Forrás: Getty

Zölden zöldeket – Hogyan vásároljunk fenntartható(bb) módon növényeket?

1. Vásárlás előtt ellenőrizd a kereskedőt

Ha kereskedésből vagy áruházból vesszük a növényeket, vásárlás előtt járjunk utána egy kicsit. Részesítsük előnyben a megújuló energiaforrásokat használó áruházakat, vagy azokat, amelyekről jó véleménnyel vannak fenntarthatóságot vizsgáló oldalak.

2. Figyelj a műanyagra

A műanyag az élet minden területén problémás, és bizony a növények sem számítanak ez alól kivételnek. Többségüket műanyag borításban árulják, ezeket érdemes nagy ívben elkerülni. Bojkottáljuk szándékosan a műanyag csomagolást a növényvásárlás során is.

Zölden zöldeket – Hogyan vásároljunk fenntartható(bb) módon növényeket?
Forrás: Getty

3. Helyi növények priorizálása

A kertészetekben, kereskedésekben mindig ellenőrizzük le a származási helyet – csakúgy, mint ahogy a szupermarketekben a zöldséggel és gyümölccsel tesszük. Törekedjünk arra, hogy helyi palántákat vegyünk, ha ez nem lehetséges, akkor a lehető legközelebbi helyről származó növényt válasszuk.

4. Bio kereskedés

A lehető legjobb, amit tehetünk a fenntartható növényvásárlás érdekében, hogy kifejezetten bio kertészetekből szerezzük be a szobanövényeket, palántákat, virágmagokat. Ezzel nem csak a Földet, de a helyi kereskedőket is támogatjuk.

5. Válaszd a honos növényeket

Minél kisebb lesz a kereslet az egzotikus, nehéz körülmények között nevelhető növényekre, annál kevesebbet fognak belőlük termeszteni. Ez hosszútávon jót tesz a bolygónak, hiszen akkor nem kell annyi energiát fordítani fóliaházak fenntartására, és nem kell messziről növényeket importálni. Törekedjünk olyan növények vásárlására, amelyek őshonosok hazánkban, vagy legalábbis az itthoni körülmények között is nevelhetők.

+1. Használd újra

Mint minden másnál, a növényeknél is számos dolgot újrahasznosíthatunk. Használjuk újra minél többször a cserepeket, kaspókat, és amikor lehetséges, inkább a meglévő növényeinket szaporítsuk ahelyett, hogy új cserepeseket veszünk.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.