Takarítás citromsavval – Ezekre a felületekre (nem) használhatod

Takarítás citromsavval – Ezekre a felületekre (nem) használhatod

A citromsavat sokan előszeretettel használják takarításhoz, főleg szódabikarbónával vagy mosószódával kombinálva. Annak ellenére, hogy tényleg remekül eltünteti a koszt, nem ajánlott minden felületen bevetni.

Ötletládához ad!

A citromsav képes eltüntetni a vízkövet és a húgykövet, mindezt pedig kevés pénzért és környezetkímélő módon. Ennek ellenére nem minden esetben ajánljuk a használatát, hiszen vannak olyan területek az otthonunkban, melyekben akár kárt is tehet.

Mit lehet citromsavval takarítani?

Citromsavat kaphatunk folyékony formában és porállagban is. Hála ennek a szernek pikk-pakk ki tudjuk tisztítani többek közt a vízforralót, a tojásfőzőt, illetve el tudjuk tüntetni a csaptelepekről és zuhanyfejről a vízkövet. Sőt mi több, olyan trükkök is léteznek, hogy ha a vízforraló vízkötelenítése után ugyanazzal a főzettel takarítjuk ki a WC-kagylót, eltávolíthatjuk a víz- és húgykő foltokat. Ezáltal két legyet ütünk egy csapással.

Mit tilos takarítani?

Sose feledkezzünk meg arról, hogy ez egy sav, ami megmarhatja a felületeket. Ezt mindig tartsuk szem előtt, főleg akkor, amikor márvány, krómozott csaptelepeket vagy természetes kő felületeket akarunk tisztává varázsolni. Komoly károkat tehet ezekben az anyagokban.

Keverhetjük a citromsavat más szerekkel?

A szakemberek nem tartják túl hatásosnak a citromsav keverését például szódabikarbónával vagy mosószódával. Mindössze a lefolyó tisztítása során érdemes ezeket vegyíteni. Ebben az esetben is azt tanácsolják, hogy először a szódabikarbónát vagy a mosószódát szórjuk a lefolyóba, hagyjuk hatni, majd ezután szórjuk rá a citromsavat.

Gyerekektől tartsuk távol

Annak ellenére, hogy ez egy környezetkímélő anyag, nem pedig egy mérgező vegyszer, tartsuk olyan helyen, ahol nem érik el a gyerekek, hiszen irritálhatja a bőrt, továbbá a szembe kerülve fájdalmat okozhat.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Stílus Lámpatrendek 2023 – Így varázsolj fényt a sötétbe

A lámpák elengedhetetlen részét képezik az otthonodnak. Ha szereted követni a trendeket – vagy legalább ismerni azokat –, akkor mutatjuk, hogy 2023-ban milyen színek és formák kerülnek az érdeklődés középpontjába a fényforrásoknál.

Tipp 4 jel, hogy itt az ideje lecserélni a porszívódat

A porszívó a háztartás egyik legfontosabb eszköze, az igazi tisztaság megkerülhetetlen szereplője. Porszívózni jóval kényelmesebb, egyszerűbb, gyorsabb és alaposabb, mint a söpörni, ezért a porszívónak jó gondját kell viselni, és időben cserélni, ha eljön ez az idő. Összegyűjtöttünk 4 jelet, ami egyértelműen a készülék élettartamának végét jelzi.

Tipp 4 szuper upcycling ötlet csináld magad polcokra

Szeretsz barkácsolni, és szükséged lenne néhány polcra? A legjobb helyen jársz! Az alábbi 4 upcycling ötlet biztosan inspirálóan hat rád.

Stílus Tapétatrend 2023 – Stílusok, színek és minták

Az idei évben nyugodtan legyél bátrabb, ami a színeket és a mintákat illeti. 2023-ban minden falról az energia sugárzik, és ez rád is jó hatással lesz. Valami nagyon mást hoz ez az esztendő. Mutatjuk is, mit.

Felújítás Szerelem második látásra – Bámulatos farmhouse stílus egy 54 nm-es panellakásban

Egy panellakás farmhouse stílusban – nem, ez nem csak a mesében létezik. Ha az ember nagyon akar valamit, azt bizony valóra lehet váltani. Éppen erről szól Gabi története, aki szándékosan egy nagyon reménytelen állapotban lévő panellakást keresett, hogy abban aztán hódolhasson nagy szerelmének, a lakberendezésnek. Nézzétek, milyen csodát alkotott.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin