Forrás: Getty

Porallergiás vagy? A következő tippek garantáltan megszabadítanak az állandó tüsszögéstől
  • Gyakori ágyneműcsere

Csakúgy, mint nekünk, a poratkáknak is szuper kényelmes hely az ágy. Az izzadság okozta nedvesség, a meleg és a bőrünkről lehulló darabkák eledelül szolgálnak számukra. Ez különösen igaz a párnára, hiszen a hajunk miatt sokkal gyorsabban koszolódik a huzat, ezért ezt két-három naponta cseréljük. Hetente pedig cseréljük le az egész ágyneműt, majd mossuk ki minél magasabb hőfokon.

  • Huzat mindenre

A gyakori, magas hőfokon mosott huzatok teljesen megszabadítanak minket a portól és az atkáktól, ezért érdemes lehetőleg minél több mindenre huzatot húzni. A kanapéra, a díszpárnákra és a székekre is húzzunk huzatot, így 1-2 hetente egyetlen mosással rengeteg allergiát okozó részecskétől megszabadulhatunk.

  • Le a padlószőnyeggel

A padlószőnyeget nehéz alaposan kitakarítani, és sajnos rengeteg port, poratkát és elhalt bőrt gyűjt össze az évek alatt. Ha porallergiád van, semmiképp se válassz padlószőnyeget, és szőnyegből is érdemes olyan mellett döntened, amit mosógépben is lehet tisztítani.

  • Alacsony hőmérséklet

Az alacsony hőmérséklet sajnos nem számol le a poratkákkal, azonban képes lelassítani a szaporodásukat. Az ideális hőmérséklet számukra 25 Celsius-fok körül van, ezért próbáljuk ez alatt tartani otthonunk klímáját.

  • Száraz levegő

A párás levegőt nagyon kedvelik a poratkák, ezért tartsuk minél szárazabban a lakást. A pára elsősorban a fürdőszobából jön, így fontos, hogy használat után mindig kiterítsük a törölközőket és kilépőket, hogy azok meg tudjanak száradni.

  • HEPA szűrős porszívó

A HEPA szűrős porszívó elengedhetetlen minden allergiás számára, hiszen képes közel 99%-osan kiszűrni a levegőből a port, az atkákat, a pollent és az állatszőrt. De nem elég ilyen készüléket választani, a porszívózás végeztével rendszeresen tisztítsuk is meg a szűrőt, hogy az abban felgyűlt allergének ne juthassanak vissza a lakásba.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.