám, fényűző hangulatba. Összegyűjtöttük a legfontosabb ismertetőjegyeit.

Stílus Loft lakás jelentése – Mit takar ez a manapság divatos élettér?

Ha az elmúlt időben te is böngésztél különböző ingatlanos oldalakon eladó lakásokat, akkor biztosan találkoztál a loft kifejezéssel. Nem tudod pontosan, hogy ez mit is jelent? Akkor jó helyen jársz, megmutatjuk, mi is a loft lakás jelentése.

Tipp Figyelem! Ezek a növények veszélyesek a macskádra

Szereted a növényeket, viszont egy vagy több cicával élsz együtt? Akkor nem mindegy, hogy milyen cserepesekkel díszíted az otthonod, mert bizonyos fajták mérgezők lehetnek a macskád számára.

Tipp Zöld otthon – Így lesz fenntarthatóbb a fürdőszobád

A lakás fontosabb pontjain már tudatosabb megoldásokra váltottál, de a fürdőszobában még várat magára a „zöldebb” életforma? Akkor fogadd meg alábbi tippjeinket!

Tipp Az igazán tiszta ablak kulcsa: így takarítsd a rolót

Az ablakpucolás egyik legnehezebb pontja a rolók tisztítása. Sok apró zug és nem ritkán vastag porréteg – nem a legjobb párosítás. Nézzük, hogyan teheted könnyebbé magadnak a feladatot.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin