Nézzük, mit kell 60 Celsius-fokon mosni – és mit TILOS

Nézzük, mit kell 60 Celsius-fokon mosni – és mit TILOS

Fehérnemű, törlőrongy, ágynemű – ezeket a textíliákat a legtöbben 60 Celsus-fokon mossák. Erre vajon tényleg szükség van?

Ötletládához ad!

60, 40, 30, 20…

Te is azt tanultad még otthon, hogy a fehérneműket 60 Celsius-fokon kell mosni, ellenkező esetben nem lesznek teljesen tiszták? Pedig a modern mosószereknek köszönhetően erre már nincs szükség, ugyanis ezek már alacsonyabb hőmérsékleten, azaz 30 vagy 40 fokon is képesek patyolat tisztává varázsolni a szennyest. Nagyon kevés olyan kivétel van, amit ajánlott 30 foknál melegebb vízben mosni, ezeket találod az alábbi felsorolásban:

  • A fehérneműk és törlőrongyok esetén ajánlott a 40 Celsius-fok, ugyanis csak így garantált, hogy higiénikusan tiszták lesznek.
  • Az olyan konyhai textíliák esetében, mint például a konyharuha, ajánlott a 60 Celsius-fok és egy fehérítő tartalmú mosószer használata.
  • Ha valaki fertőző betegségen esett át a családban, szintén ajánlott a 60 Celsius-fokon kimosni az ágyneműket, törölközőket egy fehérítős mosószerrel. A kímélő mosást igénylő anyagok esetén maradj az alacsony hőmérsékletnél, viszont a fertőtlenítő mosószerről ebben az esetben se mondj le.
  • A mosógép kitakarításához havonta kétszer ajánlott egy 60 Celsius-fokos programot elindítanod egy fehérítő mosószerrel, ellenkező esetben különböző mikroorganizmusok telepedhetnek meg benne, így a gép koszos és büdös lesz.

+1 tipp: használd az ECO felirattal ellátott programokat

A modernebb mosógépek esetében már számos olyan mosási program közül lehet választani, melyek ECO üzemmódban dolgoznak. Ezek a programok annak ellenére kevesebb áramot és vizet használnak, hogy sokkal tovább tartanak. Míg egy teljesen hagyományos pamut program kb. 1,5 órás, ugyanez ECO módban dupla ennyi időt vehet igénybe. Ennek ellenére azt javasoljuk, hogy légy türelmes, és várd ki inkább a plusz időt, hiszen ez meg fog látszódni a víz- és áramszámládon is.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Stílus A napfelkelte színpalettája az év legnagyobb trendje

Egyre több olyan trend lát napvilágot, ami uralni fogja a 2023-as évet. Az egyik ilyen az otthonok színvilágát érinti, legyen szó a falakról, a bútorokról, a textilekről vagy a dekorációkról. Míg az utóbbi hónapokban főként a zöld árnyalatok domináltak a lakásokban, idén egy teljesen új színvilág nyer teret, méghozzá a napfelkelte színei. Beleértve mindent – a burgundi vöröstől kezdve a sáfránysárgán és aranysárgán át egészen az őszibarackig.

Stílus 5 egyszerűen megvalósítható ötlet a divatos otthon jegyében

A magazinok oldalain szebbnél szebb divatos otthon megoldásokat láthatsz, és mindig ámulatba ejtő, hogy micsoda összhang tud áradni egy jól átgondolt otthoni berendezéséből. Szerencsére nem atomfizika áll a divatos otthonok mögött, sőt, néhány egyszerű tipp segítségével a te otthonod is trendi lehet.

Stílus 20 nm-es lakás berendezése – 4 tipp, amivel kihozhatod a maximumot egy garzonból

Az új típusú társasházak elterjedésével sok olyan lakás születik, ami meglehetősen pici. Egy embernek ezek is elegek lehetnek, de egy 20 nm-es lakás berendezése nem egyszerű feladat. Ha te is ilyen kihívás előtt állsz, adunk 4 tippet, hogy könnyebben boldogulj.

Tipp Eltört egy pohár? Így szedj össze minden apró üvegszilánkot a földről

Amikor egy pohár vagy villanykörte eltörik, az apró üvegdarabok pillanatok alatt futnak ezerfele a padlón. Összeszedésük nem könnyű feladat, főleg, ha nincs kéznél egy porszívó, ezért minden praktika jól jön ilyenkor. Ilyet hoztunk most neked.

Gyerek Fiús szoba színek – Ezek a legtrendibb megoldások napjainkban

A fiús szoba színek már közel sem csak a kék árnyalataiból állnak, rengeteg trendi megoldás van, amiket mind a szülők, mind a gyerekek imádnak. Elhoztuk a profi lakberendezők és az Instagram kedvenc megoldásait.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin