Zölden zöldeket – Hogyan vásároljunk fenntartható(bb) módon növényeket?

Zölden zöldeket – Hogyan vásároljunk fenntartható(bb) módon növényeket?

A szobanövények egyszerű, ugyanakkor szuper kiegészítői a lakásnak. Mivel a természet képviselői, fel se merül bennünk, hogy ne lennének fenntarthatók, pedig gondoljunk csak bele: fóliaházban nevelik őket, számos vegyszerrel és műtrágyával „teszik” tökéletessé, ezután pedig nem kevés üzemanyagot elégetve ide-oda szállítják őket a világban. Hogyan tudnánk ezeket megkerülve fenntartható(bb) módon növényeket venni? Mutatjuk!

Ötletládához ad!

1. Vásárlás előtt ellenőrizd a kereskedőt

Ha kereskedésből vagy áruházból vesszük a növényeket, vásárlás előtt járjunk utána egy kicsit. Részesítsük előnyben a megújuló energiaforrásokat használó áruházakat, vagy azokat, amelyekről jó véleménnyel vannak fenntarthatóságot vizsgáló oldalak.

2. Figyelj a műanyagra

A műanyag az élet minden területén problémás, és bizony a növények sem számítanak ez alól kivételnek. Többségüket műanyag borításban árulják, ezeket érdemes nagy ívben elkerülni. Bojkottáljuk szándékosan a műanyag csomagolást a növényvásárlás során is.

Zölden zöldeket – Hogyan vásároljunk fenntartható(bb) módon növényeket?
Forrás: Getty

3. Helyi növények priorizálása

A kertészetekben, kereskedésekben mindig ellenőrizzük le a származási helyet – csakúgy, mint ahogy a szupermarketekben a zöldséggel és gyümölccsel tesszük. Törekedjünk arra, hogy helyi palántákat vegyünk, ha ez nem lehetséges, akkor a lehető legközelebbi helyről származó növényt válasszuk.

4. Bio kereskedés

A lehető legjobb, amit tehetünk a fenntartható növényvásárlás érdekében, hogy kifejezetten bio kertészetekből szerezzük be a szobanövényeket, palántákat, virágmagokat. Ezzel nem csak a Földet, de a helyi kereskedőket is támogatjuk.

5. Válaszd a honos növényeket

Minél kisebb lesz a kereslet az egzotikus, nehéz körülmények között nevelhető növényekre, annál kevesebbet fognak belőlük termeszteni. Ez hosszútávon jót tesz a bolygónak, hiszen akkor nem kell annyi energiát fordítani fóliaházak fenntartására, és nem kell messziről növényeket importálni. Törekedjünk olyan növények vásárlására, amelyek őshonosok hazánkban, vagy legalábbis az itthoni körülmények között is nevelhetők.

+1. Használd újra

Mint minden másnál, a növényeknél is számos dolgot újrahasznosíthatunk. Használjuk újra minél többször a cserepeket, kaspókat, és amikor lehetséges, inkább a meglévő növényeinket szaporítsuk ahelyett, hogy új cserepeseket veszünk.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Stílus Tapétatrend 2023 – Stílusok, színek és minták

Az idei évben nyugodtan legyél bátrabb, ami a színeket és a mintákat illeti. 2023-ban minden falról az energia sugárzik, és ez rád is jó hatással lesz. Valami nagyon mást hoz ez az esztendő. Mutatjuk is, mit.

Felújítás Szerelem második látásra – Bámulatos farmhouse stílus egy 54 nm-es panellakásban

Egy panellakás farmhouse stílusban – nem, ez nem csak a mesében létezik. Ha az ember nagyon akar valamit, azt bizony valóra lehet váltani. Éppen erről szól Gabi története, aki szándékosan egy nagyon reménytelen állapotban lévő panellakást keresett, hogy abban aztán hódolhasson nagy szerelmének, a lakberendezésnek. Nézzétek, milyen csodát alkotott.

Tipp A ragyogóan tiszta sütő titka – Egy influencer szuper trükkje

Ha azt hiszed, már minden takarítós trükköt láttál, akkor bizony tévedsz, ugyanis a TikTokon és az Instagramon szinte naponta bukkannak fel új megoldásokat. Most egy olyan trükköt hoztunk Neked, ami a sütőt segít újszerűen tisztává varázsolni, ráadásul papírtörlőn vagy alufólián kívül nincs is másra szükséged hozzá.

Tipp 5 zseniális ötlet, hogyan használd fel a megmaradt buborékfóliát

A pandémia óta egyre többet rendelsz webshopokból, és nem tudod, hogy mit kezdj a rengeteg buborékfóliával? Nekünk van pár zseniális ötletünk.

Tipp 5 lépés, amivel tisztán tarthatod a szárítógépet

A szárítógép tisztítása nem tűnik fontos feladatnak, hiszen tiszta ruhák kerülnek bele, így a gép sem lehet piszkos – vagy mégis? Bizony, a szárítógépben rengeteg kosz tud felhalmozódni a szöszöktől kezdve azoktól a szennyeződésekig, amelyek nem jöttek ki a mosás során a ruhákból. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen és alaposan tisztítsd a szárítógépet (is).

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin