Neked készítettem I. – Kézzel készült, karácsony illatú gyertya

Neked készítettem I. – Kézzel készült, karácsony illatú gyertya

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Ötletládához ad!

Miért jó ötlet kézzel készített gyertyát ajándékozni? 

A gyertyakészítést nagyon könnyű megtanulni, ráadásul egy kis gyakorlás után olyan szépeket tudunk alkotni, mint amiket a boltok polcain is találhatunk. Sőt, némi kreativitással még túl is szárnyalhatjuk azokat. A másik érv a DIY gyertya mellett, hogy gyertyát mindenki használ az ünnepek során, tehát biztosan nem lesz haszontalan. 

Mire lesz szükségünk? 

 • Befőttesüveg vagy üvegtégely: Olyan üveget válassz, ami bírja a magas hőmérsékletet, és jól is mutat majd. Ha színes gyertyát szeretnél készíteni, akkor teljesen áttetsző, ne opálos üvegcséket szerezz be. 
 • Szójaviasz: Magát a gyertyát a szójaviaszból fogjuk főzni. Szójaviaszt hobbiboltokban lehet kapni, ám megspórolhatjuk a keresgélést, és rendelhetünk online, vélhetően kedvező áron is. 
 • Gyertyakanóc: Általában, ahol szójaviaszt lehet kapni, ott akad gyertyakanóc is. Ezen ne spóroljunk, bőségesen számoljuk ki a szükséges mennyiséget. 
 • Karácsonyi illóolaj: A narancs, alma, fahéj és fenyő illatú illóolajok pillanatok alatt karácsonyi hangulatot varázsolnak a lakásba, tehát tökéletesek lesznek ajándékba. 
 • Díszek: Szalagok, termések – tulajdonképpen bármi, amit szeretnénk a gyertya díszítéséhez használni. 
 • Gyertyafesték: Itt is bármilyen árnyalat játszhat, ám a zöld és a piros a tipikusan karácsonyi szín.

Hogyan készítsük el a gyertyát?

 1. lépés: Egy hevítőedény segítségével olvasszuk fel a szójaviaszt. Vigyázzunk, hogy a viasz semmiképp se érintkezzen a forró vízzel, ezért jó pár centivel magasabbra tegyük, mint a forró vizet.
 2. lépés: Miután teljesen megolvadt a viasz, akkor a folyékony állagú keverékhez adjuk hozzá az illóolajokat és a gyertyaszínezéket.
 3. lépés: Mielőtt kiöntjük a felforralt viaszt az üvegcsébe, gondosan tegyük az aljára a kanócot úgy, hogy jókora darab kilógjon felül, semmiképp se csússzon a formába a gyertya öntésekor. 
 4. lépés: Óvatosan adagoljuk a felhevített viaszt a kikészített és megtisztított üvegekbe.
 5. lépés: Ne nyúljunk a gyertyához, amíg ki nem hűlt teljesen. Miután ez megtörtént, vágjuk méretre a kanócot.
 6. lépés: Végül jöhet a díszítés, most kidekorálhatjuk az üveget, vagy akár magát a gyertyát is. 

Sorozatunk eddig megjelent részeit itt találod:

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp Neked készítettem VI. – Csodaszép ékszertartó doboz fillérekből

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Tipp Zuzmófal készítése házilag – Furcsa, modern és látványos dekoráció

A zuzmófal készítése házilag is megoldható, ha tisztában vagyunk pár alapvető szabállyal az elkészítése és gondozása kapcsán. A legjobb helyen jársz, ha te is szeretnéd a természet csodaszép darabjával feldobni az otthonod.

Otthon Bérelt lakásból igazi otthon – Nikinek sikerült!

Amikor valaki nem saját tulajdonú, hanem bérelt ingatlanban álmodja meg otthonát, gyakran nem is igazán szabja magára a tereket és a stílust. Niki viszont úgy döntött, valóban hozzá illő zugra vágyik, és Bíró Andrea lakberendező segítségével meg is valósította elképzelését.

Tipp Magad készítette dísz a karácsonyfára: aranyos csillagok sótésztából

Ne tévesszen meg, hogy ehhez a DIY projekthez sótésztára van szükség. Nem süteményt fogunk készítünk, hanem karácsonyi díszeket, amik akár kulcstartóként is megállják a helyüket.

Tipp Tedd fel úgy az égősort a karácsonyfára, ahogy csak a profik tudják

Lehet bármennyi dísz is egy karácsnyfán, igazán az égősortól lesz szép. Segítünk, hogy ezzel idén már ne legyen problémád.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin