Forrás: Getty

Spórolnál? Készíts mosogatószert házilag

A legtöbben boltban vásároljuk a mosogatószert, pedig minimális felhajtással otthon is könnyedén el lehet készíteni. Ennek egyik előnye, hogy pontosan tudod, milyen összetevőket tartalmaz, így nem kell attól tartanod, hogy esetleg a bőrödre vagy a környezetre káros anyagok is megtalálhatók benne.

És az sem mellékes, hogy míg a boltban kapható mosogatószereket műanyag flakonban veszed meg, addig a házilag készítettet egy olyan üvegbe töltheted bele, amit többször is tudsz használni. Azaz sokkal fenntarthatóbb és környezetkímélőbb a saját készítésű mosogatószer.

Következzen a recept

A szódabikarbóna egy rendkívül kedvelt anyag, hiszen rendkívül sokoldalúan használható. A nemestiszta szappant pedig gyakran használják általános tisztítószerként. A jó hír, hogy ennél több ne, is kell a házi mosogatószeredhez.

Hozzávalók

  • 1 nemesztiszta szappan (Kernseife)
  • Szódabikarbóna
  • Víz
  • Üres pumpás üveg

Elkészítés

Vágj le egy 20 grammos darabot a nemestiszta szappanból, majd azt reszeld le egy reszelő segítségével. Ezután egy teáskanál szódabikarbónával együtt add hozzá 400-500 ml forrásban lévő vízhez. Néha keverd meg, majd amikor minden hozzávaló teljesen felolvadt, az elkészült mosogatószert töltsd át egy pumpás üvegbe.

Tipp: Az utolsó lépésnél használj egy tölcsért, úgy biztosan nem fog melléfolyni a mosogatószer.

Figyelem! 2-3 nyomás teljesen elegendő ebből a mosogatószerből a szivacsra. Ne lepődj meg, ha nem habzik, ez teljesen normális.

Mire figyelj a nemestiszta szappan vásárlása során?

A nagyszüleid idejében a háztartásban majdnem mindenhez nemestiszta szappant használtak. Akkoriban még állati zsírokból készítették, míg manapság leginkább pálmaolajat használnak hozzá. Ha nem szeretnél olyan szappant használni, amiben van pálmaolaj, akkor alaposan vizsgáld át az összetevők listáját. A nemestiszta szappan egyébként remek választás az érzékeny bőrűeknek.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.