Forrás: Getty

Szentimentális szelektálás – Hogyan szortírozzuk ki a családi ereklyéket és ajándékokat?
  • Mit és miért érdemes megtartani?

Amikor megfogjuk a tárgyat, próbáljuk meghatározni, hogy miért kötődünk hozzá ennyire. Esetleg egy szép emlék jut eszünkbe róla, amit nem szeretnénk elfelejteni? Utóbbira egyszerű a megoldás: ha a tárgytól mindenképp muszáj megszabadulni, akkor írjuk le a hozzá kapcsolódó élményt egy naplóba, vagy egy magunknak címezett e-mailbe, így garantáltan nem merül feledésbe.

  • Ne vegyük magunkra az elvárásokat

Sokan azt gondolják, hogy az ajándékot mindig látható helyre kell tenni, ha vendégségbe érkezik az, akitől kaptuk. Azonban az esetek többségében az ajándékhoz nem társul ilyenféle elvárás. Azért kaptad, hogy te rendelkezz felette, azaz ha nincs rá szükséged, tovább is adhatod valakinek, akinek valóban hasznos lenne. 

  • Digitalizáljunk

Amelyik emléknél csak lehet, digitalizáljunk. Megtehetjük ezt például régi fotókkal, így a dédszülők képei sem vesznek el, de nem kell a lakást telezsúfolni poros albumokkal. Sőt, régi leveleket is beszkennelhetünk. Kis szobrokat is lefotózhatunk, ezért ezeket sem kell az idők végezetéig őrizgetni. 

Szentimentális szelektálás – Hogyan szortírozzuk ki a családi ereklyéket és ajándékokat?
Forrás: Getty
  • Add tovább a családi ereklyéket

Örököltél egy széket vagy egy tévét, aminek már nem veszed hasznát? Ne érezd magad rosszul, ha tovább adod! Kérdezd körbe a családot, hogy valahol jól jönne-e az örökséged. Ha nincs a közvetlen rokonságban senki, akkor jöhetnek a barátok. Ha ott sem jártál sikerrel, akkor nyugodt szívvel eladhatod. 

  • Hasznosítsd újra

Nincs már haszna egy emléktárgynak, de nem szeretnél megszabadulni tőle? Hasznosítsd újra! Például készíts paplant a gyerekek babaruháiból, vagy olvaszd be a régi ékszereket, és készíttess belőlük valamit, amit szívesen hordanál. 

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.