Parancsolj megálljt a gyomoknak! 6 tipp a szemtelen gazok ellen

Parancsolj megálljt a gyomoknak! 6 tipp a szemtelen gazok ellen

A gazok elleni, sokszor szélmalomharcnak tűnő csatát könnyebb megnyerni, mint gondolnánk. Csupán tudni kell okosan kiválasztani a ténylegesen működő praktikákat a tanácsok tömkelegéből. Ne felejts el kísérletezni sem, hiszen lehet, hogy valami a te kertedben nem működik, míg más épp ott működik csak igazán.

Ötletládához ad!

1. Mulcs

A mulcsozás egy nagyszerű módszer a gyomok növekedésének megakadályozására. A szerves mulcs, például a kéreg vagy a tűlevelű szalma, nem tart olyan sokáig, mint egy szervetlen gyomgátló, de már ezek is hatékony védelmet nyújtanak a gazok ellen. A mulcsot legkésőbb évente pótoljuk, hiszen ennyi idő alatt a szerves és a szervetlen anyag is elhasználódik. 

2. Ne hagyj helyet a gyomoknak

A gyomok, mint minden más növény, versengenek a fényért, a tápanyagokért és a vízért. Ha van szabad hely, sokkal könnyebben gyökeret vernek, aztán ott más növénynek már nincs maradása. Ha egyáltalán nem vagy minél kevesebb helyet hagyunk a gyomoknak, akkor jelentősen kevesebb nem szívesen látott gazt találunk majd a kertben. Az üres területek beültetésére például szuper megoldás talajtakaró fajtákat ültetni. 

3. Ismerd meg a gyomnövényeket

Hatékonyan csak akkor tudjuk felszámolni a gazt, ha pontosan tudjuk, mi hatásos ellene. Ehhez azonban ismernünk kell a gyomnövény fajtáját, ezáltal célzottan tudunk harcolni ellene.

4. Időben cselekedj

Ha ismerjük a gyomnövényt, akkor azt is tudjuk, mikor virágzik. Ez azért fontos, mert a gazolást a virágzás előtt érdemes beütemezni, a virágzás után ugyanis könnyebben szaporodik az növény, és pillanatok alatt gazba borul az egész kert. 

5. Használj jó(l) eszközöket

A hatékony gazoláshoz számos kerti szerszám áll rendelkezésünkre. A gazok felszámolásához elengedhetetlen ezek helyes használata, azaz mindegyik típusú gyomnövényhez azt a szerszámot használjuk, amely ahhoz ajánlott. 

6. Gyomirtó

A gyomirtónak mindig a végső eszköznek kell lenni a gazolás során, ugyanis a legtöbb készítmény nem csak a gazokra káros, hanem a hasznos növényekre is. A gyomirtót mindig az adott gyomnövényhez válasszuk, vagy ha csak tehetjük,  szavazzunk bio megoldásokra – ilyen például a sós víz oldata. 

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Időutazz velünk! Így néz ki a jövő nappalija

Napjaink technológia fejlődését látva izgalmas eljátszani a gondolattal, mit hozhat az életünkbe a (közel)jövő. Míg a repülő autó, a gondolkodásra képes robot és a mindentudó mesterséges intelligencia néhány éve még túlzottan futurisztikusnak tűnt, ma már egészen elérhető távolságba került. De vajon hogyan hat majd mindez az otthonainkra?

Stílus Hangulatos fürdőszobára vágysz? Akkor ezt a 4 dolgot pakold el szem elől

Sokszor beszélünk arról, mivel és hogyan dekorálhatod a fürdőt, hogy szép és egyed legyen. Arról azonban kevés szó esik, mit ne tegyél oda. Épp ezért most ezeket vesszük sorra.

Tipp Gyűrődésmentes ágynemű vasalás nélkül – Nem álom többé!

Te is imádod frissen felhúzott ágynemű alatt álomra hajtani a fejed? Nincs is ezen semmi meglepő. Ahogy azon sem, ha az ágynemű vasalásáért már annyira nem rajongsz. Viszont az alábbi trükknek hála legalább ezt a fárasztó feladatot megspórolhatod.

Tipp A tökéletesre vasalt ruhák 5 titka

Nem vagy egyedül, ha számodra is a vasalás a legkevésbé kedves házimunka. Különösen, ha minden igyekezeted ellenére is maradnak gyűrődések a ruhákon. Íme néhány hasznos vasalási tipp, ami megkönnyítheti az életedet.

Tipp Mi a teendő, ha megjelennek a ruhamolyok a lakásban?

Ha az utóbbi időben ruhamolyokat fedeztél fel a ruháid között? Tény, hogy kellemetlenséget okozhatnak, de szerencsére vannak hatékony módszerek a kiirtásukra és elriasztásukra. Összeszedtünk mindent, amit tudni érdemes a molyokról, és arról, hogyan is lehet őket elűzni a szekrényből – és a lakásból.

Kert Ezeket a zöldségeket termesztheted az erkélyen magaságyásban

Nincs kerted, de nem szeretnél lemondani a saját termesztésű zöldségekről? Jó hír: a magaságyásoknak hála akár az erkélyen is tudsz zöldséget nevelni. Nézzük, mit.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin