Forrás: Getty

Szilikonos sütőlapok szakszerű tisztítása – Így lesz hosszú életű és újszerű mindig a sütőlap

Milyen sűrűn kell tisztítani a szilikonos sütőlapokat?

Röviden: minden használat után. Gondoljunk csak bele, ha az ételmaradékokat visszatesszük vele a sütőbe, akkor előbb-utóbb „beleég” a sok maradvány, és utána már lehetetlen lesz megszabadulni tőlük. Arról nem is beszélve, hogy az ételmaradványok az éppen készülő finomságokat is elronthatják.

Hogyan tisztítsuk a szilikonos sütőlapokat?

Bár a szilikonos sütőlapokat be lehet tenni a mosogatógépbe, több érv is amellett szól, hogy inkább kézzel tisztítsuk őket. A mosogatógép nem elég kíméletes, ráadásul meghajolhat benne lap, ami utána használhatatlan lesz. Ezzel szemben kézzel alaposan és kíméletesen távolíthatjuk el az összes szennyeződést róla.

1. Áztatás

Csakúgy, mint az ételmaradékos edényeknél, úgy a szilikonos sütőlapnál is sokat segíthet, ha forró vízbe áztatjuk azokat. Ezzel az egyszerű módszerrel hatásosan fellazíthatjuk az összes ragacsos ételmaradványt, amiket egyébként lehetetlen lenne levakarni.

2. Mosogatás

Az áztatás után elkezdhetjük az alapos tisztítást. Langyos vízzel és mosogatószerrel kezdjük el átdörzsölni az egész sütőlapot. Figyeljünk rá, hogy ne dörzsi szivaccsal csináljuk, mert akkor felsértjük a felületét, amibe végérvényesen beletapadnak majd az ételmaradékok.

3. Természetes fertőtlenítés és szagtalanítás

A fertőtlenítés is időszerű minden harmadik-negyedik használat után. Ilyenkor érdemes szagtalanítani is a szilikonlapot. A jó hír, hogy mindkettőt lehet teljesen természetes anyagokkal, így teljesen biztonságos. A fertőtelítéshez ecettel töröljük át alaposan a lap felületét, akár hagyhatjuk is állni rajta egy picit. Szódabikarbónával pedig szagtalanítani tudjuk: egyszerűen csak szórjuk be a szilikonos sütőlap egész felületét, miután megszáradt. Hagyjuk rajta állni 1-2 órát, majd söpörjük le róla a szódabikarbónát.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.