Forrás: Getty

Neked készítettem I. – Kézzel készült, karácsony illatú gyertya

Miért jó ötlet kézzel készített gyertyát ajándékozni? 

A gyertyakészítést nagyon könnyű megtanulni, ráadásul egy kis gyakorlás után olyan szépeket tudunk alkotni, mint amiket a boltok polcain is találhatunk. Sőt, némi kreativitással még túl is szárnyalhatjuk azokat. A másik érv a DIY gyertya mellett, hogy gyertyát mindenki használ az ünnepek során, tehát biztosan nem lesz haszontalan. 

Mire lesz szükségünk? 

 • Befőttesüveg vagy üvegtégely: Olyan üveget válassz, ami bírja a magas hőmérsékletet, és jól is mutat majd. Ha színes gyertyát szeretnél készíteni, akkor teljesen áttetsző, ne opálos üvegcséket szerezz be. 
 • Szójaviasz: Magát a gyertyát a szójaviaszból fogjuk főzni. Szójaviaszt hobbiboltokban lehet kapni, ám megspórolhatjuk a keresgélést, és rendelhetünk online, vélhetően kedvező áron is. 
 • Gyertyakanóc: Általában, ahol szójaviaszt lehet kapni, ott akad gyertyakanóc is. Ezen ne spóroljunk, bőségesen számoljuk ki a szükséges mennyiséget. 
 • Karácsonyi illóolaj: A narancs, alma, fahéj és fenyő illatú illóolajok pillanatok alatt karácsonyi hangulatot varázsolnak a lakásba, tehát tökéletesek lesznek ajándékba. 
 • Díszek: Szalagok, termések – tulajdonképpen bármi, amit szeretnénk a gyertya díszítéséhez használni. 
 • Gyertyafesték: Itt is bármilyen árnyalat játszhat, ám a zöld és a piros a tipikusan karácsonyi szín.

Hogyan készítsük el a gyertyát?

 1. lépés: Egy hevítőedény segítségével olvasszuk fel a szójaviaszt. Vigyázzunk, hogy a viasz semmiképp se érintkezzen a forró vízzel, ezért jó pár centivel magasabbra tegyük, mint a forró vizet.
 2. lépés: Miután teljesen megolvadt a viasz, akkor a folyékony állagú keverékhez adjuk hozzá az illóolajokat és a gyertyaszínezéket.
 3. lépés: Mielőtt kiöntjük a felforralt viaszt az üvegcsébe, gondosan tegyük az aljára a kanócot úgy, hogy jókora darab kilógjon felül, semmiképp se csússzon a formába a gyertya öntésekor. 
 4. lépés: Óvatosan adagoljuk a felhevített viaszt a kikészített és megtisztított üvegekbe.
 5. lépés: Ne nyúljunk a gyertyához, amíg ki nem hűlt teljesen. Miután ez megtörtént, vágjuk méretre a kanócot.
 6. lépés: Végül jöhet a díszítés, most kidekorálhatjuk az üveget, vagy akár magát a gyertyát is. 

Sorozatunk eddig megjelent részeit itt találod:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.