Forrás: Getty

Térpszichológia – Az igazán harmonikus otthon kulcsa

Mi az a térpszichológia?

A minket körülvevő tér, azaz az otthonunk óriási befolyással van ránk, és mi is a lakásra. A térpszichológia röviden az ember és a lakóhelyük közötti kapcsolatot jelenti. Ám ebben a definícióban nem a lakberendezésen van a hangsúly, sokkal inkább az emberek lelkivilágán. A világítás, a színek, a méretarányok, a formák, az akusztika és az anyagok folyamatosan hatnak az érzékeinkre és úgy összességében arra, mennyire érezzük magunkat komfortosan a mindennapokban.

A térpszichológia használata otthonunkban

A térpszichológia arra hívja fel a figyelmet, hogy nem otthonunk kinézete a lényeg, sokkal inkább az, hogyan érezzük magunkat benne. Ehhez pedig elengedhetetlen az önismeret és önmagunk megfigyelése különböző környezetekben. A következő 4 elem segít otthonunkat úgy kialakítani, hogy az pozitívan befolyásolja a hangulatunkat:

1. A tér használata

A tágas, nyitott terek alkalmasak arra, hogy növeljék a kreativitást, és javítsák a közérzetünket. Ez nem csak a nappalira igaz, a hálószobában is jobban alszunk, ha tágas és letisztult a környezet. Persze könnyen előfordulhat, hogy a te személyiséged eltér a nagy átlagtól, és éppen a kicsi helyeken érzed jobban magad.

2. A fény használata

Részben az előző pontot követve a világítás is meghatározza a hangulatot, és szerves része a térpszichológiának. Egy természetes fénnyel teli szoba növeli az energiaszintünket, és javítja a kedvünket. Próbáljuk csak ki, hogy nappal, lehúzott redőnyökkel mennyivel rosszabb a hangulat otthon! A mesterséges fényforrásoknál is jó odafigyelni, milyen erősségre és tónusra hogyan reagálunk: az erős, hideg fény feszengést, még a gyengébb, meleg tónusú barátságos atmoszférát teremt.

3. A színpaletta kiválasztása

A színek önmagukban is hatással vannak a hangulatunkra. A tereket is befolyásolják, hiszen egyes árnyalatok tágasabbá és vidámabbá varázsolnak egy-egy helyiséget, míg mások összenyomják azokat. A színpaletta kiválasztásánál figyeljünk önmagunkra, hogy melyik színre hogyan reagálunk, majd a kellemes tónusok közül válasszunk olyat, ami passzol az adott szobába.

4. Személyre szabott dekoráció

A dekoráció kényes kérdés, hiszen az általános felfogás szerint kötelező öltöztetni, csinosítgatni, kisebb-nagyobb elemekkel finomhangolni otthonunkat. Előfordulhat azonban, hogy a sok szobrocskától és mintától nyomottan érezzük magunkat. A térpszichológia erre azt mondja: ne erőltessük a dekorációt, ha hozzánk nem passzol. Ilyen esetben a klasszikus tárgyak helyett próbáljuk meg növényekkel vagy minimalista kiegészítőkkel megszépíteni a teret.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.