Tippjeinknek hála a leghidegebb hónapokat alatt sem sínylik meg virágaid

Tippjeinknek hála a leghidegebb hónapokat alatt sem sínylik meg virágaid

Szobanövényeidet mindig megviselik a telek? Szeretnéd, hogy a hideg hónapok alatt is nőjenek és virágozzanak? Segítünk!

Ötletládához ad!

A cserepes növények bioritmusát – legyenek azok egész évben szobában tartottak, vagy csak télre beköltöztetettek – számos tényező befolyásolhatja télen, többek között a napi ingadozó hőmérséklet, a száraz levegő és a rövid nappalok, amelyeknek hála kevesebb a természetes fény is. Szerencsére ezek a problémák nem áthidalhatatlanok, könnyedén segíthetünk rajta.

Ezekre lesz szükséged:

  • Szórófejes palack
  • Párásító gép vagy egyszerű tálka
  • Locsolókanna

Mielőtt belekezdünk:

Fontos észben tartani, hogy a különböző fajtáknak különböző a páraigénye. Vannak olyan cserepesek, amelyek télen kifejezetten igénylik a víz- és páramentes időszakot, hogy „hibernálódjanak” egy picit. Más virágok, főleg a trópusiak, viszont éppen hogy igénylik a párás meleget az év minden napján. Mielőtt párásítani kezdjük a lakást, olvassuk utána a növények téli igényeinek, eszerint pedig ha kell, igényeik szerint csoportosítva költöztessük őket más-más helyiségbe.

Szobanövények téli gondozása:

  • Újítsuk meg a locsolási szokásokat

Míg a nyári hőségben akár naponta is igényel vizet néhány növény, télen közel sem ez a helyzet. Mint említettük, sok növény növekedése télen éppen lelassul, ezért jóval kevesebb vízre van szüksége, mint az aktív növekedési szezonban. Másrészt télen az alacsonyabb hőmérséklet miatt lassabban is szárad ki a virágföld, ezért a nyári locsolási rutin ilyenkor túlöntözéshez vezethet, ami pedig elrohasztja a cserepesek gyökerét.

  • Kerüljük a hideg vizet

Sosem jó hideg vízzel öntözni a benti növényeket, ez azonban halmozottan igaz télen. A túl hideg víz sokkolja a növények gyökereit, és sokkal sebezhetőbbé válnak. Tippünk, hogy mindig tarts az öntözőkannában szobahőmérsékletű vizet, és csak azzal locsold a növényeket.

  • Párásító készülék

A téli fűtési szezon okozta száraz levegő nem csak a növények számára egészségtelen, de az emberek légzőrendszerét is megterheli. Sokaknál ezért van otthon párásító készülék, amiből növényeik is profitálhatnak. Ha nálad épp nincs kéznél ilyen, akkor egyszerűen helyezz a növények közelébe vizestálkákat, amelyek folyamatos párolgása szintén hasznos.

  • Fújjuk naponta a növényeket

A szórófejes palack kötelező kelléke a téli növénygondozásnak. Segítségével minden nap le tudjuk fújni a növényeket, ezzel pedig ellensúlyozzuk a téli száraz levegőt. A palackba sose csapvizet töltsünk, hiszen a kemény vízben található ásványi anyagok lecsapódnak a növény leveleire, ami káros. Ehelyett inkább desztillált, szobahőmérsékletű vízzel töltsük meg a flakont.

  • Tegyük a fényre

Ha napsütéses napunk van, mindenképp mozdítsuk ki a növényeket a sötét sarkokból, és húzzuk őket az ablak elé a világos órákra.

Tippjeinknek hála a leghidegebb hónapokat alatt sem sínylik meg virágaid
Forrás: Getty

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Otthon Gödöllői álomotthon – Ahol a tárgyak mesélnek

Minták és színek merész párosításával alakították ki ennek a csodás családi háznak a belső tereit. Az antik bútorokhoz remekül illenek a mintás tapéták és a szőnyegek, a jó stílusérzékkel válogatott kárpitok.

Stílus Sárga a lakberendezésben – 5 meggyőző érv arra, miért éri meg ezt a színt használni

A sárga, bár természetes árnyalat, nagyon megosztó. Vagy imádják, vagy egyenesen nem kedvelik, de semmiképp sem semleges. A sárga a lakberendezésben nagyon jó választás – erről fogunk most meggyőzni.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin