Forrás: Getty

Rattan bútorok tisztítása – Milyen gyakran? Mivel? Hogyan?

A rattan bútor tisztítása a macerás feladatok közé tartozik, ám megéri rászánni az időt és energiát, meghálálja bútorunk ugyanis a gondoskodást. Szerencsére a művelet nem igényel semmilyen különleges eszközt vagy takarítószert, csupán a takarítás rendszerességét kell jól belőni kinti és benti darabok esetén. Mutatjuk az összes fontos tudnivalót a rattan bútorok tisztítása témakörében.

Milyen gyakran esedékes a rattan bútorok tisztítása?

Benti és kinti rattan bútorokra is igaz, hogy a sok apró zugba és lyukacsba gyorsan lerakódik a por. Emiatt a porszívózás, portörlés legritkábban is hetente elvégzendő feladat, és érdemes is ezt a „határidőt” betartanunk, különben károsodhat a rattan anyag. A kinti bútorokat is legfeljebb kéthetente portalanítsuk egy ronggyal. Az alapos tisztítás mind a kinti, mind a benti bútoroknál havonta esedékes.

https://www.gettyimages.com/detail/photo/rattan-bench-with-cushion-in-garden-royalty-free-image/1251150046

Mire lesz szükségünk a rattan bútor tisztításához?

 • Portörlő
 • Porszívó
 • Puha rongy
 • Fogkefe
 • Vödörnyi langyos víz
 • Mosogatószer
 • Forralt (de kihűtött) lenmagolaj

Hogyan fogjunk hozzá a rattan bútor tisztításához?

 1. A portalanítás az első lépés. Ehhez használhatunk porszívót, portörlőt vagy egy tiszta rongyot is. A lyukacsoknál és a nehezen elérhető sarkoknál használjunk finom szálú fogkefét vagy akár légfúvót (de nem forrólevegőset!).
 2. Következő lépésben a foltokra fókuszálunk. Ajánlott minél hamarabb azonnal letörölni mindenféle foltot, ám ha nem vettük észre a „balesetet”, akkor most van az ideje a folt kezelésének. A fogkefe segítségével dörzsöljünk mosogatószert a foltra egészen addig, míg az el nem tűnik.
 3. Mossuk át a rattan bútor egész felületét mosogatószeres langyos vízzel. Ezt a lépést egy tiszta, enyhén bevizezett ronggyal a legegyszerűbb elvégezni.
 4. A mosogatószert mindenképp el kell távolítani a rattanról, ezért a következő lépésben egy tiszta vizes ronggyal töröljük át a bútor minden szegletét.
 5. Ha sikerült csak minimális vízmennyiséget használni a rattan bútor tisztítása során, akkor nyugodtan hagyjuk levegőn megszáradni. Ha túl sok makacs szennyeződés volt és sok vizet használtunk, akkor inkább töröljük szárazra a bútort.
 6. Az utolsó lépést csak a teljesen száraz bútoron tudjuk elvégezni. A lenmagolaj hatásosan ápolja a rattant, megelőzi a repedéseket és töréseket, ezzel jelentősen megnövelve a bútorelem élettartamát. Cseppentsünk pár cseppet belőle egy száraz, tiszta rongyra, és dolgozzuk bele a rattan szálaiba.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.