Szentimentális szelektálás – Hogyan szortírozzuk ki a családi ereklyéket és ajándékokat?

Szentimentális szelektálás – Hogyan szortírozzuk ki a családi ereklyéket és ajándékokat?

Furcsán hangozhat a „szentimentális szelektálás” kifejezés, pedig igen találó. Arra az esetre használjuk, amikor ajándékokat, emlékeket és fényképeket válogatunk át és szabadulunk meg tőlük, hogy helyet szabadítsunk fel az otthonunkban. A folyamat nem könnyű, hiszen nem szívesen enged el az ember szentimentális értékeket, ám néha a rend érdekében muszáj lépnünk. Segítünk, hogyan szelektálj.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!
  • Mit és miért érdemes megtartani?

Amikor megfogjuk a tárgyat, próbáljuk meghatározni, hogy miért kötődünk hozzá ennyire. Esetleg egy szép emlék jut eszünkbe róla, amit nem szeretnénk elfelejteni? Utóbbira egyszerű a megoldás: ha a tárgytól mindenképp muszáj megszabadulni, akkor írjuk le a hozzá kapcsolódó élményt egy naplóba, vagy egy magunknak címezett e-mailbe, így garantáltan nem merül feledésbe.

  • Ne vegyük magunkra az elvárásokat

Sokan azt gondolják, hogy az ajándékot mindig látható helyre kell tenni, ha vendégségbe érkezik az, akitől kaptuk. Azonban az esetek többségében az ajándékhoz nem társul ilyenféle elvárás. Azért kaptad, hogy te rendelkezz felette, azaz ha nincs rá szükséged, tovább is adhatod valakinek, akinek valóban hasznos lenne. 

  • Digitalizáljunk

Amelyik emléknél csak lehet, digitalizáljunk. Megtehetjük ezt például régi fotókkal, így a dédszülők képei sem vesznek el, de nem kell a lakást telezsúfolni poros albumokkal. Sőt, régi leveleket is beszkennelhetünk. Kis szobrokat is lefotózhatunk, ezért ezeket sem kell az idők végezetéig őrizgetni. 

Szentimentális szelektálás – Hogyan szortírozzuk ki a családi ereklyéket és ajándékokat?
Forrás: Getty
  • Add tovább a családi ereklyéket

Örököltél egy széket vagy egy tévét, aminek már nem veszed hasznát? Ne érezd magad rosszul, ha tovább adod! Kérdezd körbe a családot, hogy valahol jól jönne-e az örökséged. Ha nincs a közvetlen rokonságban senki, akkor jöhetnek a barátok. Ha ott sem jártál sikerrel, akkor nyugodt szívvel eladhatod. 

  • Hasznosítsd újra

Nincs már haszna egy emléktárgynak, de nem szeretnél megszabadulni tőle? Hasznosítsd újra! Például készíts paplant a gyerekek babaruháiból, vagy olvaszd be a régi ékszereket, és készíttess belőlük valamit, amit szívesen hordanál. 

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Stílus Tapétatrend 2023 – Stílusok, színek és minták

Az idei évben nyugodtan legyél bátrabb, ami a színeket és a mintákat illeti. 2023-ban minden falról az energia sugárzik, és ez rád is jó hatással lesz. Valami nagyon mást hoz ez az esztendő. Mutatjuk is, mit.

Felújítás Szerelem második látásra – Bámulatos farmhouse stílus egy 54 nm-es panellakásban

Egy panellakás farmhouse stílusban – nem, ez nem csak a mesében létezik. Ha az ember nagyon akar valamit, azt bizony valóra lehet váltani. Éppen erről szól Gabi története, aki szándékosan egy nagyon reménytelen állapotban lévő panellakást keresett, hogy abban aztán hódolhasson nagy szerelmének, a lakberendezésnek. Nézzétek, milyen csodát alkotott.

Tipp A ragyogóan tiszta sütő titka – Egy influencer szuper trükkje

Ha azt hiszed, már minden takarítós trükköt láttál, akkor bizony tévedsz, ugyanis a TikTokon és az Instagramon szinte naponta bukkannak fel új megoldásokat. Most egy olyan trükköt hoztunk Neked, ami a sütőt segít újszerűen tisztává varázsolni, ráadásul papírtörlőn vagy alufólián kívül nincs is másra szükséged hozzá.

Tipp 5 zseniális ötlet, hogyan használd fel a megmaradt buborékfóliát

A pandémia óta egyre többet rendelsz webshopokból, és nem tudod, hogy mit kezdj a rengeteg buborékfóliával? Nekünk van pár zseniális ötletünk.

Tipp 5 lépés, amivel tisztán tarthatod a szárítógépet

A szárítógép tisztítása nem tűnik fontos feladatnak, hiszen tiszta ruhák kerülnek bele, így a gép sem lehet piszkos – vagy mégis? Bizony, a szárítógépben rengeteg kosz tud felhalmozódni a szöszöktől kezdve azoktól a szennyeződésekig, amelyek nem jöttek ki a mosás során a ruhákból. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen és alaposan tisztítsd a szárítógépet (is).

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin