Rattan bútorok tisztítása – Milyen gyakran? Mivel? Hogyan?

Rattan bútorok tisztítása – Milyen gyakran? Mivel? Hogyan?

Téged is elkapott a rattan-láz, és beszereztél otthonodba pár rattan bútort vagy kiegészítőt? Hoztunk pár hasznos tippet a rattan bútorok tisztítása mellé, hogy hosszú éveken át jó állapotúak maradjanak.

Ötletládához ad!

A rattan bútor tisztítása a macerás feladatok közé tartozik, ám megéri rászánni az időt és energiát, meghálálja bútorunk ugyanis a gondoskodást. Szerencsére a művelet nem igényel semmilyen különleges eszközt vagy takarítószert, csupán a takarítás rendszerességét kell jól belőni kinti és benti darabok esetén. Mutatjuk az összes fontos tudnivalót a rattan bútorok tisztítása témakörében.

Milyen gyakran esedékes a rattan bútorok tisztítása?

Benti és kinti rattan bútorokra is igaz, hogy a sok apró zugba és lyukacsba gyorsan lerakódik a por. Emiatt a porszívózás, portörlés legritkábban is hetente elvégzendő feladat, és érdemes is ezt a „határidőt” betartanunk, különben károsodhat a rattan anyag. A kinti bútorokat is legfeljebb kéthetente portalanítsuk egy ronggyal. Az alapos tisztítás mind a kinti, mind a benti bútoroknál havonta esedékes.

https://www.gettyimages.com/detail/photo/rattan-bench-with-cushion-in-garden-royalty-free-image/1251150046

Mire lesz szükségünk a rattan bútor tisztításához?

 • Portörlő
 • Porszívó
 • Puha rongy
 • Fogkefe
 • Vödörnyi langyos víz
 • Mosogatószer
 • Forralt (de kihűtött) lenmagolaj

Hogyan fogjunk hozzá a rattan bútor tisztításához?

 1. A portalanítás az első lépés. Ehhez használhatunk porszívót, portörlőt vagy egy tiszta rongyot is. A lyukacsoknál és a nehezen elérhető sarkoknál használjunk finom szálú fogkefét vagy akár légfúvót (de nem forrólevegőset!).
 2. Következő lépésben a foltokra fókuszálunk. Ajánlott minél hamarabb azonnal letörölni mindenféle foltot, ám ha nem vettük észre a „balesetet”, akkor most van az ideje a folt kezelésének. A fogkefe segítségével dörzsöljünk mosogatószert a foltra egészen addig, míg az el nem tűnik.
 3. Mossuk át a rattan bútor egész felületét mosogatószeres langyos vízzel. Ezt a lépést egy tiszta, enyhén bevizezett ronggyal a legegyszerűbb elvégezni.
 4. A mosogatószert mindenképp el kell távolítani a rattanról, ezért a következő lépésben egy tiszta vizes ronggyal töröljük át a bútor minden szegletét.
 5. Ha sikerült csak minimális vízmennyiséget használni a rattan bútor tisztítása során, akkor nyugodtan hagyjuk levegőn megszáradni. Ha túl sok makacs szennyeződés volt és sok vizet használtunk, akkor inkább töröljük szárazra a bútort.
 6. Az utolsó lépést csak a teljesen száraz bútoron tudjuk elvégezni. A lenmagolaj hatásosan ápolja a rattant, megelőzi a repedéseket és töréseket, ezzel jelentősen megnövelve a bútorelem élettartamát. Cseppentsünk pár cseppet belőle egy száraz, tiszta rongyra, és dolgozzuk bele a rattan szálaiba.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakóingatlan felújítása esetén válaszd a Fundamentát.
Megnézem
Bezárom
Promóció Add át magad a karácsonyi hangulatnak! 3 nagyszerű ajándékötlet, amivel garantáltan örömet szerzel

Már fenyőillatban úszik a lakás, sorra gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún, és igyekszünk minél előbb elintézni, helyre tenni és rendbe rakni mindent, no meg persze mihamarabb beszerezni mindenkinek a lehető legjobb ajándékot. De közben arra is kell figyelnünk, hogy a karácsony meghittsége ne vesszen el a teendők rengetegében.

Felújítás Címlapra vele! – Egy 120 nm-es otthon, amely minden elemében tökéletes

Edina és családja 2016-ban vásárolta meg ezt az ingatlant, amelyről már akkor tudták: alapos felújításra szorul. Mire azonban igazán belelendültek, a koronavírus járvány megbénította a világot. Ők azonban nem adták fel, és több részletben ugyan, de megvalósították a terveiket. A képeket látva kétségtelen: megérte kitartónak lenniük.

Tipp 5 érv, ami miatt megéri időben megtervezni az ünnepi menüt

Az ünnepek közeledtével mindenki vásárlási lázban ég, ilyenkor hajlamosak vagyunk túlköltekezni. A karácsonyi étkezések tipikusan azok az események, amikor rengeteg ételmaradék gyűlik össze, ami egyrészt pénzkidobás, másrészt pedig nagy terhet ró a környezetre. A menü alapos megtervezésével rengeteget spórolhatunk az alapanyagok megvásárlásakor, és jóval kevesebb étel vész kárba.

Otthon Tokár Tamás és Kovács Dorottya otthonában jártunk

A házkeresés egyik alapfeltétele volt Tamáséknál, hogy megoldható legyen egy-egy külön „irodahelyiség” kialakítása, ahol egymástól elszeparáltan tudnak dolgozni. Szerencsére a kiszemelt háznak a földszintjén adott volt ennek a lehetősége, így a saját ízlésüknek és érdeklődési körüknek megfelelő birodalmat tudtak létrehozni.

Tipp Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?

A karácsonyi hangulathoz nagyban hozzátartoznak az égősorok, fénydekorok és különböző világító figurák az ablakban. Amerikában egyenesen versenyeznek az emberek, hogy kinek van pompásabban kivilágítva a háza. Azt gondolhatjuk, hogy ezek sok áramot fogyasztanak az ünnepi időszakban – ezzel együtt ezen lehet igazán spórolni. De nézzük, hogy ez mennyire igaz.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin