Egy ékszerdobozzá varázsolt panellakás Budapest szívében

Egy ékszerdobozzá varázsolt panellakás Budapest szívében

Ezt a lakást úgy vettük, hogy kereséskor nem is vettem észre mit nézek – kezd bele történetükbe János, aki szakmájából kifolyólag sokféle ingatlant látott már. Ez az egy a maga nemében mégis kuriózum volt a számára.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

“Lakások eladásra történő felkészítésével és lakberendezéssel foglalkozunk. Emellett rendszeresen vásárolunk felújításra ingatlanokat, majd értékesítjük őket. De eddig alapvetés volt, hogy panellakásokkal nem foglalkozunk. A téglalakások könnyebben alakíthatók, és mivel a feleségem, Timi lakberendező, őt engedni kell szárnyalni, hiszen ezzel teremtünk értéket.”

Egy panellakásban azonban sokkal több a kötöttség. Nem lehet például falakat mozgatni. Az se vonzó, hogy rendszerint egy lépcsőházban 30-40 lakás is van, mert minél több a lakó, annál nehezebb az együttműködés és a közös terek tisztán tartása. „A lakáskeresés során van még egy fontos szempontunk: előnyben részesítjük Zuglót, illetve a budai kedvelt kerületeket, mert a „zöld felületek” miatt barátságosabb, élhetőbb a környék, ami népszerűvé, ezáltal eladhatóbbá teszi azokat a részeket.”

Ilyen előzmények után bukkantak rá Jánosék a Telepy utcai lakásra, amelynek az alaprajza első ránézésre megfogta őket, méghozzá az alábbiak miatt:

 • 3 lakóteres (2+1) volt a lakás sok ablakkal,
 • külön volt a WC és a fürdőszoba
 • a nappali közel 28 m2-es volt
 • tartozott hozzá egy 3 m2-es erkély, ami a pandémia óta igencsak felértékelődött a lakáskeresők körében
 • a lakás 1. emeleti

„Nagyon megtetszett nekünk az ingatlan. De aztán jött a „fekete leves”. Először az a felismerés, hogy a IX. kerületben található – azaz nem a kedvelt körzeteink egyikében –, aztán pedig a még nagyobb meglepetés: ez egy panellakás.”

Bár az első gondolatuk az volt, hogy így inkább elengedik a ingatlant, csak rávették magukat arra, hogy személyesen is megtekintsék.

Apróságok, amik nagyon sokat számítanak

A 9. kerületbe érve meglehetősen vegyes érzések fogadták őket. Noha a környéken sok a régi, fel nem újított ingatlan, egyre több újépítésű ház bújik ki a földből, vadonatúj lakótömbök épülnek, ami felértékeli a kerületet. Látszik továbbá, hogyan nagyon népszerű a fiatal korosztály körében, szívesen költöznek ide.

„Az ingatlan lokációja kiváló volt, mert egy kevésbé forgalmas belvárosi utcába épült a lakás, de közel van az Üllői út, amint keresztül autóval is gyorsan el lehet érni szinte bármely pontját a városnak. Ezenkívül tömegközlekedési szempontból is megfelelő volt az elhelyezkedése, mert a Semmelweis Klinikák, illetve a Nagyvárad téri metrómegállók közt található, ami szintén megkönnyíti az itt lakók életét, ráadásul az éjszakai járat is a közelben áll meg.”

A házhoz érve szimpatikus volt:

 • nem 10, csak 4 emeletes épületben volt a lakás;
 • a teljes társasház 4 lépcsőházból állt;
 • lépcsőházanként csak 12 lakás volt;
 • az utcafront oldalról a homlokzat jó állapotú és tiszta volt;
 • a ház kicsit beljebb helyezkedett az utcától, az épület előtt fák és előkertek voltak, vagyis „zöldre” nézett a lakás;
 • nem voltak graffitik a falakon;
 • a kukák nem a bejáratnál, nem a lépcsőházban, hanem külön kukatárolóban voltak;
 • a bejáratnál volt faliújság, amin kint voltak a fontos információk;
 • a lépcsőház ugyan nem frissen festett volt, de tiszta;
 • nem volt szemét a földön, amiből látszott, hogy a lakók gondos gazdái az ingatlannak;

A LAKÁS EREDETI ÁLLAPOTÁBAN

Galéria / 7 kép

Megnézem a galériát

„Megérkezünk a lakásba, és azt találtuk, amire a képek alapján számítottunk: egy nagyjából kipakolt teret, amit egy ideje már nem lakott senki. Minden szobának volt saját ablaka, a lakás közepén volt egy kényelmes méretű étkező, ami azáltal, hogy két oldalról kapott fényt, az megszokottnál világosabb volt.

Végül úgy döntöttünk, hogy érdemes megvenni a lakást, mert több pozitívum van, ami a vásárlást támasztja alá, mint negatívum, ami attól eltántorítana bennünket. Ráadásul tudtuk, hogy ezzel értéket is teremtünk.”

A felújítás folyamata

Mivel hagyaték volt a lakás, egy-két tartozást, hivatalos ügyet még rendezni kellett, ami kb. 2 hónapig elhúzódott. Ráadásul Jánosék nem kalkuláltak azzal, hogy az új villanyórát közel 6 hónap alatt tudják megszerezni. De mint mondja, abszolút pozitív hozzáállással találkoztak a közös képviselő, a gondnok és a közvetlen szomszédunk részéről is. Így kaptak áramot, nem kellett megvárni a felújítással a villanyóra beszerelését. „A rekonstrukciónál ügyeltünk arra, hogy hagyjunk szabad falfelületeket, ahová szekrényeket lehet berakni. A villanyszerelőnk átvezetékelte a lakást. Fontos szempont volt, hogy a csillárokhoz nem vezethetnek kábelcsatornák.”

Kicserélték:

 • a bejárati ajtót;
 • a konyhabútort (vadonatúj konyhaszekrényt és konyhai gépeket kapott a lakás);
 • a vízórákat;
 • a szanitereket (WC, kád, mosdó);
 • a meleg burkolatokat (linóleumokat, padlószőnyeg);
 • a hideg burkolatokat (csempe);
 • az erkély új járólapot kapott;
 • az egyik szobába és az étkezőbe LED világításos fali paneleket álmodott meg Timi, ami nagyon egyedivé változtatta a lakást

A LENYŰGÖZŐ VÉGEREDMÉNY

Galéria / 6 kép

Megnézem a galériát

Magasan van a léc

„Mivel Timi vezetésével home staginggel és lakberendezéssel foglalkozunk, folyamatosan belső tereket alakítunk, szépítünk. Ezekhez a tevékenységekhez szorosan kapcsolódik a részleges vagy teljes lakásfelújítás. Amikor saját tulajdonú ingatlanon dolgozik az ember, plusz energiákat mozgósít, mert nincs ott megrendelő, aki esetlegesen visszafogná, korlátozná az alkotást, a szárnyalást! Ilyenkor ki lehet élni a kreativitást! Ezzel együtt nagyon figyelni kell, hogy szakmailag rendben legyen minden, mert ahogy mi is kritikus szemmel nézzük a többiek munkáit, minket is vizslató szemek követnek.

Persze ennél sokkal fontosabb, hogy az általunk magasra tett lécet ne verjük le! Feleljünk meg a saját elvárásainknak, mindig kívánatos legyen a portékánk, és tudjunk megújulni.”

Ezekről a sikertörténetekről se maradj le:

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon Bérelt lakásból igazi otthon – Nikinek sikerült!

Amikor valaki nem saját tulajdonú, hanem bérelt ingatlanban álmodja meg otthonát, gyakran nem is igazán szabja magára a tereket és a stílust. Niki viszont úgy döntött, valóban hozzá illő zugra vágyik, és Bíró Andrea lakberendező segítségével meg is valósította elképzelését.

Tipp Magad készítette dísz a karácsonyfára: aranyos csillagok sótésztából

Ne tévesszen meg, hogy ehhez a DIY projekthez sótésztára van szükség. Nem süteményt fogunk készítünk, hanem karácsonyi díszeket, amik akár kulcstartóként is megállják a helyüket.

Tipp Tedd fel úgy az égősort a karácsonyfára, ahogy csak a profik tudják

Lehet bármennyi dísz is egy karácsnyfán, igazán az égősortól lesz szép. Segítünk, hogy ezzel idén már ne legyen problémád.

Tipp Ezért ne dobd ki SOHA a citrusfélék héját

Semmiféleképpen se dobd ki a mandarin, a narancs és a citrom héját, mert sok élethelyzetben a segítségedre lehetnek. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp Neked készítettem V. – Sikkes DIY dizájner kép a falra festés nélkül

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin