Forrás: Getty

Takarítás citromsavval – Ezekre a felületekre (nem) használhatod

A citromsav képes eltüntetni a vízkövet és a húgykövet, mindezt pedig kevés pénzért és környezetkímélő módon. Ennek ellenére nem minden esetben ajánljuk a használatát, hiszen vannak olyan területek az otthonunkban, melyekben akár kárt is tehet.

Mit lehet citromsavval takarítani?

Citromsavat kaphatunk folyékony formában és porállagban is. Hála ennek a szernek pikk-pakk ki tudjuk tisztítani többek közt a vízforralót, a tojásfőzőt, illetve el tudjuk tüntetni a csaptelepekről és zuhanyfejről a vízkövet. Sőt mi több, olyan trükkök is léteznek, hogy ha a vízforraló vízkötelenítése után ugyanazzal a főzettel takarítjuk ki a WC-kagylót, eltávolíthatjuk a víz- és húgykő foltokat. Ezáltal két legyet ütünk egy csapással.

Mit tilos takarítani?

Sose feledkezzünk meg arról, hogy ez egy sav, ami megmarhatja a felületeket. Ezt mindig tartsuk szem előtt, főleg akkor, amikor márvány, krómozott csaptelepeket vagy természetes kő felületeket akarunk tisztává varázsolni. Komoly károkat tehet ezekben az anyagokban.

Keverhetjük a citromsavat más szerekkel?

A szakemberek nem tartják túl hatásosnak a citromsav keverését például szódabikarbónával vagy mosószódával. Mindössze a lefolyó tisztítása során érdemes ezeket vegyíteni. Ebben az esetben is azt tanácsolják, hogy először a szódabikarbónát vagy a mosószódát szórjuk a lefolyóba, hagyjuk hatni, majd ezután szórjuk rá a citromsavat.

Gyerekektől tartsuk távol

Annak ellenére, hogy ez egy környezetkímélő anyag, nem pedig egy mérgező vegyszer, tartsuk olyan helyen, ahol nem érik el a gyerekek, hiszen irritálhatja a bőrt, továbbá a szembe kerülve fájdalmat okozhat.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.