Rattan bútorok tisztítása – Milyen gyakran? Mivel? Hogyan?

Rattan bútorok tisztítása – Milyen gyakran? Mivel? Hogyan?

Téged is elkapott a rattan-láz, és beszereztél otthonodba pár rattan bútort vagy kiegészítőt? Hoztunk pár hasznos tippet a rattan bútorok tisztítása mellé, hogy hosszú éveken át jó állapotúak maradjanak.

Ötletládához ad!

A rattan bútor tisztítása a macerás feladatok közé tartozik, ám megéri rászánni az időt és energiát, meghálálja bútorunk ugyanis a gondoskodást. Szerencsére a művelet nem igényel semmilyen különleges eszközt vagy takarítószert, csupán a takarítás rendszerességét kell jól belőni kinti és benti darabok esetén. Mutatjuk az összes fontos tudnivalót a rattan bútorok tisztítása témakörében.

Milyen gyakran esedékes a rattan bútorok tisztítása?

Benti és kinti rattan bútorokra is igaz, hogy a sok apró zugba és lyukacsba gyorsan lerakódik a por. Emiatt a porszívózás, portörlés legritkábban is hetente elvégzendő feladat, és érdemes is ezt a „határidőt” betartanunk, különben károsodhat a rattan anyag. A kinti bútorokat is legfeljebb kéthetente portalanítsuk egy ronggyal. Az alapos tisztítás mind a kinti, mind a benti bútoroknál havonta esedékes.

https://www.gettyimages.com/detail/photo/rattan-bench-with-cushion-in-garden-royalty-free-image/1251150046

Mire lesz szükségünk a rattan bútor tisztításához?

 • Portörlő
 • Porszívó
 • Puha rongy
 • Fogkefe
 • Vödörnyi langyos víz
 • Mosogatószer
 • Forralt (de kihűtött) lenmagolaj

Hogyan fogjunk hozzá a rattan bútor tisztításához?

 1. A portalanítás az első lépés. Ehhez használhatunk porszívót, portörlőt vagy egy tiszta rongyot is. A lyukacsoknál és a nehezen elérhető sarkoknál használjunk finom szálú fogkefét vagy akár légfúvót (de nem forrólevegőset!).
 2. Következő lépésben a foltokra fókuszálunk. Ajánlott minél hamarabb azonnal letörölni mindenféle foltot, ám ha nem vettük észre a „balesetet”, akkor most van az ideje a folt kezelésének. A fogkefe segítségével dörzsöljünk mosogatószert a foltra egészen addig, míg az el nem tűnik.
 3. Mossuk át a rattan bútor egész felületét mosogatószeres langyos vízzel. Ezt a lépést egy tiszta, enyhén bevizezett ronggyal a legegyszerűbb elvégezni.
 4. A mosogatószert mindenképp el kell távolítani a rattanról, ezért a következő lépésben egy tiszta vizes ronggyal töröljük át a bútor minden szegletét.
 5. Ha sikerült csak minimális vízmennyiséget használni a rattan bútor tisztítása során, akkor nyugodtan hagyjuk levegőn megszáradni. Ha túl sok makacs szennyeződés volt és sok vizet használtunk, akkor inkább töröljük szárazra a bútort.
 6. Az utolsó lépést csak a teljesen száraz bútoron tudjuk elvégezni. A lenmagolaj hatásosan ápolja a rattant, megelőzi a repedéseket és töréseket, ezzel jelentősen megnövelve a bútorelem élettartamát. Cseppentsünk pár cseppet belőle egy száraz, tiszta rongyra, és dolgozzuk bele a rattan szálaiba.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakóingatlan felújítása esetén válaszd a Fundamentát.
Megnézem
Bezárom
Tipp Ez az 5 készülék fogyasztja a legtöbb áramot az otthonodban

Az utóbbi hetekben egyre drágább lett minden, és ez alól sajnos az áram és a gáz sem jelent kivételt. Annak érdekében, hogy a havi kiadásaid a lehető legminimálisabb mértékben emelkedjenek meg, nézzük, hogy melyek azok a készülékek, amelyek a legtöbb áramot használják.

Tipp Szentimentális szelektálás – Hogyan szortírozzuk ki a családi ereklyéket és ajándékokat?

Furcsán hangozhat a „szentimentális szelektálás” kifejezés, pedig igen találó. Arra az esetre használjuk, amikor ajándékokat, emlékeket és fényképeket válogatunk át és szabadulunk meg tőlük, hogy helyet szabadítsunk fel az otthonunkban. A folyamat nem könnyű, hiszen nem szívesen enged el az ember szentimentális értékeket, ám néha a rend érdekében muszáj lépnünk. Segítünk, hogyan szelektálj.

Tipp Szúnyogriasztó spray házilag mindössze 3 hozzávalóból

A szúnyogok elriasztásához számos termék közül válogathatsz, de ezek rengeteg vegyszert tartalmaznak. Ha a természetes összetevőket részesíted előnyben, akkor ezek a készítmények számodra szóba sem jönnek. Sokkal inkább az alábbi, házi szúnyogűző!

Tipp Nézzük, mit kell 60 Celsius-fokon mosni – és mit TILOS

Fehérnemű, törlőrongy, ágynemű – ezeket a textíliákat a legtöbben 60 Celsus-fokon mossák. Erre vajon tényleg szükség van?

Tipp A robotporszívó előnyei és hátrányai – Megéri beruházni rá?

A robotporszívók már nem számítanak kuriózumnak, szerencsére egyre elérhetőbb áron kínálják őket. Sőt, egyre többet tudnak, pontosabbak és megbízhatóbbak. Ám még így is szól ellenük jó pár érv, hiszen gondolkozni (még) nem tudnak. Elhoztuk a legnyomósabb érveket, melyek garantáltan segítenek meghozni az okos döntést.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin