Nincs még egy olyan fűszernövény, amit olyan sűrűn használnánk főzés során, mint a petrezselyem. Ez nemcsak finom ízének köszönhető, hanem annak a ténynek is, hogy rengeteg vitamin, folsav, ásványi anyag, kalcium, magnézium és vas található benne. Ha Te is szereted ezzel ízesíteni az ételeket, akkor nem árt, ha minél tovább eláll a boltban vásárolt petrezselyem.
3 ok, amiért gyorsan tönkremegy a petrezselyem
#1 – Túl kicsi a kaspó
A petrezselyemnek rendkívül összetett a gyökérrendszere, ami miatt sok helyre van szüksége. A legtöbb esetben azonban egy kis kaspóban árulják, amiben nincs helyük a gyökereknek.
#2 – Túl sok víz
A petrezselyem más növényhez hasonlóan nem bírja, ha áll a vízben, hiszen ettől elrohadnak a gyökerek, és elszárad a növény. Locsolás előtt ezért mindig vizsgáld meg az ujjaddal, hogy nedves-e a földje.
#3 – Túl sok napfény
A vízhez hasonlóan a túl sok napsütés is árt a petrezselyemnek. Tény, hogy a világos helyet szereti, de arra figyelj, hogy ne tűzze a nap.
Hogyan áll el tovább a petrezselyem?
Most, hogy már ismered azokat az okokat, melyektől idő előtt tönkre mehet a petrezselyem, a legfontosabb teendőd, hogy ezeket a hibákat ne kövesd el. Ez azt jelenti, hogy a bolti petrezselymet mindig ültesd át egy nagyobb kaspóba, aminek az alján nagy lyukak vannak, így a felesleges víz minél előbb el tud folyni. Ezen kívül arra is figyelj, hogy csak akkor locsold meg a növényt, ha a felső földrétege már száraz, továbbá egy félárnyékos helyet válassz neki, ahol biztosan jól fogja érezni magát.