Porallergiás vagy? A következő tippek garantáltan megszabadítanak az állandó tüsszögéstől

Porallergiás vagy? A következő tippek garantáltan megszabadítanak az állandó tüsszögéstől

A porallergia képes megkeseríteni az otthon töltött nyugodt óráinkat, pedig ennek nem muszáj így lennie. Az allergiát nem is maga a por okozza, hanem az abban található poratkák és elhalt bőrdarabok. Még ha nem is szüntethetjük meg teljesen az allergia kiváltó okát, jelentősen csökkenthetjük az azzal járó tünetek mértékét néhány egyszerű szokással.

Ötletládához ad!
  • Gyakori ágyneműcsere

Csakúgy, mint nekünk, a poratkáknak is szuper kényelmes hely az ágy. Az izzadság okozta nedvesség, a meleg és a bőrünkről lehulló darabkák eledelül szolgálnak számukra. Ez különösen igaz a párnára, hiszen a hajunk miatt sokkal gyorsabban koszolódik a huzat, ezért ezt két-három naponta cseréljük. Hetente pedig cseréljük le az egész ágyneműt, majd mossuk ki minél magasabb hőfokon.

  • Huzat mindenre

A gyakori, magas hőfokon mosott huzatok teljesen megszabadítanak minket a portól és az atkáktól, ezért érdemes lehetőleg minél több mindenre huzatot húzni. A kanapéra, a díszpárnákra és a székekre is húzzunk huzatot, így 1-2 hetente egyetlen mosással rengeteg allergiát okozó részecskétől megszabadulhatunk.

  • Le a padlószőnyeggel

A padlószőnyeget nehéz alaposan kitakarítani, és sajnos rengeteg port, poratkát és elhalt bőrt gyűjt össze az évek alatt. Ha porallergiád van, semmiképp se válassz padlószőnyeget, és szőnyegből is érdemes olyan mellett döntened, amit mosógépben is lehet tisztítani.

  • Alacsony hőmérséklet

Az alacsony hőmérséklet sajnos nem számol le a poratkákkal, azonban képes lelassítani a szaporodásukat. Az ideális hőmérséklet számukra 25 Celsius-fok körül van, ezért próbáljuk ez alatt tartani otthonunk klímáját.

  • Száraz levegő

A párás levegőt nagyon kedvelik a poratkák, ezért tartsuk minél szárazabban a lakást. A pára elsősorban a fürdőszobából jön, így fontos, hogy használat után mindig kiterítsük a törölközőket és kilépőket, hogy azok meg tudjanak száradni.

  • HEPA szűrős porszívó

A HEPA szűrős porszívó elengedhetetlen minden allergiás számára, hiszen képes közel 99%-osan kiszűrni a levegőből a port, az atkákat, a pollent és az állatszőrt. De nem elég ilyen készüléket választani, a porszívózás végeztével rendszeresen tisztítsuk is meg a szűrőt, hogy az abban felgyűlt allergének ne juthassanak vissza a lakásba.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 5+1 tanács, ha fenntartható otthont szeretnél

Környezettudatos, zöld, fenntartható – rokon értelmű szavak ezek, melyek egyre inkább a mindennapjaink részévé válnak. Ezért is fontos, hogy otthonainkban is minél inkább érvényre jussanak. De mit is tehetsz azért, hogy élettered valóban fenntartható legyen? Alábbi tippjeink segítenek ebben.

Promóció Egyszerre szépít és varázsol köréd különleges illatot – Tudod mi az?

Manapság már nem elég, ha valami egy dologban jó. Többet akarunk! Legyen hasznunkra duplán. Például legyen szép és hasznos egyszerre.

Kert 4+1 ötlet, mire használhatod fel a lehullott faleveleket

Az őszi színekben pompázó lombkoronáknál kevés szemet gyönyörködtetőbb dolog van, ám a kerttulajdonosoknak munkát is adnak bőven. A lehullott levelek gereblyézése az őszi hidegben nem mindig kellemes feladat, ráadásul igazi szélmalom harc, hiszen nagyon lassan fogynak le a levelek az ágakról. De a száraz levél nem ellenség, hanem hasznos alapanyag! Hoztunk 5 ötletet arra, hogyan hasznosíthatod a kertben, így nem okoz majd akkora bosszúságot a színkavalkád a gyepen.

Stílus Különleges & olcsó DIY polcok, amiket saját magad is elkészíthetsz!

Sajátos hangulatot csempésznek az otthonainkba a különleges DIY polcok. Jó hír, hogy legtöbbjüket magad is elkészítheted! Hoztunk pár vagány ötletet

Tipp NE tedd ezt! – A következő 5 szokás jelentősen megrövidíti kanapéd élettartamát

Íratlan szabály, hogy egy közepes árú kanapéknak körülbelül 10 évig, míg a magasabb árú termékeknek legalább 25 évig kell kitartaniuk. De sajnos a legtöbb ember nem gondoskodik megfelelően a kanapéjáról, és ennek következtében még a kiváló minőségű darabok is idő előtt megöregedhetnek. Hogy mivel és hogyan rövidítjük meg ennek a bútordarabnak az élettartamát (akaratlanul is)? Ezeket gyűjtöttük össze alább.

Tipp 4+1 érv, amiért megéri belevágni a felújításba

Egy lakás teljeskörű renoválása nem kis vállalkozás. Sok-sok tervezés és szervezés előzi meg, közben még több kompromisszum és bosszúság kíséri, majd jó pár napot (hetet) igényel, mire minden a régi-új helyére kerül. Mégis azt mondjuk: megéri belevágnotok. Mutatjuk is, miért.

Kert Hasznos tippek lejtős kertek beépítéséhez – Így hozd egyenesbe az udvarod!

Magyarország területének legnagyobb részben síkság van, így ott egyáltalán nem találkozhatunk lejtős kertekkel. Azonban a kisebb falvak legnagyobb hányada hegyes, dombos vidéken fekszik, ahol bizony akadnak már lejtős területek. Ezek kicsit több odafigyelést igényelnek, mintha sík területen lennének, de szerencsére nem járnak annyival több gonddal. Ebben segítenek az alábbi hasznos tippek lejtős kertek beépítéséhez.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin