Zöld otthon – Alakíts ki te is fenntartható konyhát otthonodban

Zöld otthon – Alakíts ki te is fenntartható konyhát otthonodban

Otthonod „kizöldítése” történhet akár szobáról szobára haladva is, így nem kell egyben egy nagy beruházás ahhoz, hogy többet tudj tenni a környezeted védelme érdekében. Az egyik legegyszerűbb helyiség, amit környezettudatossá lehet varázsolni, az a konyha, így érdemes itt kezdeni. Itt van 4 lépés, ami a segítségedre lehet.

Ötletládához ad!

1. Nagy méretű tárolók a nagybevásárlások mellé

A zöld otthon egyik legfőbb ismérve, hogy kevés hulladékot termel, így a konyhában is ez az egyik legfontosabb cél. A hulladék mennyiségét úgy tudod hatékonyan csökkenteni, ha nagyobb kiszerelésben vásárolsz, mert az kevesebb csomagolást igényel. A nagy bevásárlásokhoz azonban több tárolóhely is kell, ezekről érdemes gondoskodnod.

2. Tervezd meg a menüt

Az már egy jó lépés, hogy mindenből sok van otthon, de nem szabad, hogy ezek még a felhasználás előtt lejárjanak. Készíts tervet, hogy nagyjából mit terveztek főzni a megvásárolt alapanyagokból, így tudod biztosítani, hogy minden romlandó dolgot fel is használj még a lejárat előtt, és semmi ne landoljon a kukában.

3. Nevelj fűszernövényeket

Egy finom étel elkészítéséhez sokféle fűszerre van szükség, ezeket pedig mind kis zacskókban lehet megvásárolni, ami sok szemetet termel. Van azonban jó pár olyan fűszernövény, amit cserepes változatban is lehet kapni, így a fűszer nem csak frissebb és ízletesebb lesz, de még hulladékot sem termel. Akár egy kis konyhakertet is kialakíthatsz az ablakpárkányodon – ez a legzöldebb megoldás.

4. Komposztálj

Szerencsére újra kezd népszerűvé válni a komposztálás. A kerti zöld hulladék mellett ugyanis az ételmaradék is jól lebomlik, a következő tavasszal pedig már tápanyag lesz belőle a kedvenc növényeid, esetleg a konyhakerted számára.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Időutazz velünk! Így néz ki a jövő nappalija

Napjaink technológia fejlődését látva izgalmas eljátszani a gondolattal, mit hozhat az életünkbe a (közel)jövő. Míg a repülő autó, a gondolkodásra képes robot és a mindentudó mesterséges intelligencia néhány éve még túlzottan futurisztikusnak tűnt, ma már egészen elérhető távolságba került. De vajon hogyan hat majd mindez az otthonainkra?

Stílus Hangulatos fürdőszobára vágysz? Akkor ezt a 4 dolgot pakold el szem elől

Sokszor beszélünk arról, mivel és hogyan dekorálhatod a fürdőt, hogy szép és egyed legyen. Arról azonban kevés szó esik, mit ne tegyél oda. Épp ezért most ezeket vesszük sorra.

Tipp Gyűrődésmentes ágynemű vasalás nélkül – Nem álom többé!

Te is imádod frissen felhúzott ágynemű alatt álomra hajtani a fejed? Nincs is ezen semmi meglepő. Ahogy azon sem, ha az ágynemű vasalásáért már annyira nem rajongsz. Viszont az alábbi trükknek hála legalább ezt a fárasztó feladatot megspórolhatod.

Tipp A tökéletesre vasalt ruhák 5 titka

Nem vagy egyedül, ha számodra is a vasalás a legkevésbé kedves házimunka. Különösen, ha minden igyekezeted ellenére is maradnak gyűrődések a ruhákon. Íme néhány hasznos vasalási tipp, ami megkönnyítheti az életedet.

Tipp Mi a teendő, ha megjelennek a ruhamolyok a lakásban?

Ha az utóbbi időben ruhamolyokat fedeztél fel a ruháid között? Tény, hogy kellemetlenséget okozhatnak, de szerencsére vannak hatékony módszerek a kiirtásukra és elriasztásukra. Összeszedtünk mindent, amit tudni érdemes a molyokról, és arról, hogyan is lehet őket elűzni a szekrényből – és a lakásból.

Kert Ezeket a zöldségeket termesztheted az erkélyen magaságyásban

Nincs kerted, de nem szeretnél lemondani a saját termesztésű zöldségekről? Jó hír: a magaságyásoknak hála akár az erkélyen is tudsz zöldséget nevelni. Nézzük, mit.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin