Tipikus hibák falfestés közben – Ezt kerüld el mindenképp!

Tipikus hibák falfestés közben – Ezt kerüld el mindenképp!

Kevesen születnek festőnek – de ez nem azt jelenti, hogy ne lehet házilag megoldani a falfestést szakember nélkül. Van azonban pár olyan hiba, amit a kevésbé tapasztalt festők hajlamosak elkövetni. Nézzük, mire figyelj nagyon festéskor!

Ötletládához ad!

Nem készíted elő megfelelően a falat

Ha csak átfested a falat, akkor az új festéknem nem fog majd jól megtapadni, ezáltal könnyen le fog válni a felületről, ha nem készíted elő megfelelően a falat. Átüthet az előző festék, főleg akkor, ha sötétről világosra váltasz, de akár matt foltok is megjelenhetnek az újrafestett falon. Az előkészítés két legfontosabb lépése az alapozás és a csiszolás. Ezeket semmiképp se spórold meg.

Túl sok a festék

Sokan azt a hibát követik el, hogy túl sok festéket visznek fel egyszerre, ezzel azt akarják elkerülni, hogy szükséges legyen egy második réteg. A sok festék azonban nem megoldás. Tele lesz megfolyással a fal, amit nehéz eltávolítani, ráadásul száradás után egyenetlen lesz a festés és a szín is. Nem kell hát félni a második rétegtől, ha rászánod az időt és energiát, akkor végezz alapos munkát.

A második réteget gyors kened fel

A második réteggel is lehet probléma, főleg akkor, ha kevés idő áll rendelkezésre a festés befejezéséhez. Ha nem száraz még teljesen az első réteg, akkor nem szabad elkezdeni a másodikat felvinni. Egyrészt azért, mert a fal bőrösödhet, azaz a festék felső rétege a bőrre kezd el hasonlítani. Másrészt akár repedések is keletkezhetnek rajta. Mindig várd tehát ki a száradási időt, máskülönben könnyen lehet, hogy teljesen új festésre lesz szükség.

A festőszalagot későn húzod le

A festőszalag használata fontos a szép élek kialakítsa érdekében – de okozhat gondot is. Könnyen el lehet rontani egy tökéletes festést azzal, ha a festék száradása után távolítod el a szalagot. Ilyenkor ugyanis a száraz festék már erősen tapad, így a szalag lehúzásakor darabok törhetnek le a festékből. Mindig akkor szedd le a szalagot, amikor még kicsit nedves, de már nem folyós a festék.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Időutazz velünk! Így néz ki a jövő nappalija

Napjaink technológia fejlődését látva izgalmas eljátszani a gondolattal, mit hozhat az életünkbe a (közel)jövő. Míg a repülő autó, a gondolkodásra képes robot és a mindentudó mesterséges intelligencia néhány éve még túlzottan futurisztikusnak tűnt, ma már egészen elérhető távolságba került. De vajon hogyan hat majd mindez az otthonainkra?

Tipp Nem nő az anyósnyelved? Ezek a gyakori hibák lehetnek a háttérben

Az anyósnyelv (Sansevieria) nagyon népszerű szobanövény, amit könnyű gondozásának és a levegőt tisztító tulajdonságainak köszönhet. Azonban néha előfordul, hogy az egyébként gyorsan növekedő levelek stagnálnak, rosszabb esetben sárgulnak is. Összeszedtük a leggyakoribb gondozási hibákat:

Tipp Napelemes cserép – Máris megérkezett a hagyományos napelem utódja?

Mostanában már nem lehet úgy végig sétálni az utcán, hogy ne tűnjön fel legalább egy napelemmel felszerelt háztető. Egyelőre ritkábban ugyan, de találkozhatunk már ennek tovább gondolt változatával, a napelemes cseréppel is.

Stílus Hangulatos fürdőszobára vágysz? Akkor ezt a 4 dolgot pakold el szem elől

Sokszor beszélünk arról, mivel és hogyan dekorálhatod a fürdőt, hogy szép és egyed legyen. Arról azonban kevés szó esik, mit ne tegyél oda. Épp ezért most ezeket vesszük sorra.

Tipp Gyűrődésmentes ágynemű vasalás nélkül – Nem álom többé!

Te is imádod frissen felhúzott ágynemű alatt álomra hajtani a fejed? Nincs is ezen semmi meglepő. Ahogy azon sem, ha az ágynemű vasalásáért már annyira nem rajongsz. Viszont az alábbi trükknek hála legalább ezt a fárasztó feladatot megspórolhatod.

Tipp A tökéletesre vasalt ruhák 5 titka

Nem vagy egyedül, ha számodra is a vasalás a legkevésbé kedves házimunka. Különösen, ha minden igyekezeted ellenére is maradnak gyűrődések a ruhákon. Íme néhány hasznos vasalási tipp, ami megkönnyítheti az életedet.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin