Novemberi teendők a kertben – Íme, a lista az év utolsó kinti feladatokhoz

Novemberi teendők a kertben – Íme, a lista az év utolsó kinti feladatokhoz

Felkészültél a télre? És elmondható ugyanez a kertedről is? Segítünk, hogy minden fontos utolsó őszi teendőt sorra vegyél!

Ötletládához ad!

Az ősz utolsó hónapja kitűnő alkalom arra, hogy felkészítsük a kertünket a télre. Sok fontos kerti munka van, amit érdemes novemberben elvégezni ahhoz, hogy a következő tavasszal is gyönyörű legyen az udvar.

1. Elhalt növényi részek eltávolítása

Még az első fagy beállta előtt nézzünk körbe a kertünkben, és ahol találunk, vágjuk le az elhalt virágokat, ágakat. Azzal, hogy ezt megtesszük, a növény sokkal könnyebben fog regenerálódni a télen, így tavasszal sokkal egészségesebb lesz. Az egészséges növények pedig a legszebbek is!

2. Növények téliesítése

Ahhoz, hogy a kertünk minden része túlélje a telet, a kevésbé hidegtűrő fajokat téliesíteni kell. Fedjük be azokat a növényeket, amelyek kint lesznek télen át, ezzel megvédve őket a hidegtől és a hótól. A könnyen mozdítható darabokat vigyük be valami fűtöttebb helyre, hogy ott át tudják vészelni a hideget és fagyokat.

3. Komposztálás

Használd fel a lehullott leveleket arra, hogy jó tápanyagot kapjanak tavasszal a növények. Ha novemberben elkezdünk komposztálni, akkor tavasszal már a tápanyagdús komposzttal tudjuk majd biztosítani a növények megfelelő ellátását.

Novemberi teendők a kertben – Íme, a lista az év utolsó kinti feladatokhoz
Forrás: Getty

4. Madáretetők kihelyezése

Ha nyáron beszoknak a madarak a kertbe, akkor bizony télen is ott fogják keresni a táplálékukat. Ahhoz, hogy ne kelljen új helyet keresniük, helyezzünk ki több madáretetőt, hogy télen is ott tudjuk tartani őket, így a következő tavasszal is lesznek apró lakói a kertünknek.

5. Hagymás virágok ültetése

Novemberben még éppen el tudjuk ültetni a hagymás növényeket ahhoz, hogy már kora tavasszal ki is tudjanak nyílni. Többféle fajból tudunk válogatni, így csak rajtunk múlik, hogy milyen színekben pompázik majd a kertünk márciusban.

6. Szerszámok karbantartása

Végezetéül tegyük rendbe a kellékeinket. Tegyünk rendet a tárolóban, élezzük meg a kicsorbult szerszámainkat, illetve alaposan takarítsuk meg őket, így nem lesznek rozsdásak télen. Mossuk ki a kesztyűnket, majd tegyük el, hogy tavasszal kezdődhessen újra a körforgás!

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Promóció Okosan bánnál az energiával? Adunk hozzá 4 tuti tippet

Az energia nagy kincs, és nem olcsó mulatság. Nincs hát más választásunk, muszáj okosan bánni vele. Mutatjuk is, hogyan.

Stílus Lehet, hogy neked nem való a kék a lakberendezésbe? Íme, 5 árulkodó jel

A kéket a lakberendezés örök kedvencének tartják, hiszen rengeteg fajta időtálló megoldást lehet ezzel a színnel megvalósítani. Azonban nem mindenki egyforma, így megeshet, hogy hozzád vagy a te lakásodhoz egyáltalán nem passzol. Ne érezd emiatt rosszul magad, csupán ismerd fel időben, nehogy megutáld az otthonod.

Tipp Állandóan hideg van a lakásban? Ez a 4 leggyakoribb ok

Egy hideg lakás nem csak kellemetlen és bosszantó, de hosszútávon még káros is az ingatlanra nézve. Épp ezért annyira fontos, hogy mielőbb kiderítsd, mi okozza ezt a problémát.

Otthon Vízparti hangulatot idéző panellakás a Balaton fővárosában

Ezúttal Keszthely egy lakótelepére utazunk. Egy panelházba, azon belül is egy panellakásba, ami nem sokkal ezelőtt még a 80-as évek klasszikus hangulatát viselte magán. Mára azonban egy letisztult, modern lakásbelső – Olaszországból származó izgalmas részletekkel. Krisztina, a büszke tulajdonos vezet minket körbe.

Otthon Kint és bent is zöldben – Egy gellérthegyi villa titkai

Judit élete álma volt egy villalakás. Amikor a Gellérthegy déli lejtőjén épült régi társasházban megtalálta a neki megfelelő otthont, alkalmat kapott arra is, hogy másik álmát valóra váltsa, és a többi lakóval együtt varázslatos kertet hozzon létre.

Tipp Mosókonyha kialakításán gondolkozol? 6 eset, amikor NEM éri meg rászánnod a helyet és a pénzt

Egyre többen döntenek a mosókonyha kialakítása mellett, mert számos előnye van. Például a mosó- és szárítógép nem foglalja a helyet a fürdőszobában, vagy egy helyen tárolhatjuk az összes takarítóeszközt és tisztítószert. Néhány esetben azonban kifejezetten nem éri meg a kialakítása. Mutatjuk is, mikor érdemes elengedni a mosókonyha gondolatát:

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin