Nézzük, mit kell 60 Celsius-fokon mosni – és mit TILOS

Nézzük, mit kell 60 Celsius-fokon mosni – és mit TILOS

Fehérnemű, törlőrongy, ágynemű – ezeket a textíliákat a legtöbben 60 Celsus-fokon mossák. Erre vajon tényleg szükség van?

Ötletládához ad!

60, 40, 30, 20…

Te is azt tanultad még otthon, hogy a fehérneműket 60 Celsius-fokon kell mosni, ellenkező esetben nem lesznek teljesen tiszták? Pedig a modern mosószereknek köszönhetően erre már nincs szükség, ugyanis ezek már alacsonyabb hőmérsékleten, azaz 30 vagy 40 fokon is képesek patyolat tisztává varázsolni a szennyest. Nagyon kevés olyan kivétel van, amit ajánlott 30 foknál melegebb vízben mosni, ezeket találod az alábbi felsorolásban:

  • A fehérneműk és törlőrongyok esetén ajánlott a 40 Celsius-fok, ugyanis csak így garantált, hogy higiénikusan tiszták lesznek.
  • Az olyan konyhai textíliák esetében, mint például a konyharuha, ajánlott a 60 Celsius-fok és egy fehérítő tartalmú mosószer használata.
  • Ha valaki fertőző betegségen esett át a családban, szintén ajánlott a 60 Celsius-fokon kimosni az ágyneműket, törölközőket egy fehérítős mosószerrel. A kímélő mosást igénylő anyagok esetén maradj az alacsony hőmérsékletnél, viszont a fertőtlenítő mosószerről ebben az esetben se mondj le.
  • A mosógép kitakarításához havonta kétszer ajánlott egy 60 Celsius-fokos programot elindítanod egy fehérítő mosószerrel, ellenkező esetben különböző mikroorganizmusok telepedhetnek meg benne, így a gép koszos és büdös lesz.

+1 tipp: használd az ECO felirattal ellátott programokat

A modernebb mosógépek esetében már számos olyan mosási program közül lehet választani, melyek ECO üzemmódban dolgoznak. Ezek a programok annak ellenére kevesebb áramot és vizet használnak, hogy sokkal tovább tartanak. Míg egy teljesen hagyományos pamut program kb. 1,5 órás, ugyanez ECO módban dupla ennyi időt vehet igénybe. Ennek ellenére azt javasoljuk, hogy légy türelmes, és várd ki inkább a plusz időt, hiszen ez meg fog látszódni a víz- és áramszámládon is.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin