Forrás: Getty

Térelválasztás gipszkarton fallal – Miért jó megoldás?

Miért jó ötlet a térelválasztás gipszkarton fallal? 

A gipszkarton fal mellett számos érv szól: például a költséghatékonyság, az egyszerűen kialakíthatóság és a tartósság. Ráadásul ha évekkel később már nem lenne rá szükség, a lebontása sem bonyolult. A gipszkarton falat festeni és tapétázni is lehet, sőt, ha kell, még polcokat is tudunk felfúrni rá. A kialakításához mindenképp javasolt szakember segítsége, pláne, ha még sosem építettünk gipszkarton falat. Gipszkartonból akár padlótól plafonig tartó falat is fel lehet húzni, így teljesen különálló szobákat kaphatunk, de félfalakat is építhetünk belőle, így a légtér egy megmarad.

Hogyan lássunk neki a gipszkarton térelválasztó kialakításának? 

A gipszkarton fal kialakításának menete több tényezőtől is függ, ezeken pedig segítő kérdések alapján fogunk végig menni. Ezeket fontos figyelembe venni, hogy biztosan ne bánjuk meg a gipszkarton falat a későbbiekben sem.

  • Miért szeretnénk gipszkarton falat?

Egy nagy szobából két kisebbet szeretnénk? Esetleg csak le szeretnénk választani a dolgozó sarkot a nappaliból? Előbbi esetén egy egész falra, míg utóbbi esetén csak félfalra lesz szükségünk. A térelválasztás gipszkarton fallal a legpraktikusabb, hiszen szabadon variálhatjuk a magasságát és a vastagságát is.

  • Szeretnénk-e fúrni a falba?

Ha fúrni tervezünk a falra, például polcot vagy fali képeket, akkor biztosan szükségünk lesz szakember segítségére. Mondjuk el neki, hogy mennyi és milyen polcokat szánunk a falra, hogy ő ez alapján elég strapabíró gipszkarton falat tudjon építeni.

  • Milyen burkolatot vagy bevonatot szeretnénk a falra?

Mivel a gipszkarton fal jelentősen gyengébb szerkezetű, mint a téglafal, a burkolás során külön odafigyelést igényel. A nehéz burkolatokhoz mindenképp kérjük szakember segítségét, hiszen itt különösen fontos, hogy szakszerűen burkoljuk a felületet.

  • Mekkora falat szeretnénk?

Miután a korábbi kérdésekre megvannak a válaszaink, elkezdhetjük a mérést, majd ez alapján a vásárlást is. A gipszkarton fal egy fa alapszerkezetből, rögzítő csavarokból és az ezt lefedő gipszkarton lapokból áll. Az ehhez szükséges alapanyagokat szinte bármelyik barkácsboltban beszerezhetjük.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.