Takarítás citromsavval – Ezekre a felületekre (nem) használhatod

Takarítás citromsavval – Ezekre a felületekre (nem) használhatod

A citromsavat sokan előszeretettel használják takarításhoz, főleg szódabikarbónával vagy mosószódával kombinálva. Annak ellenére, hogy tényleg remekül eltünteti a koszt, nem ajánlott minden felületen bevetni.

Ötletládához ad!

A citromsav képes eltüntetni a vízkövet és a húgykövet, mindezt pedig kevés pénzért és környezetkímélő módon. Ennek ellenére nem minden esetben ajánljuk a használatát, hiszen vannak olyan területek az otthonunkban, melyekben akár kárt is tehet.

Mit lehet citromsavval takarítani?

Citromsavat kaphatunk folyékony formában és porállagban is. Hála ennek a szernek pikk-pakk ki tudjuk tisztítani többek közt a vízforralót, a tojásfőzőt, illetve el tudjuk tüntetni a csaptelepekről és zuhanyfejről a vízkövet. Sőt mi több, olyan trükkök is léteznek, hogy ha a vízforraló vízkötelenítése után ugyanazzal a főzettel takarítjuk ki a WC-kagylót, eltávolíthatjuk a víz- és húgykő foltokat. Ezáltal két legyet ütünk egy csapással.

Mit tilos takarítani?

Sose feledkezzünk meg arról, hogy ez egy sav, ami megmarhatja a felületeket. Ezt mindig tartsuk szem előtt, főleg akkor, amikor márvány, krómozott csaptelepeket vagy természetes kő felületeket akarunk tisztává varázsolni. Komoly károkat tehet ezekben az anyagokban.

Keverhetjük a citromsavat más szerekkel?

A szakemberek nem tartják túl hatásosnak a citromsav keverését például szódabikarbónával vagy mosószódával. Mindössze a lefolyó tisztítása során érdemes ezeket vegyíteni. Ebben az esetben is azt tanácsolják, hogy először a szódabikarbónát vagy a mosószódát szórjuk a lefolyóba, hagyjuk hatni, majd ezután szórjuk rá a citromsavat.

Gyerekektől tartsuk távol

Annak ellenére, hogy ez egy környezetkímélő anyag, nem pedig egy mérgező vegyszer, tartsuk olyan helyen, ahol nem érik el a gyerekek, hiszen irritálhatja a bőrt, továbbá a szembe kerülve fájdalmat okozhat.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Az igazán okos megoldások: így segítenek a háztartási gépek szebbé (is) tenni otthonod

Már rég magunk mögött tudjuk azokat az időket, amikor egy háztartási gép csupán a funkciójával és okos megoldásaival tudott lenyűgözni minket. Tegyük hozzá gyorsan: szerencsére! A tervezők ugyanis egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a különböző elektronikai berendezések esztétikai értékére is, aminek hála azok nem csak megkönnyítik, de meg is szépítik mindennapjainkat.

Tipp Ezekkel a házi praktikákkal patyolattiszta lesz a kocsibelső

Kiömlött innivaló, állatszőr, morzsák – az autónk belsejének sok megpróbáltatást kell kibírnia, melyeket nem lehet egyszerűen egy porszívó segítségével eltüntetni. Most azonban lerántjuk a leplet olyan trükkökről, melyeknek köszönhetően patyolattiszta lesz az autó belseje.

Felújítás A debreceni csoda: ez a 33 nm-es kis lakás poraiból éledt újjá

Nóriék másodszor is belevágtak: megvásároltak egy retró, lepukkant, elavult ingatlant, hogy aztán egy élhető és szerethető otthont faragjanak belőle. Ha eddig nem hittél volna a tündérmesékben, akkor a végeredményt látva ez most biztosan megváltozik. A konklúzió megint csak ennyi: nincs lehetetlen!

Tipp Költözés előtt állsz? Ezt a 6 teendőt még pakolás előtt végezd el, hogy gördülékeny legyen a váltást

Költözés előtt állsz? Szeretnéd, ha minél hamarabb visszaállna minden a normális kerékvágásba az otthonváltás után? Cikkünk segítségedre lesz.

Stílus Konyhafelújítás előtt állsz? Inspirálódj cikkünkből!

Konyhafelújítás előtt állsz és inspirációt szeretnél gyűjteni? A legjobb helyen jársz! Összegyűjtöttük neked a legtrendibb megoldásokat. Rengeteg stílust hoztunk, így biztosan megtalálod azt, ami a befutó lesz számodra.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin