Parancsolj megálljt a gyomoknak! 6 tipp a szemtelen gazok ellen

Parancsolj megálljt a gyomoknak! 6 tipp a szemtelen gazok ellen

A gazok elleni, sokszor szélmalomharcnak tűnő csatát könnyebb megnyerni, mint gondolnánk. Csupán tudni kell okosan kiválasztani a ténylegesen működő praktikákat a tanácsok tömkelegéből. Ne felejts el kísérletezni sem, hiszen lehet, hogy valami a te kertedben nem működik, míg más épp ott működik csak igazán.

Ötletládához ad!

1. Mulcs

A mulcsozás egy nagyszerű módszer a gyomok növekedésének megakadályozására. A szerves mulcs, például a kéreg vagy a tűlevelű szalma, nem tart olyan sokáig, mint egy szervetlen gyomgátló, de már ezek is hatékony védelmet nyújtanak a gazok ellen. A mulcsot legkésőbb évente pótoljuk, hiszen ennyi idő alatt a szerves és a szervetlen anyag is elhasználódik. 

2. Ne hagyj helyet a gyomoknak

A gyomok, mint minden más növény, versengenek a fényért, a tápanyagokért és a vízért. Ha van szabad hely, sokkal könnyebben gyökeret vernek, aztán ott más növénynek már nincs maradása. Ha egyáltalán nem vagy minél kevesebb helyet hagyunk a gyomoknak, akkor jelentősen kevesebb nem szívesen látott gazt találunk majd a kertben. Az üres területek beültetésére például szuper megoldás talajtakaró fajtákat ültetni. 

3. Ismerd meg a gyomnövényeket

Hatékonyan csak akkor tudjuk felszámolni a gazt, ha pontosan tudjuk, mi hatásos ellene. Ehhez azonban ismernünk kell a gyomnövény fajtáját, ezáltal célzottan tudunk harcolni ellene.

4. Időben cselekedj

Ha ismerjük a gyomnövényt, akkor azt is tudjuk, mikor virágzik. Ez azért fontos, mert a gazolást a virágzás előtt érdemes beütemezni, a virágzás után ugyanis könnyebben szaporodik az növény, és pillanatok alatt gazba borul az egész kert. 

5. Használj jó(l) eszközöket

A hatékony gazoláshoz számos kerti szerszám áll rendelkezésünkre. A gazok felszámolásához elengedhetetlen ezek helyes használata, azaz mindegyik típusú gyomnövényhez azt a szerszámot használjuk, amely ahhoz ajánlott. 

6. Gyomirtó

A gyomirtónak mindig a végső eszköznek kell lenni a gazolás során, ugyanis a legtöbb készítmény nem csak a gazokra káros, hanem a hasznos növényekre is. A gyomirtót mindig az adott gyomnövényhez válasszuk, vagy ha csak tehetjük,  szavazzunk bio megoldásokra – ilyen például a sós víz oldata. 

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Add át magad a karácsonyi hangulatnak! 3 nagyszerű ajándékötlet, amivel garantáltan örömet szerzel

Már fenyőillatban úszik a lakás, sorra gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún, és igyekszünk minél előbb elintézni, helyre tenni és rendbe rakni mindent, no meg persze mihamarabb beszerezni mindenkinek a lehető legjobb ajándékot. De közben arra is kell figyelnünk, hogy a karácsony meghittsége ne vesszen el a teendők rengetegében.

Felújítás Címlapra vele! – Egy 120 nm-es otthon, amely minden elemében tökéletes

Edina és családja 2016-ban vásárolta meg ezt az ingatlant, amelyről már akkor tudták: alapos felújításra szorul. Mire azonban igazán belelendültek, a koronavírus járvány megbénította a világot. Ők azonban nem adták fel, és több részletben ugyan, de megvalósították a terveiket. A képeket látva kétségtelen: megérte kitartónak lenniük.

Tipp 5 érv, ami miatt megéri időben megtervezni az ünnepi menüt

Az ünnepek közeledtével mindenki vásárlási lázban ég, ilyenkor hajlamosak vagyunk túlköltekezni. A karácsonyi étkezések tipikusan azok az események, amikor rengeteg ételmaradék gyűlik össze, ami egyrészt pénzkidobás, másrészt pedig nagy terhet ró a környezetre. A menü alapos megtervezésével rengeteget spórolhatunk az alapanyagok megvásárlásakor, és jóval kevesebb étel vész kárba.

Otthon Tokár Tamás és Kovács Dorottya otthonában jártunk

A házkeresés egyik alapfeltétele volt Tamáséknál, hogy megoldható legyen egy-egy külön „irodahelyiség” kialakítása, ahol egymástól elszeparáltan tudnak dolgozni. Szerencsére a kiszemelt háznak a földszintjén adott volt ennek a lehetősége, így a saját ízlésüknek és érdeklődési körüknek megfelelő birodalmat tudtak létrehozni.

Tipp Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?

A karácsonyi hangulathoz nagyban hozzátartoznak az égősorok, fénydekorok és különböző világító figurák az ablakban. Amerikában egyenesen versenyeznek az emberek, hogy kinek van pompásabban kivilágítva a háza. Azt gondolhatjuk, hogy ezek sok áramot fogyasztanak az ünnepi időszakban – ezzel együtt ezen lehet igazán spórolni. De nézzük, hogy ez mennyire igaz.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin