Takarítás citromsavval – Ezekre a felületekre (nem) használhatod

Takarítás citromsavval – Ezekre a felületekre (nem) használhatod

A citromsavat sokan előszeretettel használják takarításhoz, főleg szódabikarbónával vagy mosószódával kombinálva. Annak ellenére, hogy tényleg remekül eltünteti a koszt, nem ajánlott minden felületen bevetni.

Ötletládához ad!

A citromsav képes eltüntetni a vízkövet és a húgykövet, mindezt pedig kevés pénzért és környezetkímélő módon. Ennek ellenére nem minden esetben ajánljuk a használatát, hiszen vannak olyan területek az otthonunkban, melyekben akár kárt is tehet.

Mit lehet citromsavval takarítani?

Citromsavat kaphatunk folyékony formában és porállagban is. Hála ennek a szernek pikk-pakk ki tudjuk tisztítani többek közt a vízforralót, a tojásfőzőt, illetve el tudjuk tüntetni a csaptelepekről és zuhanyfejről a vízkövet. Sőt mi több, olyan trükkök is léteznek, hogy ha a vízforraló vízkötelenítése után ugyanazzal a főzettel takarítjuk ki a WC-kagylót, eltávolíthatjuk a víz- és húgykő foltokat. Ezáltal két legyet ütünk egy csapással.

Mit tilos takarítani?

Sose feledkezzünk meg arról, hogy ez egy sav, ami megmarhatja a felületeket. Ezt mindig tartsuk szem előtt, főleg akkor, amikor márvány, krómozott csaptelepeket vagy természetes kő felületeket akarunk tisztává varázsolni. Komoly károkat tehet ezekben az anyagokban.

Keverhetjük a citromsavat más szerekkel?

A szakemberek nem tartják túl hatásosnak a citromsav keverését például szódabikarbónával vagy mosószódával. Mindössze a lefolyó tisztítása során érdemes ezeket vegyíteni. Ebben az esetben is azt tanácsolják, hogy először a szódabikarbónát vagy a mosószódát szórjuk a lefolyóba, hagyjuk hatni, majd ezután szórjuk rá a citromsavat.

Gyerekektől tartsuk távol

Annak ellenére, hogy ez egy környezetkímélő anyag, nem pedig egy mérgező vegyszer, tartsuk olyan helyen, ahol nem érik el a gyerekek, hiszen irritálhatja a bőrt, továbbá a szembe kerülve fájdalmat okozhat.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Promóció Okosan bánnál az energiával? Adunk hozzá 4 tuti tippet

Az energia nagy kincs, és nem olcsó mulatság. Nincs hát más választásunk, muszáj okosan bánni vele. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp 4 lakberendezési tárgy, amivel energiát spórolhatsz

Az idei őszi és téli szezonban minden a spórolásról szól. Nem meglepő, hogy mindenki különböző trükkökkel próbálja csökkenteni a fogyasztást. Jelen esetben azt szeretnénk bemutatni, hogy bizonyos lakberendezési tárgyakkal is spórolhatsz az energián.

Otthon Lakberendezés csavarokkal – És happy enddel

Egy otthon kialakításánál biztosan előfordulnak meglepetések, és az már csak a kreativitáson és a fantázián múlik, hogy ezeket a javunkra fordítsuk. Anya és fia költözését több újratervezés is megelőzte, visszatekintve azonban minden úgy lett jó, ahogy alakult.

Stílus Ez az 5 lakberendezési trend már lejárt lemez

A trendek mindig jönnek és mennek, a lakberendezők pedig időről időre összegzik, mik nem tartoznak már a divatos kategóriába. Így történt ez 2022-ben is, mi pedig tolmácsoljuk a lakberendezők ítéletét. Eláruljuk, melyik trendek mellett nem voksolnának már (legalábbis egy ideig) a profik.

Stílus Lehet, hogy neked nem való a kék a lakberendezésbe? Íme, 5 árulkodó jel

A kéket a lakberendezés örök kedvencének tartják, hiszen rengeteg fajta időtálló megoldást lehet ezzel a színnel megvalósítani. Azonban nem mindenki egyforma, így megeshet, hogy hozzád vagy a te lakásodhoz egyáltalán nem passzol. Ne érezd emiatt rosszul magad, csupán ismerd fel időben, nehogy megutáld az otthonod.

Tipp Állandóan hideg van a lakásban? Ez a 4 leggyakoribb ok

Egy hideg lakás nem csak kellemetlen és bosszantó, de hosszútávon még káros is az ingatlanra nézve. Épp ezért annyira fontos, hogy mielőbb kiderítsd, mi okozza ezt a problémát.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin