12 év kitartó munkájának gyümölcse: egy roppant ízléses kádár-kocka, ami még szaunát is kapott

“2009-ben, 27 évesen vásároltam meg a házat. Az ingatlan tipikus kádár-kocka, a 70-es években készült, falazata vályog, de az alapja beton, kátránypapíros vízszigeteléssel. Szerkezetileg a ház teljesen rendben volt, sehol egy repedés, vizesedés vagy leomlott kőpor, de minden úgy nézett ki benne, ahogy annak idején megépítették, azóta semmilyen felújításon nem ment át.

Galéria / 3 kép

Megnézem a galériát

Lépésről lépésre

Első körben csak arra volt pénzem, hogy elkezdjem a bontási folyamatokat.  A tartófalak és tető kivételével mindent cseréltünk. Minden közmű a mérőórától ki lett cserélve, új nyílászárókat és korszerű fűtési rendszert kapott a ház.  Az egész házban padlófűtés van, ennek megfelelően a teljes házban cserélni kellett a betont, illetve kapott víz- és hőszigetelést is az ingatlan. 2,5 évbe telt, mire költözhető állapotba került a ház.

Ezután jött egy nagyobb szünet, mikor nagy dolgot nem újítottunk, de a kert rendbetétele is rengeteg energiát, igényelt. Megterveztük a kert elrendezését, parkosítottunk, konyhakertet alakítottunk ki, épült kocsibejáró, és térköveztünk is. 

Aztán – kb. 5 évvel ezelőtt – született meg az elképzelés, hogy össze kellene építeni a házat a melléképülettel, hogy legyen legalább egy plusz szobával több. A feleségem örökölt egy akkora összeget, ami pont fedezte a tető árát, így ezt is megvalósítottuk. A két felújítás között is takarékoskodtunk, kötöttünk lakáskasszát, és ekkor már körvonalazódott az állami támogatások lehetősége is. Így ki tudtuk használni a babaváró hitelt, az 1 millió forintos születendő gyermek utáni lakáshitel jóváírást, illetve az otthonfelújítási programot. Sikerült kifizetni a meglévő lakáshitelt, és meglett a keret a végső felújításhoz.

Jó kapcsolatok

Faipari technikus vagyok, és ebben a szakmában dolgozok mai napig is. Több építőipari cégnél megfordultam, ebből kifolyólag minden területről volt megbízható ismerősöm. Szakmámból adódóan van műszaki érzékem, és sok dolgot meg csináltam magamnak, de ismerem a határaimat, és amihez nem értek, ahhoz nem nyúlok. Néhány mesterrel meg tudtam úgy állapodni, hogy a bontásokat, segédmunkát megcsinálom én. Illetve természetesen a családból is sokan segítetek. 

A ház külső megjelenése

Mindenképpen szerettem volna a homlokzaton valamilyen díszt, hogy ne egységes színű legyen a ház. Rajzoltam is több lehetőséget, míg megszületett a jelenlegi design. A barna részekre több opció is volt. Az első verzió szerint – és ez lett volna a legegyszerűbb – egész egyszerűen más színű lett volna ezeken a részeken a nemes vakolat, de én ettől egy kicsit exkluzívabbat szerettem volna. A második ötlet az volt, hogy legyen valamilyen hasított kő vagy csempe a díszítő elem. De azok a típusok, amik nekem minőségben megfeleltek volna, kb. 10-14 ezer Ft/ m2 áron voltak. Plusz alatta ugyanúgy meg kellet volna csináltatni a vakolható kőzetgyapot szigetelést, és ezeket a köveket már akkoriban is kb. 8 ezer Ft /m2-ért rakták. Szóval a barna részek m2 ára akkoriban lett volna hozzávetőleg 25-30 ezer Ft/m2. 

Ezután jött az ötlet a homlokzati WPC burkolatra. 2 évvel ezelőtt a rendszer ára 16 ezer Ft/m2 volt (ma ugyanez 34 ezer Ft). Nagyon drágának tűnt első körben, de ez alá nem kellett vakolható kőzetgyapot, elég volt a sima, amit padlásszigeteléshez használnak, és ez a szigetelő kb. fele annyiba került, plusz én meg is tudtam csinálni magamnak. Ez úgy néz ki, hogy 5×5-ös párnafát felfúrtam a falra, közé ment a kőzetgyapot szigetelés, és erre egy páraáteresztő tetőfólia, majd arra a WPC burkolat. Így összköltségben olcsóbb lett, mintha kővel burkoltam volna a házfalat, és még van egy hatalmas előnye: ez a homlokzat burkolási forma légáteresztő, mivel a burkoló deszkák között 7-8 mm-es rések vannak, ami a vályogfalat tekintve rendkívül előnyös.

A színek tekintetében az elejétől az volt a koncepció, hogy a ház külseje egy kicsit őrizze meg a 70-es évekbeli kádár kocka hangulatot. Szerintem az ilyen típusú házak karakteréhez nem illik a modern külső.

Galéria / 6 kép

Megnézem a galériát

A kerítés

A felújítás legutolsó mozzanataként jött a kerítés. A legelejétől az volt a terv ­– ezért is lett évekig elhanyagolva –, hogy majd egyszer lebontom a régit, és építtetek helyette egy újat. Napjainkban viszont olyan drága lett mindenféle építőipari anyag, hogy ezt újra kellett gondolni. Hiszen az alapjaitól egy új kerítés több millió forint lett volna. Még egy környezettudatos érv is megfordult a fejemben, azaz miért bontsam el a már meglévőt, és dobjam ki azt, ami egyébként a funkcióját betölti. Ismét rajzolgattam, tervezgettem, és megszületett a jelenlegi forma. A végeredmény: újra festett kerítés, működő felújított kapuk, mosható csempézett lábazat, 70-es évekbeli design.

 A házbelső

Tipikus kádár-kockás felosztása volt a háznak: egy folyosó, 2 szoba, egy fürdőszoba, egy konyha és a spájz. A folyosó falát egybe nyitottuk, itt kapott helyet a konyha és az étkező. A fürdőszoba helyére került a WC, a kazán és a mosógép, a spájz helyére pedig a fürdőszoba.  A szobák megmaradtak.

Galéria / 2 kép

Megnézem a galériát

A bővítésnél beépítésre került a főépület és a melléképület közötti rész Ez lett a szülői háló és a nappali egyben. Mint már említettem, asztalos vagyok, ezért magamnak csináltam egyedi ülőgarnitúrát, amit össze lehet tolni francia ágynak.

Galéria / 3 kép

Megnézem a galériát

Ez pedig a terasz felé néző oldal:

12 év kitartó munkájának gyümölcse: egy roppant ízléses kádár-kocka, ami még szaunát is kapott

A melléképület beépítése

Itt a garázsból alakítottunk ki egy dolgozószobát. A párom kozmetikus, így otthon tud dolgozni. Nagy álmom volt, hogy legyen saját szaunám, hát megépítettem. Illetve erre a részre került még egy WC és egy zuhanyzó.

Galéria / 2 kép

Megnézem a galériát

Magának a kockának a hasznos, belső területe 70 m2 volt, ehhez jött a bővítés, ami 45 m2 + 15 m2 (nem fűtött) háztartási helyiség, itt van egy tároló helyiség, egy spájz és egy kamra. A konyhába jó lett volna még egy ablak, mert a beépítés után kicsit sötét helyiség lett. Megfordult a fejünkben, hogy kialakítjuk, de túl sok rombolással járt volna, és nem szerettem volna elbontani azt, ami már készen van.

12 év alatt jutottunk el idáig. A végleges formával teljesen elégedett vagyok, de azt, hogy mennyibe került, nem tudom –  és nem is szeretném megtudni.”

Ezekről a sikertörténetekről se maradj le:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.