Kültéri lépcső burkolatok – Melyiket és miért éri meg választani?

Kültéri lépcső burkolatok – Melyiket és miért éri meg választani?

A kültéri élettér burkolatát ugyanolyan odafigyeléssel kell megválasztani, mint a bentit, hiszen a szabad ég alatt nem csak az idő, az időjárás is próbára teszi azt. Ezek a leggyakrabban választott kültéri lépcső burkolatok, melyek nem csak szépek, de strapabírók is.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Hogyan válasszuk ki a megfelelő kültéri lépcső burkolatot?

A döntéshozatal előtt több szempontot is érdemes mérlegelned:

  • Fedett vagy fedetlen helyen van a kültéri lépcső? Természetesen a fedett lépcsőkre kényesebb darabokat is választhatsz.
  • Mennyi időt tudunk fordítani a burkolat ápolására? A fa lépcsőket rendszeresen ápolni és tisztítani kell, míg a járólap vagy a terméskő nem igényel ennyi odafigyelést.
  • Milyen stílusú kertbe választjuk a lépcsőburkolatot? A fa és a terméskő természetes hatású – a lépcsőlap vagy járólap azonban kevésbé.
  • Mennyire legyen strapabíró a burkolat? Például a járólap az évek során megrepedezhet, illetve eltörhet, ha nagy súlyú tárgyat ejtünk rá.

Népszerű kültéri lépcső burkolatok

  • Járólap

A beton lépcsőket kültéri járólappal is leburkolhatjuk. A kültéri járólapokat könnyű tisztítani, és jól bírják az időjárás viszontagságait. További előnyük, hogy rengeteg mintával kaphatók – van például kőhatású vagy márványozott is. A járólapok közötti fugaréteggel is lehet alakítani a kültéri lépcső összhatását: világos vagy sötét fugával kontrasztot adhatunk a járólapoknak.

  • Lépcsőlap

A lépcsőlapok anyagra és kinézetre igen hasonlóak a kültéri járólapokhoz. Azonban a lépcsőlapok többségén van pár csúszásgátló, ami jóval biztonságosabb, mint a járólap, pláne esős vagy fagyos időben. A lépcsőlap kínálat is igen széles, ezért a modern összhatásról sem kell lemondanunk, ha ezt választjuk a kültéri lépcsőre.

  • Terméskő

Lehet rusztikus, lehet modern, lehet mediterrán – tényleg ezerarcú megoldás a terméskő lépcsőburkolat. Nagyon népszerű azok körében, akik minél természetközelibbé szeretnék tenni a kertet. Erre valóban jó megoldás, hiszen tényleg nagyon természetesnek hat, pláne virágokkal körbe ültetve.

Kültéri lépcső burkolatok – Melyiket és miért éri meg választani?
Forrás: Getty
  • Fa csempe

Szintén természetesnek hat a fa csempe, bár tartóssága és ellenálló képessége elmarad a többi kültéri lépcső burkolattól. Sajnos még a jó minőségű, rendszeresen ápolt fa csempék vagy fa járólapok is rohadásnak indulhatnak az évek során. Más kérdés, ha a kültéri lépcső fedett helyen van, így csak minimális nedvesség éri, ebben az esetben nyugodt szívvel dönthetünk a fa lépcső burkolat mellett. Azonban a rendszeres ápolást és tisztítást fedett helyen sem spórolhatjuk meg.

Kültéri lépcső burkolatok – Melyiket és miért éri meg választani?
Forrás: Getty

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Albérlet helyett önálló lakás? A Fundamentával ez is megoldható.
Megnézem
Bezárom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin