Forrás: Getty

TEDD és NE TEDD – Így takarítsd a parkettát, hogy ragyogóan tiszta legyen anélkül, hogy sérülne

Ezt TEDD, amikor parkettát takarítasz:

  • Olvassuk el a laminált padlóhoz mellékelt tisztítási útmutatót

Mielőtt nekilátnánk a tisztításnak, olvassuk el a gyártónak a padlóra vonatkozó utasításait. Ha már régi a parketta és nincs meg a használati utasítása, próbáljuk kikeresni a parkettát az interneten. Ha csak arra emlékszünk, melyik boltban vettük, akkor menjünk fel az üzlet weboldalára, és egyszerűen csak keressük ki a saját típusunkat, amihez mellékelve van az útmutató is.

  • Kéthavonta (óvatosan) mossunk fel

Ahhoz, hogy a parketta friss és tiszta maradjon, legalább kéthavonta mossuk fel. A nedves felmosórongyok vagy mikroszálas felmosók elég kíméletesek a parkettához, ezért ezeket érdemes használni. Havi egy alkalomnál azonban hagyjuk ki a felmosást, hiszen a gyakori vízzel érintkezés kárt tehet.

  • Kerüljük a nem parkettára való tisztítószereket

Csak és kizárólag olyan terméket használjunk, ami kifejezetten a mi parkettatípusunkra ajánlott. Számos parketta esetében speciális szerekre van szükség, különben villámgyorsan kopott és fénytelen lesz.

Ezt NE TEDD, amikor parkettát takarítasz:

  • Ne hagyjuk, hogy foltok maradjanak a padlón

Kezeljük a kiömlött szennyeződéseket azonnal. Így kerülhetjük el, hogy foltok maradjanak a padlón. A folyadék ugyanis károsíthatja a laminált padlót, ezért folyékony szennyeződés esetén különösen fontos azonnal cselekedni.

  • Ne használjunk olyan takarítási eszközt, ami karcolhatja a parkettát

A parketta könnyen karcolódhat, ezért kerüljük az erős drótkeféket vagy más nem megfelelő takarítási eszközöket. A söpréshez mindig puha sörtéjű seprűt vagy porszivacsot használjunk. A porszívó használatakor is azt a fejet használjuk, ami nem okoz kárt a parkettában.

  • Ne használjunk túl sok vizet

A hagyományos felmosás nem ajánlott a parketta esetében, mivel a víz beszivároghat a résekbe és illesztésekbe, és kárt okozhat – például felduzzad egyes részeken a padló. Ráadásul a víztócsák foltosodást vagy fakulást is eredményezhetnek.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.