Megérte nagyot álmodni! Ez a hangulatos kis vendégház nem is olyan rég még elhagyatott présház volt

„A Kelet-Mecsek egyik gyönyörű völgyében fekvő kis faluban immáron 17 éve működtetek egy kis vendégházat. A vendégház a falu egyik pincesorán található, szülői, nagyszülői örökség. Eredetileg présháznak épült, de a szüleim halála után mi már nem foglalkoztunk borkészítéssel. Ekkor jött az ötlet, hogy falusi szálláshelyet alakítok ki belőle” – idézi fel a kezdeteket a büszke tulajdonos, Erzsébet. Az évek során alakítgatta, szépítgette a házikót, és mint mondja: a visszajelzésekből úgy tűnik, hogy a vendégek szeretik.  A vendégházban lévő hely aztán egy idő után kevésnek bizonyult, de bővíteni nem volt lehetőség. A ház mellett álló présház viszont évek óta gazdátlanul állt. Ekkor jött az ötlet, hogy azzal megoldhatná a helyhiányt.

Két különálló, mégis egymás mellett lévő épületben egyszerre több vendéget tudna ugyanis fogadni. A tulajdonos viszont sokáig nem akarta eladni neki az ingatlant, aztán mire rászánta magát, már túl magas árat kért érte, ezért Erzsébet elengedte a terveit. „Aztán pár hónap múlva (épp a születésnapomon) felhívott, mondván, kész eladni a présházat, méghozzá azon az áron, amit én kínáltam neki.”

Galéria / 12 kép

Megnézem a galériát

Mivel évek óta gazdátlanul állt az épület, ránézésre elég rossz állapotban volt. De Erzsébet látta benne, hogy a fantáziát: megtervezte a házat kívül-belül, és megálmodta a dizájnt.

A munkálatok

A felújítást a tetővel kezdték, a régi hódfarkú cserepeket és a tetőléceket leszedték. A gerendák jó állapotban voltak még, ezért azokat meghagyták. Párazáró fólia és új tetőléc került rá, majd a régi cserepek kerültek vissza, a rosszak pótolva lettek ugyanolyan típusúval. A külső falazat 40 cm vastag kő és vályog, jó állapotban volt. A külső falak hálózva, glettelve lettek, az első oldal kapott egy nemes vakolat borítást, a lábazat pedig Delap-pal lett burkolva. A belső falak vakolva, meszelve voltak. A vakolat viszonylag jó állapotban volt, csak helyenként kellett javítani, egyébként alaposan le lett csiszolva, majd glettelve és újra csiszolva. Az aljzat betonozva volt, de szigetelni kellett és újra betonozni burkolás előtt. A mennyezet gipszkartonból készült, felette szigetelve lett.

Galéria / 9 kép

Megnézem a galériát

A belső tér kialakítása

A présházban csak egy kis helyiség volt elkülönítve, a többi rész egy nagy tér volt. Ezt a kis helyiséget meghagyták, ide tervezték a konyhát. A fürdőszobának a falait újonnan húzták fel. „A konyhát és az étkezőt a ház elejére terveztem, mert csak ott jön be természetes fény, és oda kell több fény. A fürdőszoba és a hálórész az épület hátsó felébe került. Mivel előtte présházként funkcionált a ház, csak egy pici ablaka volt, ezt kicseréltük kettő nagyobbra, hogy fényesebb legyen a belső tér. Az eredeti présház ajtót meghagytuk, mert nagyon szép kézműves munka volt. A rajta lévő zománcfestéket homokszórással leszedettük, így előbukkant a régi fa csodálatos erezete. Ezt (Milesi) lazúrfestékkel eresztettem be. A régi zárat és pincekulcsot meghagytam, most is ezt használjuk.”

Mivel nagyon nagy a belmagasság, azt csak az ágy felett hagyták meg, ide a későbbiek során egy galériát szeretnének építeni, egy kis kuckót a gyerekeknek. Így kényelmesen elfér majd 4 fő a kis házban.

„A felújítás során arra törekedtem, hogy minél egyszerűbben és viszonylag olcsón sikerüljön megoldani mindent. Fehér falakat, könnyen tisztán tartható burkolatokat választottam.”

Happy end

Ahogy Erzsébet mondja, a felújítás kicsit több, mint egy évig tartott. A legnagyobb nehézség a szakemberhiány volt. A vásárlás után sokára tudták csak elkezdeni a renoválást, mert sokat kellett várni a tetőfedőkre és a kőművesre. De szerencsére nem is kellett sietniük.

A házon a tetőjavítást, vízvezeték-szerelést, kőműves és burkoló munkát, álmennyezet készítést, szigetelést szakember végezte. A villanyszerelést Erzsébet fia és párja, miközben a kőműves segédmunkásai legtöbbször ők maguk voltak. A festést, mázolás, árubeszerzést pedig Erzsébet intézte. A támfal építést, járdalap lerakást, kisebb belső munkákat és a berendezést ketten a vállalták a párjával. „Nagy köszönet érte neki!”

Galéria / 22 kép

Megnézem a galériát

„A végeredményben azt szeretem a legjobban, hogy megvalósult egy álmom, végig tudtam csinálni elejétől a végéig. Amikor ránézek a házra, eszembe jut, hogy milyen volt régen, hányszor kukucskáltam be az ablakon, és gondolatban elterveztem, mit tudnék kihozni belőle. És ezekből a gondolatokból valóság lett. Ez jó érzéssel tölt el.”

LIZA Vendégház

Mecseknádasd, Külterület 056/17
Telefon: 06-30-526-4036
E-mail: gungle@freemail.hu

Ezekről a sikertörténetekről se maradj le:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.