Zölden zöldeket – Hogyan vásároljunk fenntartható(bb) módon növényeket?

Zölden zöldeket – Hogyan vásároljunk fenntartható(bb) módon növényeket?

A szobanövények egyszerű, ugyanakkor szuper kiegészítői a lakásnak. Mivel a természet képviselői, fel se merül bennünk, hogy ne lennének fenntarthatók, pedig gondoljunk csak bele: fóliaházban nevelik őket, számos vegyszerrel és műtrágyával „teszik” tökéletessé, ezután pedig nem kevés üzemanyagot elégetve ide-oda szállítják őket a világban. Hogyan tudnánk ezeket megkerülve fenntartható(bb) módon növényeket venni? Mutatjuk!

Ötletládához ad!

1. Vásárlás előtt ellenőrizd a kereskedőt

Ha kereskedésből vagy áruházból vesszük a növényeket, vásárlás előtt járjunk utána egy kicsit. Részesítsük előnyben a megújuló energiaforrásokat használó áruházakat, vagy azokat, amelyekről jó véleménnyel vannak fenntarthatóságot vizsgáló oldalak.

2. Figyelj a műanyagra

A műanyag az élet minden területén problémás, és bizony a növények sem számítanak ez alól kivételnek. Többségüket műanyag borításban árulják, ezeket érdemes nagy ívben elkerülni. Bojkottáljuk szándékosan a műanyag csomagolást a növényvásárlás során is.

Zölden zöldeket – Hogyan vásároljunk fenntartható(bb) módon növényeket?
Forrás: Getty

3. Helyi növények priorizálása

A kertészetekben, kereskedésekben mindig ellenőrizzük le a származási helyet – csakúgy, mint ahogy a szupermarketekben a zöldséggel és gyümölccsel tesszük. Törekedjünk arra, hogy helyi palántákat vegyünk, ha ez nem lehetséges, akkor a lehető legközelebbi helyről származó növényt válasszuk.

4. Bio kereskedés

A lehető legjobb, amit tehetünk a fenntartható növényvásárlás érdekében, hogy kifejezetten bio kertészetekből szerezzük be a szobanövényeket, palántákat, virágmagokat. Ezzel nem csak a Földet, de a helyi kereskedőket is támogatjuk.

5. Válaszd a honos növényeket

Minél kisebb lesz a kereslet az egzotikus, nehéz körülmények között nevelhető növényekre, annál kevesebbet fognak belőlük termeszteni. Ez hosszútávon jót tesz a bolygónak, hiszen akkor nem kell annyi energiát fordítani fóliaházak fenntartására, és nem kell messziről növényeket importálni. Törekedjünk olyan növények vásárlására, amelyek őshonosok hazánkban, vagy legalábbis az itthoni körülmények között is nevelhetők.

+1. Használd újra

Mint minden másnál, a növényeknél is számos dolgot újrahasznosíthatunk. Használjuk újra minél többször a cserepeket, kaspókat, és amikor lehetséges, inkább a meglévő növényeinket szaporítsuk ahelyett, hogy új cserepeseket veszünk.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Az igazán okos megoldások: így segítenek a háztartási gépek szebbé (is) tenni otthonod

Már rég magunk mögött tudjuk azokat az időket, amikor egy háztartási gép csupán a funkciójával és okos megoldásaival tudott lenyűgözni minket. Tegyük hozzá gyorsan: szerencsére! A tervezők ugyanis egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a különböző elektronikai berendezések esztétikai értékére is, aminek hála azok nem csak megkönnyítik, de meg is szépítik mindennapjainkat.

Tipp Ezekkel a házi praktikákkal patyolattiszta lesz a kocsibelső

Kiömlött innivaló, állatszőr, morzsák – az autónk belsejének sok megpróbáltatást kell kibírnia, melyeket nem lehet egyszerűen egy porszívó segítségével eltüntetni. Most azonban lerántjuk a leplet olyan trükkökről, melyeknek köszönhetően patyolattiszta lesz az autó belseje.

Felújítás A debreceni csoda: ez a 33 nm-es kis lakás poraiból éledt újjá

Nóriék másodszor is belevágtak: megvásároltak egy retró, lepukkant, elavult ingatlant, hogy aztán egy élhető és szerethető otthont faragjanak belőle. Ha eddig nem hittél volna a tündérmesékben, akkor a végeredményt látva ez most biztosan megváltozik. A konklúzió megint csak ennyi: nincs lehetetlen!

Tipp Költözés előtt állsz? Ezt a 6 teendőt még pakolás előtt végezd el, hogy gördülékeny legyen a váltást

Költözés előtt állsz? Szeretnéd, ha minél hamarabb visszaállna minden a normális kerékvágásba az otthonváltás után? Cikkünk segítségedre lesz.

Stílus Konyhafelújítás előtt állsz? Inspirálódj cikkünkből!

Konyhafelújítás előtt állsz és inspirációt szeretnél gyűjteni? A legjobb helyen jársz! Összegyűjtöttük neked a legtrendibb megoldásokat. Rengeteg stílust hoztunk, így biztosan megtalálod azt, ami a befutó lesz számodra.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin