Forrás: Getty

Vigyázat! Ezek a színek vonzzák az ágyi poloskákat!

Itt a piros, hol a piros

A lincolni Union Egyetem tudósai kiderítették, hogy ezek a kis kártevők nem csupán a pihe-puha ágyunkért rajonganak, hanem még a színek szerelmesei is! A kutatást a Journal of Entomology című szaklap publikálta. A tanulmány eredményei pedig nagyban befolyásolhatják a jövőben az ágynemű vásárlásai szokásainkat.

A vizsgálatok során a tudósok különböző színeket csepegtettek a petri-csészékbe, majd az ágyi poloskáknak 10 percük volt, hogy a 8 szín közül kiválasszák a kedvencüket. A poloskák nagyon gyakran a piros (29%) és a fekete (23%) mellett döntöttek. Ha tehát ilyen színű az ágyneműnk, akkor jobban tesszük, ha lecseréljük vagy elfogadjuk, hogy többen alszunk az ágyunkban.

„Először azt gondoltuk, hogy az ágyi poloskák azért a pirosat választották, mert ez a vér színe, amivel táplálkoznak” – nyilatkozta a tudósnő Corraine McNeill. „Most azonban már az a véleményünk, hogy mindössze azért döntöttek a piros mellett, mert ez a saját testszínük, és szeretnek a társaikkal lenni.”

Az a tény, miszerint a fekete is rendkívül közkedvelt, azzal magyarázza a tudósnő, hogy az ágyi poloskák szeretik a sötétséget. Előszeretettel bújnak meg a matrac redőiben, majd éjszaka előbújnak, hogy az épp alvó személy vérével táplálkozzanak.

Ágyi poloskákat taszító színek

A pirosat és feketét kedvelőknek azt javasoljuk, hogy válasszanak inkább más színeket. Jó hír, hogy olyan árnyalatok is léteznek, melyek taszítják a kis vérszívókat: a zöld és a sárga. A kutatás szerint ezt a két színt gyűlölik az ágyi poloskák, így inkább kerülik ezeket. Ha tehát szeretnénk megszabadulni a kis vérszívóktól, akkor érdemes ezeket az árnyalatokat előnyben részesítenünk.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.