Forrás: Getty

Kültéri lépcső burkolatok – Melyiket és miért éri meg választani?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő kültéri lépcső burkolatot?

A döntéshozatal előtt több szempontot is érdemes mérlegelned:

  • Fedett vagy fedetlen helyen van a kültéri lépcső? Természetesen a fedett lépcsőkre kényesebb darabokat is választhatsz.
  • Mennyi időt tudunk fordítani a burkolat ápolására? A fa lépcsőket rendszeresen ápolni és tisztítani kell, míg a járólap vagy a terméskő nem igényel ennyi odafigyelést.
  • Milyen stílusú kertbe választjuk a lépcsőburkolatot? A fa és a terméskő természetes hatású – a lépcsőlap vagy járólap azonban kevésbé.
  • Mennyire legyen strapabíró a burkolat? Például a járólap az évek során megrepedezhet, illetve eltörhet, ha nagy súlyú tárgyat ejtünk rá.

Népszerű kültéri lépcső burkolatok

  • Járólap

A beton lépcsőket kültéri járólappal is leburkolhatjuk. A kültéri járólapokat könnyű tisztítani, és jól bírják az időjárás viszontagságait. További előnyük, hogy rengeteg mintával kaphatók – van például kőhatású vagy márványozott is. A járólapok közötti fugaréteggel is lehet alakítani a kültéri lépcső összhatását: világos vagy sötét fugával kontrasztot adhatunk a járólapoknak.

  • Lépcsőlap

A lépcsőlapok anyagra és kinézetre igen hasonlóak a kültéri járólapokhoz. Azonban a lépcsőlapok többségén van pár csúszásgátló, ami jóval biztonságosabb, mint a járólap, pláne esős vagy fagyos időben. A lépcsőlap kínálat is igen széles, ezért a modern összhatásról sem kell lemondanunk, ha ezt választjuk a kültéri lépcsőre.

  • Terméskő

Lehet rusztikus, lehet modern, lehet mediterrán – tényleg ezerarcú megoldás a terméskő lépcsőburkolat. Nagyon népszerű azok körében, akik minél természetközelibbé szeretnék tenni a kertet. Erre valóban jó megoldás, hiszen tényleg nagyon természetesnek hat, pláne virágokkal körbe ültetve.

Kültéri lépcső burkolatok – Melyiket és miért éri meg választani?
Forrás: Getty
  • Fa csempe

Szintén természetesnek hat a fa csempe, bár tartóssága és ellenálló képessége elmarad a többi kültéri lépcső burkolattól. Sajnos még a jó minőségű, rendszeresen ápolt fa csempék vagy fa járólapok is rohadásnak indulhatnak az évek során. Más kérdés, ha a kültéri lépcső fedett helyen van, így csak minimális nedvesség éri, ebben az esetben nyugodt szívvel dönthetünk a fa lépcső burkolat mellett. Azonban a rendszeres ápolást és tisztítást fedett helyen sem spórolhatjuk meg.

Kültéri lépcső burkolatok – Melyiket és miért éri meg választani?
Forrás: Getty
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.