Harmónia a köbön! 3 emeletes családi fészek a Mecsek szívéből

Az 1993-ban épült ház összesen 134 nm, 3 szinten elosztva:

 • Pince szint: itt két külön helyiség van, melyből az egyikben egy kisebb hobbiszoba kialakítása a cél. A pincelejárat fordulójában lett kialakítva egy kis spájz, nagyon hasznos, sok minden elfér ott.
 • Alsó szint: itt van a nappali-étkező-konyha hármasa, egy előszoba, a mosókonyha (benne a vendég WC és egy zuhany)
 • Felső szint: itt 4 kis méretű szoba, egy nagyobb méretű fürdő és egy remek galéria található 
 • Ezeken felül van még egy utcafronti dupla garázs, melyből bejárat van a házba.

“Az elrendezése nagyon optimális, hiszen lent van az a terület, amit egész nap használunk, fent pedig a szobák. Ez utóbbi rész sokkal nyugodtabb, és mindenkinek jut saját tér. Ez az építtetőket dicséri. Nagyon jól lett kitalálva a ház, igazán csak apró dolgokon változtatnék – például egy szélesebb lépcsőház jobb lett volna” – mondja Krisztina. Nagyon fontos volt számára, hogy a ház világos legyen, és ebben az ingatlanban 11 nagy ablaknak hála ez meg is van, ráadásul háromféle tájolással. “Szomszédunk igazából nincs, mivel előttünk üres mező van, mögöttünk egy pici kis gyalogút, és bármely ablakon nézek ki, a fákat és növényeket látok.”

Az eredeti állapotok

Az ingatlan 6 évig lakatlan volt, ehhez mérten teljesen lepusztult állapotban volt. Több helyen beázott, tönkrement fa nyílászárók, a nappaliban az aljzat le volt szakadva, a közműveket pedig kikötötték. Azzal a tudattal vették meg a házat, hogy mindent cserélni kell. Olcsón jutottak hozzá, de nagyon következetes ütemtervet és anyagi leosztást készítettek, amihez – ahogy Krisztina mondja – végig tartották is magukat. “Az volt  a terv, hogy nullára fusson ki a költözés, de közben egy minőségi cserét tudjunk megvalósítani mind a ház, mind az életvitelünk tekintetében.”

Első látásra

Amikor eldőlt, hogy költözzünk egy csendes faluba, a dombok közé, akkor rengeteg hirdetést néztem meg, de ez a ház “megszólított”.  Megláttam a hatalmas belmagasságú galériás étkező részt, amelyet egy tetőablak bevilágít, és számomra azonnal el is dőlt. De a férjem is beleszeretett szerencsére. Eljöttünk megnézni, és bár lehangoló állapotban volt, láttam, mit lehet belőle kihozni. Ebben pedig teljesen szabad kezet kaptam. Nem is néztünk meg több ingatlant.”

Mivel Krisztina férje partner volt az ötletei megvalósításában, biztos volt benne, hogy újra életre keltik majd ezt a házat és a hozzá tartozó kertet is. Ez utóbbi valóságos dzsungel volt, a teraszokra alig lehetett feljutni, és a tetőcsatornán is futottak a növények indái.

Az átalakítás

A vásárlás folyamat alatt már gyűjtötték az inspirációkat, és körvonalazódott, hogy körülbelül milyen hangulatot szeretnének majd kialakítani. Koncepció pontosan nem volt, de azt tudták, hogy időtálló burkolatok kellenek, nem pedig divatosak, mert nem szerettek volna belefutni abba a hibába, hogy pár év alatt minden elavul. Ezért szavaztak egyszerű fehér falicsempére és grafit burkolólapokra, illetve abszolút egyszerű és élethű vízálló parkettára. “Természetesen közösen döntöttünk, de a férjem ebben abszolút átadta az irányítást. Fix keretünk volt, mert nem volt opció, hogy hitelt vállaljunk. 3 gyermekünk van, 50 évesen nem szerettünk volna egyet hátralépni, és adósságot vállalni.”

Galéria / 23 kép

Megnézem a galériát

“A korábbi otthonunkban, Dabason egy felújított parasztházunk volt, fagerendás mennyezettel, tehát teljesen más irányt kívánt ez a viszonylag új, 20 éves ingatlan. Volt a házban egy cserépkályha, amit mindenképpen meg szerettem volna tartani, még ha viszonylag modernebb vonalon indultunk is el. Az alaprajz alapvetően változatlan maradt, de a burkolatok és a nyílászárók ki lettek cserélve. Új tetőablakok kerültek be, és a felső szinten mindenhova gipszkarton került. Természetesen az aljzatot mindenhol fel kellett verni, és újra betonozni, vashálózni.”

Nagyon szoros ütemterv szerint haladtak Krisztináék, hiszen a korábbi házat eladták, azt 2019 július végén kellett átadniuk a következő tulajdonosnak, ennek az új háznak a kulcsait pedig az év elején kapták meg. Azaz kb. fél évük volt a felújítás, kiköltözés, beköltözés lebonyolítására, mindezt úgy, hogy a 3 gyereknek is iskolát kellett váltania, illetve a megélhetési forrásukat jelentő webáruházuk teljes árukészletét átköltöztetni. “Körülbelül márciusban indult minden, és július végén már itt voltunk a házban, ahol minden elkészült, ami a burkolást és festést illeti, de nem volt konyha, nem voltak szaniterek, nem volt kádunk, se WC, ráadásul matracon kellett aludnunk.

“Nagy nehézség volt maga a rövid idő, és az is, hogy mestereket találjunk, hiszen senkit nem ismertünk a környéken. Nehézség volt a konyha nélküli élet hetekig, de olyan motiváltak voltunk, hogy egyszerűen rohant az idő, minden napra volt valami, amit meg kellett oldani. Természetesen nem fejeződött be a felújítás a beköltözésünkkel, hiszen azóta is rengeteg minden történt. A legutóbbi nagy lépés a ház hőszigetelése volt tavaly, illetve elkészült a külső homlokzat és a lábazat.”

Különleges és okos megoldások a házban

 • A fenti fürdőszoba mosdópultja, amit maguk készítettek egy kidobásra ítélt szekrényből.
 • A kis konyhasziget, melyet egy parasztasztalból készítettek. Fejre fordították, pogácsa lábakat kapott, és egy különleges lapot a tetejére, melyet a barátnői ajándékoztak Krisztinának. Mesés autentikus darab, szögekkel és a fa gyönyörű anyagával.
 • A költségvetésből kiszorították a napelemes rendszert, ami azért is volt jó döntés, mert a teljes áramfogyasztásukat fedezni tudják ebből, beleértve a fűtést is.
 • Szintén okos és hasznos dolog, hogy a lenti fürdőszobát mosókonyhává alakították, és egy zuhanyt is tettek bele.
 • Noha eredetileg redőnyöket szerettek volna, a kivitelező cég hibájából végül redőnyök nélkül szállították le a nyílászárókat, ami utólag már jobb is, mert sokkal esztétikusabbak a jelenlegi belső árnyékolók.
 • A teraszajtót megnagyobbították, most háromszor akkora, mint volt, így abszolút összeköttetésben van a hátsó nagy terasszal, és fantasztikus kilátást enged a kertre.

Tanulságok

 • Bár nagyon jó ötlet volt, hogy a bejárati ajtó teljesen üveges lett, hiszen szép világos van tőle az előszobában, sajnos nagyon keskenynek tűnik, így jó lett volna, ha egy szélesebb ajtót csináltatnak helyette, nem egyszerűen cserélik a régit.
 • Utólag már látják: nagy hibát követtek el azzal, hogy a vízálló parketta alá sima alátét fólia került, nem pedig  padlófűtésre optimalizát. Így ez gyakorlatilag szigetel, emiatt sokat ront a  fűtés hatásfokán.
 • Ahogy Krisztina mondja, utólag több tetőablakot tennének be, a nagy hálószobában jó lenne egy picit több fény.
 • Jobban átgondolnák a konnektorok helyét, néhol hiányolják őket. 

Happy end

“Imádjuk azt az életstílust, amit itt élni tudunk. Ahogy a tudatot is, hogy egy csodálatos helyen élünk a Mecsek közelében, és egy számunkra tökéletes adottságú otthonunk lehet. Ez a ház gyakorlatilag új, és mivel szinte mindent kicseréltünk benne, nyugodtak vagyunk, hogy hosszútávon biztonságot nyújt majd nekünk. Nagyon jó érzés, hogy ilyen minőségű otthonunk lehet úgy, hogy nem futottunk ki a pénzből, mert következetesek voltunk, mindezt úgy, hogy nem kellet nagy kompromisszumokat kötnünk.” 

Galéria / 8 kép

Megnézem a galériát

“Összességében azt gondolom, hogy kihoztuk a maximumot abból az összegből, ami a házunk eladásából a rendelkezésünkre állt, bár abszolút nem volt rutinunk a felújításban, és követtünk el hibákat. De az elvitathatatlan, hogy egy sokkal szebb, tágasabb komfortosabb otthonunk van, ráadásul egy mesés kis faluban, szuper utcabeli családok mellett élhetünk. Mindig vágyam volt, hogy főzés és mosogatás közben kilássak a kertre, és most ez az álmom is teljesült. Az udvarunk ráadásul igazi édenkert lett, 2021-ben a Virágos Magyarország versenyben 1. helyezést értünk el vele.

Galéria / 28 kép

Megnézem a galériát

Ezekről a sikertörténetekről se maradj le:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.