Forrás: Getty

Mikulásvirág: miért sárgul, és hogyan gondozd otthon?

Megfelelő fényviszonyok

Ha sárgul a mikulásvirágod, jó eséllyel annak a jele, hogy túl sötét helyen tartod. A legjobb, ha délelőtt erőteljes fényt kap, délután pedig árnyékban van. Kevesen tudják, hogy ez a csodálatos növény akár négyméteresre is megnőhet a számára ideális körülmények között, ám a gyarapodáshoz és a tökéletes színhez kissé speciálisak az igényei.

Akkor pompázik ugyanis a legszebb vörösben, ha 12 órát sötétben tölthet legalább öt egymást követő napon. Míg a sárgulás túl kevés fényről árulkodik, a zöldülés túl sokról. A mikulásvirág szereti ugyan a ragyogó napfényt, közvetlen napsugárzásnak nem érdemes kitenni.

Mikulásvirág: miért sárgul, és hogyan gondozd otthon?
Forrás: Getty

Öntözés okosan

Az már fél siker, ha tudod, mikor és mennyi vizet adj a mikulásvirágodnak. Meghálálja, ha két locsolás között hagyod kiszáradni a földjét, hiszen ezzel megmentheted a gombás megbetegedésektől. A túlöntözés a leggyakoribb halálok a mikulásvirágoknál, így tényleg csak akkor öntözd meg, amikor már száraz a földje, utána pedig ne hagyj maradék vizet a kaspóban vagy az alátétben, mert az gyökérrothadáshoz vezethet.

Elég hetente egyszer ellenőrizned az ujjaddal a nedvességszintet, és ha a föld felső fele száraz, szabad a pálya az öntözéshez.

Ideális hőmérséklet

A mikulásvirág trópusi növény, tehát szereti a meleget. A száraz levegőt viszont nem annyira, tehát a fűtőtest mellett nincs valami jó helyen. A pára kedvez neki, ajtó vagy ablak mellett – vagy más huzatos helyen – gyorsan elhalhat, mert érzékeny a gyors hőmérsékletváltozásra.

Tápoldat

A mikulásvirágnak télen nincs szüksége a vízen kívül más tápanyagra, tavasszal viszont igen, így várhatsz még egy kicsit a tápoldat adagolásával.

Hogyan lesz a legszebb a következő karácsonyra?

Szép piros levelekkel hálálja meg decemberre, ha szeptembertől kezdve délután öt órától reggel nyolcig sötétben lehet.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.