Térpszichológia – Az igazán harmonikus otthon kulcsa

Térpszichológia – Az igazán harmonikus otthon kulcsa

A térpszichológia és a lakberendezés között gyakran húznak egyenlőségjelet, ez azonban nem teljesen pontos. Cikkünkben összefoglaljuk a térpszichológia lényegét, és eláruljuk, miért nem ugyanazt jelenti, mint a lakberendezés.

Ötletládához ad!

Mi az a térpszichológia?

A minket körülvevő tér, azaz az otthonunk óriási befolyással van ránk, és mi is a lakásra. A térpszichológia röviden az ember és a lakóhelyük közötti kapcsolatot jelenti. Ám ebben a definícióban nem a lakberendezésen van a hangsúly, sokkal inkább az emberek lelkivilágán. A világítás, a színek, a méretarányok, a formák, az akusztika és az anyagok folyamatosan hatnak az érzékeinkre és úgy összességében arra, mennyire érezzük magunkat komfortosan a mindennapokban.

A térpszichológia használata otthonunkban

A térpszichológia arra hívja fel a figyelmet, hogy nem otthonunk kinézete a lényeg, sokkal inkább az, hogyan érezzük magunkat benne. Ehhez pedig elengedhetetlen az önismeret és önmagunk megfigyelése különböző környezetekben. A következő 4 elem segít otthonunkat úgy kialakítani, hogy az pozitívan befolyásolja a hangulatunkat:

1. A tér használata

A tágas, nyitott terek alkalmasak arra, hogy növeljék a kreativitást, és javítsák a közérzetünket. Ez nem csak a nappalira igaz, a hálószobában is jobban alszunk, ha tágas és letisztult a környezet. Persze könnyen előfordulhat, hogy a te személyiséged eltér a nagy átlagtól, és éppen a kicsi helyeken érzed jobban magad.

2. A fény használata

Részben az előző pontot követve a világítás is meghatározza a hangulatot, és szerves része a térpszichológiának. Egy természetes fénnyel teli szoba növeli az energiaszintünket, és javítja a kedvünket. Próbáljuk csak ki, hogy nappal, lehúzott redőnyökkel mennyivel rosszabb a hangulat otthon! A mesterséges fényforrásoknál is jó odafigyelni, milyen erősségre és tónusra hogyan reagálunk: az erős, hideg fény feszengést, még a gyengébb, meleg tónusú barátságos atmoszférát teremt.

3. A színpaletta kiválasztása

A színek önmagukban is hatással vannak a hangulatunkra. A tereket is befolyásolják, hiszen egyes árnyalatok tágasabbá és vidámabbá varázsolnak egy-egy helyiséget, míg mások összenyomják azokat. A színpaletta kiválasztásánál figyeljünk önmagunkra, hogy melyik színre hogyan reagálunk, majd a kellemes tónusok közül válasszunk olyat, ami passzol az adott szobába.

4. Személyre szabott dekoráció

A dekoráció kényes kérdés, hiszen az általános felfogás szerint kötelező öltöztetni, csinosítgatni, kisebb-nagyobb elemekkel finomhangolni otthonunkat. Előfordulhat azonban, hogy a sok szobrocskától és mintától nyomottan érezzük magunkat. A térpszichológia erre azt mondja: ne erőltessük a dekorációt, ha hozzánk nem passzol. Ilyen esetben a klasszikus tárgyak helyett próbáljuk meg növényekkel vagy minimalista kiegészítőkkel megszépíteni a teret.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Otthonod modernizálása nem álom többé. Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Otthon Gödöllői álomotthon – Ahol a tárgyak mesélnek

Minták és színek merész párosításával alakították ki ennek a csodás családi háznak a belső tereit. Az antik bútorokhoz remekül illenek a mintás tapéták és a szőnyegek, a jó stílusérzékkel válogatott kárpitok.

Stílus Sárga a lakberendezésben – 5 meggyőző érv arra, miért éri meg ezt a színt használni

A sárga, bár természetes árnyalat, nagyon megosztó. Vagy imádják, vagy egyenesen nem kedvelik, de semmiképp sem semleges. A sárga a lakberendezésben nagyon jó választás – erről fogunk most meggyőzni.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin