Szentimentális szelektálás – Hogyan szortírozzuk ki a családi ereklyéket és ajándékokat?

Szentimentális szelektálás – Hogyan szortírozzuk ki a családi ereklyéket és ajándékokat?

Furcsán hangozhat a „szentimentális szelektálás” kifejezés, pedig igen találó. Arra az esetre használjuk, amikor ajándékokat, emlékeket és fényképeket válogatunk át és szabadulunk meg tőlük, hogy helyet szabadítsunk fel az otthonunkban. A folyamat nem könnyű, hiszen nem szívesen enged el az ember szentimentális értékeket, ám néha a rend érdekében muszáj lépnünk. Segítünk, hogyan szelektálj.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!
  • Mit és miért érdemes megtartani?

Amikor megfogjuk a tárgyat, próbáljuk meghatározni, hogy miért kötődünk hozzá ennyire. Esetleg egy szép emlék jut eszünkbe róla, amit nem szeretnénk elfelejteni? Utóbbira egyszerű a megoldás: ha a tárgytól mindenképp muszáj megszabadulni, akkor írjuk le a hozzá kapcsolódó élményt egy naplóba, vagy egy magunknak címezett e-mailbe, így garantáltan nem merül feledésbe.

  • Ne vegyük magunkra az elvárásokat

Sokan azt gondolják, hogy az ajándékot mindig látható helyre kell tenni, ha vendégségbe érkezik az, akitől kaptuk. Azonban az esetek többségében az ajándékhoz nem társul ilyenféle elvárás. Azért kaptad, hogy te rendelkezz felette, azaz ha nincs rá szükséged, tovább is adhatod valakinek, akinek valóban hasznos lenne. 

  • Digitalizáljunk

Amelyik emléknél csak lehet, digitalizáljunk. Megtehetjük ezt például régi fotókkal, így a dédszülők képei sem vesznek el, de nem kell a lakást telezsúfolni poros albumokkal. Sőt, régi leveleket is beszkennelhetünk. Kis szobrokat is lefotózhatunk, ezért ezeket sem kell az idők végezetéig őrizgetni. 

Szentimentális szelektálás – Hogyan szortírozzuk ki a családi ereklyéket és ajándékokat?
Forrás: Getty
  • Add tovább a családi ereklyéket

Örököltél egy széket vagy egy tévét, aminek már nem veszed hasznát? Ne érezd magad rosszul, ha tovább adod! Kérdezd körbe a családot, hogy valahol jól jönne-e az örökséged. Ha nincs a közvetlen rokonságban senki, akkor jöhetnek a barátok. Ha ott sem jártál sikerrel, akkor nyugodt szívvel eladhatod. 

  • Hasznosítsd újra

Nincs már haszna egy emléktárgynak, de nem szeretnél megszabadulni tőle? Hasznosítsd újra! Például készíts paplant a gyerekek babaruháiból, vagy olvaszd be a régi ékszereket, és készíttess belőlük valamit, amit szívesen hordanál. 

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin