Forrás: Getty

Zöld otthon – Alakíts ki te is fenntartható konyhát otthonodban

1. Nagy méretű tárolók a nagybevásárlások mellé

A zöld otthon egyik legfőbb ismérve, hogy kevés hulladékot termel, így a konyhában is ez az egyik legfontosabb cél. A hulladék mennyiségét úgy tudod hatékonyan csökkenteni, ha nagyobb kiszerelésben vásárolsz, mert az kevesebb csomagolást igényel. A nagy bevásárlásokhoz azonban több tárolóhely is kell, ezekről érdemes gondoskodnod.

2. Tervezd meg a menüt

Az már egy jó lépés, hogy mindenből sok van otthon, de nem szabad, hogy ezek még a felhasználás előtt lejárjanak. Készíts tervet, hogy nagyjából mit terveztek főzni a megvásárolt alapanyagokból, így tudod biztosítani, hogy minden romlandó dolgot fel is használj még a lejárat előtt, és semmi ne landoljon a kukában.

3. Nevelj fűszernövényeket

Egy finom étel elkészítéséhez sokféle fűszerre van szükség, ezeket pedig mind kis zacskókban lehet megvásárolni, ami sok szemetet termel. Van azonban jó pár olyan fűszernövény, amit cserepes változatban is lehet kapni, így a fűszer nem csak frissebb és ízletesebb lesz, de még hulladékot sem termel. Akár egy kis konyhakertet is kialakíthatsz az ablakpárkányodon – ez a legzöldebb megoldás.

4. Komposztálj

Szerencsére újra kezd népszerűvé válni a komposztálás. A kerti zöld hulladék mellett ugyanis az ételmaradék is jól lebomlik, a következő tavasszal pedig már tápanyag lesz belőle a kedvenc növényeid, esetleg a konyhakerted számára.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.