Forrás: Getty

Könnyűszerkezetes ház szigetelése – Így működik

Nézzük, mit érdemes tudni a könnyűszerkezetes házak szigetelése kapcsán.

Lehetséges a könnyűszerkezetes ház szigetelése?

Könnyűszerkezetes ház szigetelés nemcsak lehetséges, de alapvető fontosságú is. A könnyűszerkezetes falak esetében különösen fontos a megfelelő szigetelőanyag használata, mivel ezek a falak vékonyabbak a hagyományos téglafalaknál, így nagyobb hőveszteséget eredményezhetnek.

Mivel érdemes szigetelni?

A szigetelőanyagok kiválasztásánál több tényezőt is figyelembe kell venni – ilyen például a hővezetési tényező, a tűzállóság és a környezetbarát tulajdonságok. Íme néhány opció könnyűszerkezetes házakhoz:

1. Üveggyapot: Nagyon jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, emellett könnyen kezelhető és olcsó. Fontos, hogy megfelelő védőfelszerelést használjunk az üveggyapot felhelyezésekor, mivel irritálhatja a bőrt és a tüdőt.

2. Kőzetgyapot: Kiváló tűzállósággal bír és szintén jó hőszigetelő. A kőzetgyapot nagy előnye, hogy nemcsak a hőt, hanem a hangot is hatékonyan szigeteli.

3. Polisztirol (EPS, XPS): Könnyen beszerezhető és egyszerűen beépíthető. Az EPS (expandált polisztirol) és az XPS (extrudált polisztirol) is hatékony hőszigetelő, de az XPS jobb vízállósággal rendelkezik, így nedvesebb környezetben is alkalmazható.

4. Cellulóz: Környezetbarát megoldás, mivel újrahasznosított papírból készül. Kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, azonban nedvesség elleni védelemre szükség van a hatékonyság fenntartásához.

Mire érdemes figyelni a könnyűszerkezetes ház szigetelése során?

Mint minden építési és felújítási munka, a könnyűszerkezetes házak szigetelése is kihívásokkal járhat. Az alábbi három dolognak érdemes kiemelt figyelmet szentelni:

1. Pontos tervezés: A könnyűszerkezetes házaknál különösen fontos a precíz tervezés és kivitelezés, hogy a szigetelés megfelelően működjön. Egy apró hiba is jelentős hőveszteséget eredményezhet.

2. Légtömörség: A könnyűszerkezetes házak esetében különösen fontos a légtömörség. Ha a levegő szabadon áramlik a szerkezetben, a szigetelés hatékonysága jelentősen csökkenhet.

3. Költségek: Bár a szigetelés hosszú távon megtérül, a kezdeti költségek magasak lehetnek. Fontos, hogy előre kalkulálj, és próbálj meg olyan megoldásokat találni, amelyek a legjobb ár-érték arányt kínálják.

A könnyűszerkezetes házak szigetelése tehát nemcsak lehetséges, hanem kifejezetten ajánlott is. A megfelelő anyagok kiválasztása és a szakszerű kivitelezés elengedhetetlen a hatékony szigeteléshez. Bár vannak kihívások, a jól szigetelt könnyűszerkezetes ház hosszú távon kényelmes és energiatakarékos otthont biztosít. Ne feledd, hogy a megfelelő szigetelés nemcsak a fűtési költségeket csökkenti, de hozzájárul a környezetterheinek csökkentéséhez is.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.