Forrás: Getty

Mérgező-e a karácsonyi kaktusz, és árthat-e a házi kedvenceidnek?

A karácsonyi kaktusz tulajdonképpen nem egyetlen növényfajtát jelöl, hanem a Schlumbergera nemzetségébe tartozókat. Ezzel magyarázható, hogy változatos színekben lehet őket fellelni a pirostól a rózsaszínen és a lilán át egészen a fehérig. Virágzási idejük is eltérhet: van, amelyik éppen decemberben borul virágba, de olyan is, amelyik novemberben vagy akár tavasszal, utóbbiakat inkább húsvéti kaktusznak lehet nevezni.

Télies elnevezése ellenére Brazília esőerdős területeiről származik, a trópusi éghajlat az otthona. Ennek tudható be, hogy viszonylag könnyen „megfázik” a hidegben, a lakásban viszont kifejezetten jól érzi magát.

Mérgező-e a karácsonyi kaktusz, és árthat-e a házi kedvenceidnek?
Forrás: Getty

A karácsonyi kaktusz látványos virágainak köszönhetően dekortárgy szerepet is betölt, tehát nem csoda, hogy sokan nagyon szívesen látják az otthonukban. Ezen a ponton viszont felmerülhet a kérdés, hogy valamelyik része tartalmaz-e olyan mérgező anyagot, ami káros lehet a házi kedvencek egészségére.

A karácsonyi kaktusz nem mérgező!

Jó hír, hogy a karácsonyi kaktusznak egyik része sem mérgező a kutyák és a macskák számára. Sőt, a kifejezetten kisállatbarát növények közé tartozik, tehát remekül megfér egy lakásban a négylábúakkal. Ráadásul – nevükkel ellentétben – nincsenek veszélyes tüskéik, így ezzel sem okozhatnak problémát a velük barátkozó tappancsosoknak.

Az egyetlen gond az lehet, hogy mivel rendkívül gazdag rostokban, túlzott fogyasztása enyhe hasmenést okozhat.

A másik dolog, amire gazdiként érdemes odafigyelned, az a szobanövényekhez használt tápoldatok és permetszerek összetétele. Ezek ugyanis már tartalmazhatnak olyan vegyületeket, amik akár halálos veszélyt is jelenthetnek a kisállatok számára.

(A karácsonyi kaktusz szemszögéből nézve viszont kicsit más a helyzet, mert a kutyák és a macskák fogai akár maradandó kárt tehetnek benne.)

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.