Térpszichológia – Az igazán harmonikus otthon kulcsa

Térpszichológia – Az igazán harmonikus otthon kulcsa

A térpszichológia és a lakberendezés között gyakran húznak egyenlőségjelet, ez azonban nem teljesen pontos. Cikkünkben összefoglaljuk a térpszichológia lényegét, és eláruljuk, miért nem ugyanazt jelenti, mint a lakberendezés.

Ötletládához ad!

Mi az a térpszichológia?

A minket körülvevő tér, azaz az otthonunk óriási befolyással van ránk, és mi is a lakásra. A térpszichológia röviden az ember és a lakóhelyük közötti kapcsolatot jelenti. Ám ebben a definícióban nem a lakberendezésen van a hangsúly, sokkal inkább az emberek lelkivilágán. A világítás, a színek, a méretarányok, a formák, az akusztika és az anyagok folyamatosan hatnak az érzékeinkre és úgy összességében arra, mennyire érezzük magunkat komfortosan a mindennapokban.

A térpszichológia használata otthonunkban

A térpszichológia arra hívja fel a figyelmet, hogy nem otthonunk kinézete a lényeg, sokkal inkább az, hogyan érezzük magunkat benne. Ehhez pedig elengedhetetlen az önismeret és önmagunk megfigyelése különböző környezetekben. A következő 4 elem segít otthonunkat úgy kialakítani, hogy az pozitívan befolyásolja a hangulatunkat:

1. A tér használata

A tágas, nyitott terek alkalmasak arra, hogy növeljék a kreativitást, és javítsák a közérzetünket. Ez nem csak a nappalira igaz, a hálószobában is jobban alszunk, ha tágas és letisztult a környezet. Persze könnyen előfordulhat, hogy a te személyiséged eltér a nagy átlagtól, és éppen a kicsi helyeken érzed jobban magad.

2. A fény használata

Részben az előző pontot követve a világítás is meghatározza a hangulatot, és szerves része a térpszichológiának. Egy természetes fénnyel teli szoba növeli az energiaszintünket, és javítja a kedvünket. Próbáljuk csak ki, hogy nappal, lehúzott redőnyökkel mennyivel rosszabb a hangulat otthon! A mesterséges fényforrásoknál is jó odafigyelni, milyen erősségre és tónusra hogyan reagálunk: az erős, hideg fény feszengést, még a gyengébb, meleg tónusú barátságos atmoszférát teremt.

3. A színpaletta kiválasztása

A színek önmagukban is hatással vannak a hangulatunkra. A tereket is befolyásolják, hiszen egyes árnyalatok tágasabbá és vidámabbá varázsolnak egy-egy helyiséget, míg mások összenyomják azokat. A színpaletta kiválasztásánál figyeljünk önmagunkra, hogy melyik színre hogyan reagálunk, majd a kellemes tónusok közül válasszunk olyat, ami passzol az adott szobába.

4. Személyre szabott dekoráció

A dekoráció kényes kérdés, hiszen az általános felfogás szerint kötelező öltöztetni, csinosítgatni, kisebb-nagyobb elemekkel finomhangolni otthonunkat. Előfordulhat azonban, hogy a sok szobrocskától és mintától nyomottan érezzük magunkat. A térpszichológia erre azt mondja: ne erőltessük a dekorációt, ha hozzánk nem passzol. Ilyen esetben a klasszikus tárgyak helyett próbáljuk meg növényekkel vagy minimalista kiegészítőkkel megszépíteni a teret.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Otthonod modernizálása nem álom többé. Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Stílus A napfelkelte színpalettája az év legnagyobb trendje

Egyre több olyan trend lát napvilágot, ami uralni fogja a 2023-as évet. Az egyik ilyen az otthonok színvilágát érinti, legyen szó a falakról, a bútorokról, a textilekről vagy a dekorációkról. Míg az utóbbi hónapokban főként a zöld árnyalatok domináltak a lakásokban, idén egy teljesen új színvilág nyer teret, méghozzá a napfelkelte színei. Beleértve mindent – a burgundi vöröstől kezdve a sáfránysárgán és aranysárgán át egészen az őszibarackig.

Stílus 5 egyszerűen megvalósítható ötlet a divatos otthon jegyében

A magazinok oldalain szebbnél szebb divatos otthon megoldásokat láthatsz, és mindig ámulatba ejtő, hogy micsoda összhang tud áradni egy jól átgondolt otthoni berendezéséből. Szerencsére nem atomfizika áll a divatos otthonok mögött, sőt, néhány egyszerű tipp segítségével a te otthonod is trendi lehet.

Stílus 20 nm-es lakás berendezése – 4 tipp, amivel kihozhatod a maximumot egy garzonból

Az új típusú társasházak elterjedésével sok olyan lakás születik, ami meglehetősen pici. Egy embernek ezek is elegek lehetnek, de egy 20 nm-es lakás berendezése nem egyszerű feladat. Ha te is ilyen kihívás előtt állsz, adunk 4 tippet, hogy könnyebben boldogulj.

Tipp Eltört egy pohár? Így szedj össze minden apró üvegszilánkot a földről

Amikor egy pohár vagy villanykörte eltörik, az apró üvegdarabok pillanatok alatt futnak ezerfele a padlón. Összeszedésük nem könnyű feladat, főleg, ha nincs kéznél egy porszívó, ezért minden praktika jól jön ilyenkor. Ilyet hoztunk most neked.

Gyerek Fiús szoba színek – Ezek a legtrendibb megoldások napjainkban

A fiús szoba színek már közel sem csak a kék árnyalataiból állnak, rengeteg trendi megoldás van, amiket mind a szülők, mind a gyerekek imádnak. Elhoztuk a profi lakberendezők és az Instagram kedvenc megoldásait.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin