Forrás: Getty

Öblítő: ezért jobb, ha lemondasz a használatáról

Hogyan hat az öblítő?

Sokan úgy érzik, hogy ha nem adnak öblítőt a mosáshoz, akkor a ruhák nem lesznek teljesen tiszták, hiszen nem illatoznak, továbbá az is feltűnő, hogy a textilek kevésbé puhák. Ez azért van így, mert az öblítők kationos tenzideket tartalmaznak, melyektől kellemes tapintásúak lesznek a ruhák, ugyanis egy burkot képeznek a szálak köré, amitől azok puhák lesznek. Ezen kívül kémiai úton akadályozzák meg, hogy a színek elhalványuljanak. Ezek az összetevők azonban nem ártalmatlanok.

Az öblítő hátrányai

A kémiai hatású öblítőknek számos hátrányuk van, így például:

  • Károsítják a környezetet. Ez sajnos még abban az esetben is igaz, ha biológiailag lebomló tenzideket tartalmaznak, hiszen az illatanyagok és színezékek nagy részét nem lehet kiszűrni a szennyvízből.
  • Az illatanyagok allergiás reakciókat okozhatnak.
  • Az öblítők gyakori használatának következtében csökken a konyharuhák és törölközők nedvszívóképessége. A sportruházat szintén elveszítheti különleges adottságait, aminek következtében nehezebben szárad, és az izzadságot sem tudja teljes mértékben felszívni. Ezeket a textileket épp emiatt nem ajánlott öblítővel mosni.

A legjobb alternatívák

Ha azonban nem akarunk lemondani a puha és illatos ruhákról, akkor szerencsére vannak olyan öblítő alternatívák, melyek kielégítik ezen vágyainkat, miközben nem vagy csak nagyon minimális mértékben károsítják a környezetet, továbbá sokkal olcsóbbak is.

Ecet

Mosásonként adjunk kb. 30 ml ecetet az öblítőrekeszbe, és indítsuk el a gépet. Az ecet szaga miatt nem kell aggódnunk, hiszen az a mosás során elillan. Az ecettől kellemesen puhák lesznek a ruhák, és emellett még a vízkő kialakulását is megelőzzük vele. A puhaság mellett természetesen az illatról sem kell lemondanod: ehhez tegyél pár csepp 100%-os illóolajat az ecethez.

Szódabikarbóna és mosószóda

Ezek szintén tökéletes alternatívái a hagyományos öblítőnek. Oldjunk fel 1 teáskanál szódabikarbónát vagy mosószódát 100 ml vízben, majd a keveréket töltsük az öblítőrekeszbe. Ehhez a keverékhez szintén adhatunk pár csepp 100%-os illóolajat.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.