12 év kitartó munkájának gyümölcse: egy roppant ízléses kádár-kocka, ami még szaunát is kapott

12 év kitartó munkájának gyümölcse: egy roppant ízléses kádár-kocka, ami még szaunát is kapott

Egy tucat esztendő – soknak tűnik, igaz? De sokkal kevesebbnek érződik, ha az ember közben a saját otthonát építgeti, szépítgeti. Zoltánék története még 2009-ben kezdődött, ennyi esztendő alatt jutottak el oda, hogy azt mondják: elégedettek az otthonukkal.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

“2009-ben, 27 évesen vásároltam meg a házat. Az ingatlan tipikus kádár-kocka, a 70-es években készült, falazata vályog, de az alapja beton, kátránypapíros vízszigeteléssel. Szerkezetileg a ház teljesen rendben volt, sehol egy repedés, vizesedés vagy leomlott kőpor, de minden úgy nézett ki benne, ahogy annak idején megépítették, azóta semmilyen felújításon nem ment át.

Galéria / 3 kép

Megnézem a galériát

Lépésről lépésre

Első körben csak arra volt pénzem, hogy elkezdjem a bontási folyamatokat.  A tartófalak és tető kivételével mindent cseréltünk. Minden közmű a mérőórától ki lett cserélve, új nyílászárókat és korszerű fűtési rendszert kapott a ház.  Az egész házban padlófűtés van, ennek megfelelően a teljes házban cserélni kellett a betont, illetve kapott víz- és hőszigetelést is az ingatlan. 2,5 évbe telt, mire költözhető állapotba került a ház.

Ezután jött egy nagyobb szünet, mikor nagy dolgot nem újítottunk, de a kert rendbetétele is rengeteg energiát, igényelt. Megterveztük a kert elrendezését, parkosítottunk, konyhakertet alakítottunk ki, épült kocsibejáró, és térköveztünk is. 

Aztán – kb. 5 évvel ezelőtt – született meg az elképzelés, hogy össze kellene építeni a házat a melléképülettel, hogy legyen legalább egy plusz szobával több. A feleségem örökölt egy akkora összeget, ami pont fedezte a tető árát, így ezt is megvalósítottuk. A két felújítás között is takarékoskodtunk, kötöttünk lakáskasszát, és ekkor már körvonalazódott az állami támogatások lehetősége is. Így ki tudtuk használni a babaváró hitelt, az 1 millió forintos születendő gyermek utáni lakáshitel jóváírást, illetve az otthonfelújítási programot. Sikerült kifizetni a meglévő lakáshitelt, és meglett a keret a végső felújításhoz.

Jó kapcsolatok

Faipari technikus vagyok, és ebben a szakmában dolgozok mai napig is. Több építőipari cégnél megfordultam, ebből kifolyólag minden területről volt megbízható ismerősöm. Szakmámból adódóan van műszaki érzékem, és sok dolgot meg csináltam magamnak, de ismerem a határaimat, és amihez nem értek, ahhoz nem nyúlok. Néhány mesterrel meg tudtam úgy állapodni, hogy a bontásokat, segédmunkát megcsinálom én. Illetve természetesen a családból is sokan segítetek. 

A ház külső megjelenése

Mindenképpen szerettem volna a homlokzaton valamilyen díszt, hogy ne egységes színű legyen a ház. Rajzoltam is több lehetőséget, míg megszületett a jelenlegi design. A barna részekre több opció is volt. Az első verzió szerint – és ez lett volna a legegyszerűbb – egész egyszerűen más színű lett volna ezeken a részeken a nemes vakolat, de én ettől egy kicsit exkluzívabbat szerettem volna. A második ötlet az volt, hogy legyen valamilyen hasított kő vagy csempe a díszítő elem. De azok a típusok, amik nekem minőségben megfeleltek volna, kb. 10-14 ezer Ft/ m2 áron voltak. Plusz alatta ugyanúgy meg kellet volna csináltatni a vakolható kőzetgyapot szigetelést, és ezeket a köveket már akkoriban is kb. 8 ezer Ft /m2-ért rakták. Szóval a barna részek m2 ára akkoriban lett volna hozzávetőleg 25-30 ezer Ft/m2. 

Ezután jött az ötlet a homlokzati WPC burkolatra. 2 évvel ezelőtt a rendszer ára 16 ezer Ft/m2 volt (ma ugyanez 34 ezer Ft). Nagyon drágának tűnt első körben, de ez alá nem kellett vakolható kőzetgyapot, elég volt a sima, amit padlásszigeteléshez használnak, és ez a szigetelő kb. fele annyiba került, plusz én meg is tudtam csinálni magamnak. Ez úgy néz ki, hogy 5×5-ös párnafát felfúrtam a falra, közé ment a kőzetgyapot szigetelés, és erre egy páraáteresztő tetőfólia, majd arra a WPC burkolat. Így összköltségben olcsóbb lett, mintha kővel burkoltam volna a házfalat, és még van egy hatalmas előnye: ez a homlokzat burkolási forma légáteresztő, mivel a burkoló deszkák között 7-8 mm-es rések vannak, ami a vályogfalat tekintve rendkívül előnyös.

A színek tekintetében az elejétől az volt a koncepció, hogy a ház külseje egy kicsit őrizze meg a 70-es évekbeli kádár kocka hangulatot. Szerintem az ilyen típusú házak karakteréhez nem illik a modern külső.

Galéria / 6 kép

Megnézem a galériát

A kerítés

A felújítás legutolsó mozzanataként jött a kerítés. A legelejétől az volt a terv ­– ezért is lett évekig elhanyagolva –, hogy majd egyszer lebontom a régit, és építtetek helyette egy újat. Napjainkban viszont olyan drága lett mindenféle építőipari anyag, hogy ezt újra kellett gondolni. Hiszen az alapjaitól egy új kerítés több millió forint lett volna. Még egy környezettudatos érv is megfordult a fejemben, azaz miért bontsam el a már meglévőt, és dobjam ki azt, ami egyébként a funkcióját betölti. Ismét rajzolgattam, tervezgettem, és megszületett a jelenlegi forma. A végeredmény: újra festett kerítés, működő felújított kapuk, mosható csempézett lábazat, 70-es évekbeli design.

 A házbelső

Tipikus kádár-kockás felosztása volt a háznak: egy folyosó, 2 szoba, egy fürdőszoba, egy konyha és a spájz. A folyosó falát egybe nyitottuk, itt kapott helyet a konyha és az étkező. A fürdőszoba helyére került a WC, a kazán és a mosógép, a spájz helyére pedig a fürdőszoba.  A szobák megmaradtak.

Galéria / 2 kép

Megnézem a galériát

A bővítésnél beépítésre került a főépület és a melléképület közötti rész Ez lett a szülői háló és a nappali egyben. Mint már említettem, asztalos vagyok, ezért magamnak csináltam egyedi ülőgarnitúrát, amit össze lehet tolni francia ágynak.

Galéria / 3 kép

Megnézem a galériát

Ez pedig a terasz felé néző oldal:

12 év kitartó munkájának gyümölcse: egy roppant ízléses kádár-kocka, ami még szaunát is kapott

A melléképület beépítése

Itt a garázsból alakítottunk ki egy dolgozószobát. A párom kozmetikus, így otthon tud dolgozni. Nagy álmom volt, hogy legyen saját szaunám, hát megépítettem. Illetve erre a részre került még egy WC és egy zuhanyzó.

Galéria / 2 kép

Megnézem a galériát

Magának a kockának a hasznos, belső területe 70 m2 volt, ehhez jött a bővítés, ami 45 m2 + 15 m2 (nem fűtött) háztartási helyiség, itt van egy tároló helyiség, egy spájz és egy kamra. A konyhába jó lett volna még egy ablak, mert a beépítés után kicsit sötét helyiség lett. Megfordult a fejünkben, hogy kialakítjuk, de túl sok rombolással járt volna, és nem szerettem volna elbontani azt, ami már készen van.

12 év alatt jutottunk el idáig. A végleges formával teljesen elégedett vagyok, de azt, hogy mennyibe került, nem tudom –  és nem is szeretném megtudni.”

Ezekről a sikertörténetekről se maradj le:

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Bezárom
Te is szívesen bemutatnád az otthonodat?
Akkor küldj nekünk e-mailt az otthonokesmegoldasok@marquardmedia.hu e-mail címre, amelyben pár mondat és sok szép kép kíséretében bemutatod, hol élsz. A legszebb lakásokat és házakat pedig mi is megmutatjuk weboldalunkon olvasóinknak!
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin