Térpszichológia – Az igazán harmonikus otthon kulcsa

Térpszichológia – Az igazán harmonikus otthon kulcsa

A térpszichológia és a lakberendezés között gyakran húznak egyenlőségjelet, ez azonban nem teljesen pontos. Cikkünkben összefoglaljuk a térpszichológia lényegét, és eláruljuk, miért nem ugyanazt jelenti, mint a lakberendezés.

Ötletládához ad!

Mi az a térpszichológia?

A minket körülvevő tér, azaz az otthonunk óriási befolyással van ránk, és mi is a lakásra. A térpszichológia röviden az ember és a lakóhelyük közötti kapcsolatot jelenti. Ám ebben a definícióban nem a lakberendezésen van a hangsúly, sokkal inkább az emberek lelkivilágán. A világítás, a színek, a méretarányok, a formák, az akusztika és az anyagok folyamatosan hatnak az érzékeinkre és úgy összességében arra, mennyire érezzük magunkat komfortosan a mindennapokban.

A térpszichológia használata otthonunkban

A térpszichológia arra hívja fel a figyelmet, hogy nem otthonunk kinézete a lényeg, sokkal inkább az, hogyan érezzük magunkat benne. Ehhez pedig elengedhetetlen az önismeret és önmagunk megfigyelése különböző környezetekben. A következő 4 elem segít otthonunkat úgy kialakítani, hogy az pozitívan befolyásolja a hangulatunkat:

1. A tér használata

A tágas, nyitott terek alkalmasak arra, hogy növeljék a kreativitást, és javítsák a közérzetünket. Ez nem csak a nappalira igaz, a hálószobában is jobban alszunk, ha tágas és letisztult a környezet. Persze könnyen előfordulhat, hogy a te személyiséged eltér a nagy átlagtól, és éppen a kicsi helyeken érzed jobban magad.

2. A fény használata

Részben az előző pontot követve a világítás is meghatározza a hangulatot, és szerves része a térpszichológiának. Egy természetes fénnyel teli szoba növeli az energiaszintünket, és javítja a kedvünket. Próbáljuk csak ki, hogy nappal, lehúzott redőnyökkel mennyivel rosszabb a hangulat otthon! A mesterséges fényforrásoknál is jó odafigyelni, milyen erősségre és tónusra hogyan reagálunk: az erős, hideg fény feszengést, még a gyengébb, meleg tónusú barátságos atmoszférát teremt.

3. A színpaletta kiválasztása

A színek önmagukban is hatással vannak a hangulatunkra. A tereket is befolyásolják, hiszen egyes árnyalatok tágasabbá és vidámabbá varázsolnak egy-egy helyiséget, míg mások összenyomják azokat. A színpaletta kiválasztásánál figyeljünk önmagunkra, hogy melyik színre hogyan reagálunk, majd a kellemes tónusok közül válasszunk olyat, ami passzol az adott szobába.

4. Személyre szabott dekoráció

A dekoráció kényes kérdés, hiszen az általános felfogás szerint kötelező öltöztetni, csinosítgatni, kisebb-nagyobb elemekkel finomhangolni otthonunkat. Előfordulhat azonban, hogy a sok szobrocskától és mintától nyomottan érezzük magunkat. A térpszichológia erre azt mondja: ne erőltessük a dekorációt, ha hozzánk nem passzol. Ilyen esetben a klasszikus tárgyak helyett próbáljuk meg növényekkel vagy minimalista kiegészítőkkel megszépíteni a teret.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Otthonod modernizálása nem álom többé. Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Otthon DejaVu ház – Egy káprázatos balatoni búvóhely

Újabb kincsre bukkantunk! Ezúttal Szentantalfára utazunk, tartsatok velünk.

Stílus Így használd a fehér színt a nappaliban, a fürdőszobában vagy éppen a konyhában

A fehér szín az elegancia, a tisztaság jelképe, előszeretettel használják a minimalista lakberendezés alapszíneként. Hiába tűnik egyszerűnek, számos árnyalata létezik, így például a bodzafehér, a falfehér, az elefántcsontfehér. Mivel tágítja a teret, ha kicsi alapterületű helyiségekről beszélünk, mindenképpen javasolt fő színnek választani. Mutatjuk, hogyan használd otthonod dekorálásában.

Tipp Szobanövények a penészedés ellen – Így védd meg otthonod a penésztől!

A lakásban a penész legtöbbször télen jelenik meg, amikor nem szellőztetünk sokat, így a párás, meleg levegő nagyon jó táptalajt biztosít számára. Azonban a nyári párás melegben is előjöhet a gombásodás, ami ellen mindenképp tenni kell. Itt jöhetnek szóba a szobanövények a penészedés ellen.

Otthon Feketén-fehéren – Egy lakás Pécs belvárosában lenyűgöző részletekkel

Pécs belvárosában, egy csendes utcában áll egy régi ház, lenyűgöző részletekkel. Itt talált új otthonra és tágas munkatérre Borsos Ágnes építész, aki a polgári értékeket tisztelő, a régit megőrző, mégis ízig-vérig praktikus és modern lakást álmodott.

Tipp Drága tisztítószerek helyett: így varázsold tisztává a kerti bútorokat

A kerti bútorok tisztítása igencsak nagy kihívás elé állít minket, hiszen sok esetben rengeteg kosztól kell megszabadítanunk a székeket, a nyugágyat és az asztalt. Jó hír azonban, hogy ehhez semmi szükség drága vegyszerekre, ugyanis a környezetkímélőbb anyagok is tökéletes választásnak bizonyulnak.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin