Kültéri lépcső burkolatok – Melyiket és miért éri meg választani?

Kültéri lépcső burkolatok – Melyiket és miért éri meg választani?

A kültéri élettér burkolatát ugyanolyan odafigyeléssel kell megválasztani, mint a bentit, hiszen a szabad ég alatt nem csak az idő, az időjárás is próbára teszi azt. Ezek a leggyakrabban választott kültéri lépcső burkolatok, melyek nem csak szépek, de strapabírók is.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Hogyan válasszuk ki a megfelelő kültéri lépcső burkolatot?

A döntéshozatal előtt több szempontot is érdemes mérlegelned:

  • Fedett vagy fedetlen helyen van a kültéri lépcső? Természetesen a fedett lépcsőkre kényesebb darabokat is választhatsz.
  • Mennyi időt tudunk fordítani a burkolat ápolására? A fa lépcsőket rendszeresen ápolni és tisztítani kell, míg a járólap vagy a terméskő nem igényel ennyi odafigyelést.
  • Milyen stílusú kertbe választjuk a lépcsőburkolatot? A fa és a terméskő természetes hatású – a lépcsőlap vagy járólap azonban kevésbé.
  • Mennyire legyen strapabíró a burkolat? Például a járólap az évek során megrepedezhet, illetve eltörhet, ha nagy súlyú tárgyat ejtünk rá.

Népszerű kültéri lépcső burkolatok

  • Járólap

A beton lépcsőket kültéri járólappal is leburkolhatjuk. A kültéri járólapokat könnyű tisztítani, és jól bírják az időjárás viszontagságait. További előnyük, hogy rengeteg mintával kaphatók – van például kőhatású vagy márványozott is. A járólapok közötti fugaréteggel is lehet alakítani a kültéri lépcső összhatását: világos vagy sötét fugával kontrasztot adhatunk a járólapoknak.

  • Lépcsőlap

A lépcsőlapok anyagra és kinézetre igen hasonlóak a kültéri járólapokhoz. Azonban a lépcsőlapok többségén van pár csúszásgátló, ami jóval biztonságosabb, mint a járólap, pláne esős vagy fagyos időben. A lépcsőlap kínálat is igen széles, ezért a modern összhatásról sem kell lemondanunk, ha ezt választjuk a kültéri lépcsőre.

  • Terméskő

Lehet rusztikus, lehet modern, lehet mediterrán – tényleg ezerarcú megoldás a terméskő lépcsőburkolat. Nagyon népszerű azok körében, akik minél természetközelibbé szeretnék tenni a kertet. Erre valóban jó megoldás, hiszen tényleg nagyon természetesnek hat, pláne virágokkal körbe ültetve.

Kültéri lépcső burkolatok – Melyiket és miért éri meg választani?
Forrás: Getty
  • Fa csempe

Szintén természetesnek hat a fa csempe, bár tartóssága és ellenálló képessége elmarad a többi kültéri lépcső burkolattól. Sajnos még a jó minőségű, rendszeresen ápolt fa csempék vagy fa járólapok is rohadásnak indulhatnak az évek során. Más kérdés, ha a kültéri lépcső fedett helyen van, így csak minimális nedvesség éri, ebben az esetben nyugodt szívvel dönthetünk a fa lépcső burkolat mellett. Azonban a rendszeres ápolást és tisztítást fedett helyen sem spórolhatjuk meg.

Kültéri lépcső burkolatok – Melyiket és miért éri meg választani?
Forrás: Getty

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Albérlet helyett önálló lakás? A Fundamentával ez is megoldható.
Megnézem
Bezárom
Stílus A napfelkelte színpalettája az év legnagyobb trendje

Egyre több olyan trend lát napvilágot, ami uralni fogja a 2023-as évet. Az egyik ilyen az otthonok színvilágát érinti, legyen szó a falakról, a bútorokról, a textilekről vagy a dekorációkról. Míg az utóbbi hónapokban főként a zöld árnyalatok domináltak a lakásokban, idén egy teljesen új színvilág nyer teret, méghozzá a napfelkelte színei. Beleértve mindent – a burgundi vöröstől kezdve a sáfránysárgán és aranysárgán át egészen az őszibarackig.

Stílus 5 egyszerűen megvalósítható ötlet a divatos otthon jegyében

A magazinok oldalain szebbnél szebb divatos otthon megoldásokat láthatsz, és mindig ámulatba ejtő, hogy micsoda összhang tud áradni egy jól átgondolt otthoni berendezéséből. Szerencsére nem atomfizika áll a divatos otthonok mögött, sőt, néhány egyszerű tipp segítségével a te otthonod is trendi lehet.

Stílus 20 nm-es lakás berendezése – 4 tipp, amivel kihozhatod a maximumot egy garzonból

Az új típusú társasházak elterjedésével sok olyan lakás születik, ami meglehetősen pici. Egy embernek ezek is elegek lehetnek, de egy 20 nm-es lakás berendezése nem egyszerű feladat. Ha te is ilyen kihívás előtt állsz, adunk 4 tippet, hogy könnyebben boldogulj.

Tipp Eltört egy pohár? Így szedj össze minden apró üvegszilánkot a földről

Amikor egy pohár vagy villanykörte eltörik, az apró üvegdarabok pillanatok alatt futnak ezerfele a padlón. Összeszedésük nem könnyű feladat, főleg, ha nincs kéznél egy porszívó, ezért minden praktika jól jön ilyenkor. Ilyet hoztunk most neked.

Gyerek Fiús szoba színek – Ezek a legtrendibb megoldások napjainkban

A fiús szoba színek már közel sem csak a kék árnyalataiból állnak, rengeteg trendi megoldás van, amiket mind a szülők, mind a gyerekek imádnak. Elhoztuk a profi lakberendezők és az Instagram kedvenc megoldásait.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin