Zölden zöldeket – Hogyan vásároljunk fenntartható(bb) módon növényeket?

Zölden zöldeket – Hogyan vásároljunk fenntartható(bb) módon növényeket?

A szobanövények egyszerű, ugyanakkor szuper kiegészítői a lakásnak. Mivel a természet képviselői, fel se merül bennünk, hogy ne lennének fenntarthatók, pedig gondoljunk csak bele: fóliaházban nevelik őket, számos vegyszerrel és műtrágyával „teszik” tökéletessé, ezután pedig nem kevés üzemanyagot elégetve ide-oda szállítják őket a világban. Hogyan tudnánk ezeket megkerülve fenntartható(bb) módon növényeket venni? Mutatjuk!

Ötletládához ad!

1. Vásárlás előtt ellenőrizd a kereskedőt

Ha kereskedésből vagy áruházból vesszük a növényeket, vásárlás előtt járjunk utána egy kicsit. Részesítsük előnyben a megújuló energiaforrásokat használó áruházakat, vagy azokat, amelyekről jó véleménnyel vannak fenntarthatóságot vizsgáló oldalak.

2. Figyelj a műanyagra

A műanyag az élet minden területén problémás, és bizony a növények sem számítanak ez alól kivételnek. Többségüket műanyag borításban árulják, ezeket érdemes nagy ívben elkerülni. Bojkottáljuk szándékosan a műanyag csomagolást a növényvásárlás során is.

Zölden zöldeket – Hogyan vásároljunk fenntartható(bb) módon növényeket?
Forrás: Getty

3. Helyi növények priorizálása

A kertészetekben, kereskedésekben mindig ellenőrizzük le a származási helyet – csakúgy, mint ahogy a szupermarketekben a zöldséggel és gyümölccsel tesszük. Törekedjünk arra, hogy helyi palántákat vegyünk, ha ez nem lehetséges, akkor a lehető legközelebbi helyről származó növényt válasszuk.

4. Bio kereskedés

A lehető legjobb, amit tehetünk a fenntartható növényvásárlás érdekében, hogy kifejezetten bio kertészetekből szerezzük be a szobanövényeket, palántákat, virágmagokat. Ezzel nem csak a Földet, de a helyi kereskedőket is támogatjuk.

5. Válaszd a honos növényeket

Minél kisebb lesz a kereslet az egzotikus, nehéz körülmények között nevelhető növényekre, annál kevesebbet fognak belőlük termeszteni. Ez hosszútávon jót tesz a bolygónak, hiszen akkor nem kell annyi energiát fordítani fóliaházak fenntartására, és nem kell messziről növényeket importálni. Törekedjünk olyan növények vásárlására, amelyek őshonosok hazánkban, vagy legalábbis az itthoni körülmények között is nevelhetők.

+1. Használd újra

Mint minden másnál, a növényeknél is számos dolgot újrahasznosíthatunk. Használjuk újra minél többször a cserepeket, kaspókat, és amikor lehetséges, inkább a meglévő növényeinket szaporítsuk ahelyett, hogy új cserepeseket veszünk.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin