Újítsuk fel otthonunkat – Állami támogatással és Fundamentával!

Újítsuk fel otthonunkat – Állami támogatással és Fundamentával!

Ki ne szeretne szép, kellemes otthonban élni, frissen festett falak között, és új, beépített konyhában megfőzni a vasárnapi ebédet? Nos, mindez sokak számára elérhetővé válik: az állam a felújítás összegének feléig, de legfeljebb 
3 millió forintig visszafizeti számlával igazolt költségeinket. A szükséges önrészt akár egy Fundamenta lakás-előtakarékossági szerződéssel is előteremthetjük.

Ötletládához ad!

Idén januártól valóra válhat sok gyermekes család álma: végre felújíthatják otthonukat, méghozzá úgy, hogy a felújítás számlával igazolt költségeinek 50%-át vissza nem térítendő támogatásként az állam állja. A részleteket az 518/2020. (XI. 25.) kormányrendelet tartalmazza, mi most csak a legfontosabbakat szedtük egy csokorba – kiegészítve a Fundamenta Otthontervező Lakásszámla részleteivel.

Kik élhetnek a kedvezménnyel?

Azok a családok, akik legalább egy 25 évesnél nem idősebb gyermeket nevelnek, illetve azok az édesanyák, akik várandósak, és magzatuk 12 hetesnél idősebb. A fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családok esetében, ahol a szülő otthongondozási támogatásban részesül, a gyermek életkorától függetlenül jár a támogatás.

A gyermeket nevelők akkor is hozzájuthatnak az állami támogatáshoz, ha elváltak vagy egyedül nevelik gyermeküket, illetve ha élettársi kapcsolatban élnek. Feltételül írja elő viszont a jogszabály, hogy a két szülő közül legalább az egyiknek rendelkeznie kell – legalább egy éve – folyamatos tb-jogviszonnyal, legyen az munkaviszony, vállalkozói jogviszony, nappali tagozatos közép-, illetve felsőoktatási intézményben szerzett jogviszony. Tb-jogviszonynak számít a – ma 3 hónapon keresztül járó – álláskeresési járadék is, ugyanakkor azok, akik a megelőző 180 napban közfoglalkoztatotti jogviszonyban álltak, nem igényelhetik a támogatást. A Központi Hitelinformációs Rendszerben, a KHR-listán történő nyilvántartás nem akadálya a támogatásnak, az viszont igen, ha valakinek köztartozása van.

Milyen előírásoknak kell még megfelelnünk?

Akkor folyamodhatunk a támogatásért, ha már legalább egy éve élünk abban az ingatlanban, amelyre a támogatást igényeljük. Ez alól kivétel, ha az anya várandós, illetve ha a szülők egy év alatti kisgyermeket nevelnek. Fontos még tudni, hogy az igénylőnek legalább 50 százalékos tulajdonrésszel kell rendelkeznie az érintett ingatlanban, ugyanakkor ha azt később eladná, a kapott támogatást nem kell visszafizetni.

Újítsuk fel otthonunkat – Állami támogatással és Fundamentával!
Forrás: Getty

Mikor és milyen módon vehető igénybe a támogatás?

A jogszabály szerint 2020. január 1-je és 2022. december 31-eközött, de csak egy alkalommal. Ami annyit jelent, hogy ha már egyszer igénybe vettük az állami támogatást, de nem tudtuk vagy akartuk annak teljes összegét kihasználni, még egyszer nem igényelhetjük. Fontos tudni, hogy a Magyar Államkincstár (MÁK) a támogatást utólag téríti meg, ezért a felújítás teljes összegével rendelkeznünk kell már a munkálatok kezdetét megelőzően!

A támogatás igényelhető elektronikusan vagy postai úton, illetve személyesen a kormányablakoknál. Fontos tudni, hogy a kivitelezőkkel szerződést kell kötni, és a támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet. A számlákat a felújítási munkák befejezése és a számlák kifizetését követő 60 napon belül kell benyújtani a MÁK-hoz. Több számla esetén a legutolsó kifizetési időponttól kell a határidőt számolni. A MÁK számára 30 napos elbírálási idő áll rendelkezésre, s ezt követően 5 napon belül történhet meg az összeg átutalása.

Mire vehető igénybe az állami támogatás?

 • A támogatás igénybe vehető a legszélesebb értelemben vett felújítási munkákra, amelyeket szerződéskötést követően, szakemberrel végeztetünk el. Nagy vonalakban a következőkre:
 • Víz-, csatorna-, elektromos, illetve gázszolgáltatással kapcsolatos költségek (bevezetés, felújítás, csere). Tető cseréje, szigetelése, felújítása.
 • Fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése, beleértve a korszerű, megújuló energiaforrások alkalmazását is.
 • Épületszigetelés, a külső nyílászárók cseréje, redőnyök, árnyékolók, biztonsági rácsok, rovarhálók létesítése.
 • Burkolatcsere, festés, szaniterek cseréje, belső nyílászárók cseréje. Elszámolható a galériaépítés is, akárcsak a beépíthető bútorok, illetve konyhai gépek beszerzésének költsége.
 • Elszámolható a terasz, az erkély felújítása, a kerítésépítés, illetve a gépjármű-tároló felújítása is.
 • Napkollektor létesítése.

Hogyan teremthetjük elő az önrészt?

Ha a szükséges saját erővel, önrésszel nem vagy csak részben rendelkezünk, többféle megoldás közül választhatunk. Az önrész előteremtésének egyik kézenfekvő eszköze a lakás-előtakarékossági szerződés.

Miért érdemes a Fundamenta Otthontervező Lakásszámlát választani?

 • Számos lakáscélra felhasználható, köztük lakásfelújításra is.
 • Ha ki szeretné használni a Felújítási támogatást, azonban nem áll rendelkezésére a megfelelő önerő, Otthontervező Lakásszámlánkra azonnali áthidaló kölcsönt is igényelhet.
 • A szerződéses összeg az Ön döntésétől függően 620 000 forinttól 40 millió forintig választható.
 • A lakásszámla előnye, hogy a havonta fizetett megtakarításokra betéti kamat, valamint Kamatbónusz jár, ez az összeg pedig fix kamatozású lakáskölcsönnel egészíthető ki a megtakarítási időszak végén, amennyiben hitelre lenne szüksége lakásálma megvalósításához.

A választott módozattól függően a Lakáskölcsön kamata 2,9%–3,9%2 3 közt változik (referencia THM kamatbónusszal 3,95%–4,44%).

A jelen tájékoztatás nem tekinthető a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. részéről hivatalos ajánlattételnek, az itt leírtak kizárólag a figyelemfelkeltést célozzák. A tájékoztatás nem teljes körű, a termék részletes feltételeit az Üzletszabályzat, valamint a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. által meghirdetett akciókról és azok feltételeiről szóló hirdetmény tartalmazza.
¹Az Otthonfelújítási támogatás részletes feltételeit a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Korm.-rendelet
tartalmazza. A támogatás igénylésével kapcsolatban részletes tájékoztatás a www.allamkincstar.gov.hu oldalán található.
²A lakás-takarékpénztár által nyújtott lakáskölcsön teljes hiteldíjmutató meghatározásáról, számításáról és közzétételéről szóló 83/2010. (III. 25.) Korm.-rendelet 9. § (1) és (3) bekezdés szerint számított referencia THM-érték 3,95%, amely az K20 módozatra (4 év 10 hónap megtakarítási idő) vonatkozik, ahol
a lakáskölcsön teljes összege 2 000 632 forint, a hitelügy futamideje 60 hónap. Reprezentatív példa lakáskölcsönre: a szerződéses összeg 3 910 000 forint, ebből a lakáskölcsön teljes összege 2 000 632 forint; a kölcsönkamat mértéke évi fix 2,9%, 60 hónapos futamidőre. A hitel teljes díjában foglalt, jelzálogbejegyzéshez kapcsolódó díjak: 47 100 forint. Havi törlesztőrészlet 36 519 forint, a törlesztőrészletek száma 59, a törlesztőrészletek összege 2 150 009 forint.A fogyasztó által fizetendő teljes összeg: 2 197 109 forint.
³A lakás-takarékpénztár által nyújtott lakáskölcsön teljes hiteldíjmutató meghatározásáról, számításáról és közzétételéről szóló 83/2010. (III. 25.) Korm.-rendelet 9. § (1) és (3) bekezdés szerint számított referencia THM-érték 4,44%, amely az K23 módozatra (13 év 3 hónap megtakarítási idő) vonatkozik, ahol
a lakáskölcsön teljes összege 1 988 980 forint, a hitelügy futamideje 138 hónap. Reprezentatív példa lakáskölcsönre: a szerződéses összeg 3 450 000 forint, ebből a lakáskölcsön teljes összege 1 988 980 forint; a kölcsönkamat mértéke évi fix 3,9%, 138 hónapos futamidőre. A hitel teljes díjában foglalt, jelzálogbejegyzéshez kapcsolódó díjak: 47 100 forint. Havi törlesztőrészlet 18 047 forint, a törlesztőrészletek száma 137, a törlesztőrészletek összege 2 469 651 forint. A fogyasztó által fizetendő teljes összeg: 2 516 751 forint.

A THM értéke nem tartalmazza jelzáloggal terhelendő ingatlan biztosításának díját. A hitel fedezete ingatlanra bejegyzett önálló zálogjog, az ingatlanra vagyonbiztosítási szerződés megkötése szükséges.
A THM meghatározása az aktuális feltételek és hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat
.

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2021/01-es számában jelent meg.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Kert Kertészkedés gyerekkel – Így tanítsuk meg a kertészkedés alapjait a kicsiknek

Szívesen csatlakoznak hozzád a kicsik, amikor az udvaron ügyködsz? A kertészkedés gyerekkel is jó móka, ám jobb, ha már a kezdetektől megtanítjuk a legfontosabb tudnivalókat mindenki biztoságának érdekében. Nézzük is az alapokat, amiket minden kicsinek meg kell tanulnia.

Felújítás Harmónia a köbön! 3 emeletes családi fészek a Mecsek szívéből

Költözni soha nem könnyű. De ha ez azt jelenti, hogy az előző otthonodat eladod, az újat felújítod, a gyermekeidnek új iskolát keresel közben, és a vállalkozásodat is "becsomagolod", az talán az egyik legnehezebb variáns mind közül. Krisztina és családja azonban – a tökéletes tervezésnek és a szigorú ütemtervnek hála – hibátlanra vizsgázott ebből. Jutalmuk pedig ez a káprázatos, ízléses, minden elemében otthonos családi ház.

Tipp Így frissítsd fel otthonod az újévben teljesen ingyen

Az új év jegyében nem csupán mi magunk szeretünk tiszta lappal kezdeni, de lakásunkra is ráfér egy év eleji felrázás. Az ünnepek múltán, persze, az is fontos szempont, hogy a lakásfelújító projekt ne terhelje meg nagyon az amúgy is sokat használt pénztárcánkat, ezért olyan tippeket hoztunk most, amelyek zsebbarát módon mutatják meg, hogyan frissíthetjük fel otthonunkat,

Tipp Tetőtéri konyha berendezése – Hasznos tippek a tökéletes konyha érdekében

Ha egy új lakrészt szeretnénk kialakítani a tetőtérben, akkor vannak olyan helyiségek, amiknek a tervezése egy kicsit nehezebb, mint másoké. Például a tetőtéri konyha berendezése több fejvakarással jár, mint egy hálószoba kialakítása, hiszen jóval több dologra kell figyelni. De nézzük, hogyan is készítsünk tetőtéri konyhát.

Tipp Neked készítettem VI. – Csodaszép ékszertartó doboz fillérekből

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin