Forrás: Getty

Radiátor típusok anyag szerint – Mutatjuk a népszerű opciókat

Hogyan lehet csoportosítani a radiátorokat?

A radiátorokat sokféle szempontból tudjuk csoportosítani, például anyag alapján, az elhelyezésnek megfelelően, a felhasználási területeket kiemelve vagy a technológiákat megkülönböztetve. A csoportokon belül átlagosan 3-5 típus közül lehet válogatni. Cikkünkben az anyag szerinti típusokat mutatjuk most be.

Előbb azonban érdemes leszögezni, hogy bár a radiátor kinézete is fontos, hatalmas hiba csupán ez alapján választani. Garantáltan meg fogod találni a te ízlésednek megfelelő típust is, ám jóval fontosabb, hogy a kiválasztott radiátor szerkezetileg illeszkedjen az otthonodba.

Radiátor típusok anyagok szerint:

  • Acélradiátor: Ha könnyen felszerelhető és emellett mutatós darabot keresek, akkor a radiátor típusok közül ez lesz a befutó számodra. Modern technológiájának köszönhetően kitűnően fűt, jóval effektívebben a régebbi eljárásokkal készült daraboknál. Ennek köszönhetően rendkívül népszerű, ha nem a legnépszerűbb radiátor típus. Emiatt a gyártók már rengeteg méretben piacra dobták, hogy mindenki megtalálhassa a neki megfelelőt.
  • Üvegradiátor: Az ára miatt közel sem a legnépszerűbb darab, ám roppant elegáns megoldás, plusz modern és hatásos is. Előnye, hogy többféle színben kaphatók, jól fűtenek. Hátrányuk azonban, hogy nagyon óvatosnak kell lenni velük – ám mindezek ellenére is egyre többen választják otthonukba.
  • Réz radiátor: A réz radiátorokat főként fürdőszobában használják, mivel mutatós törölközőtartó fűtőtestek kerültek ebbe a kategóriába. Viszonylag drága megoldás, ám cserébe roppant gyorsan felmelegednek és szuperül néznek ki bárhol.
  • Öntöttvas radiátor: A legtöbb háztartásban öntöttvas radiátorral lehet találkozni, ám radiátorcsere után egyre kevesebben választják ezt az opciót. Mivel régi megoldásról van szó, „ósdi” megjelenése lehet, hiába vannak már kifejezetten modern opciók a piacon. Előnyük, hogy a fűtés letekerése után is sokáig tartják a meleget, ezért rendkívül hatásosak.
  • Alumínium radiátorok: Az olcsóbb radiátor típusok táborát erősíti, ennek ellenére egyáltalán nem rossz választás. Rendkívül hatékony, gyorsan felmelegszik, ráadásul sokféle kinézetben kapható. Sőt, ha kicsi hely áll rendelkezésre radiátor beszerelésére, akkor kifejezetten ajánlott ezt a típust választani, hiszen az alumínium kicsi méretben is képes akkora hőt leadni, mint a többi fajta.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.