Forrás: Getty

1. Rossz beszerelés
Lehet, hogy elsőre apróságnak tűnik, de a nem megfelelő telepítés komoly károkat okozhat. Ha nincs elég szellőzés, a tűzhely túlmelegszik, egyenetlenül főz, vagy a hibás gáz- és elektromos csatlakozás miatt hamarabb tönkremegy. Mindig kövesd a telepítési útmutatót, és ellenőrizd, hogy a készülék teljesen vízszintben áll – így a palacsintáid is szebben sikerülnek.
2. Ott hagyod a kiömlött étel
Mindannyian halogattunk már takarítást, de a tűzhelynél ez végzetes lehet. A gázrózsákat eldugítja a ráégett ételmaradék, az üvegkerámia főzőlapot pedig maradandóan megkarcolhatja vagy elszínezheti egy elhanyagolt folt. Azonnal töröld le a kifutott szószokat és zsírokat, és ellenőrizd rendszeresen a gázrózsák illeszkedését is.
3. Erős vegyszerek és dörzsi szivacs
Sokan azt hiszik, hogy minél erősebb a tisztítószer, annál jobb – de ez tévedés. A durva súrolószerek megrongálják az üvegfelületet, lekaparják a védőréteget, vagy akár rozsdásodást okoznak az öntöttvas rácsokon. Használj inkább mikroszálas kendőt, kímélő tisztítót és speciális kaparót az üveghez.
4. Nem megfelelő méretű edényeket használsz
Túl nagy lábos? Túl kicsi serpenyő? Nem mindegy. Az óriási edények túlmelegítik a főzőlapot, károsíthatják a gombokat vagy a kerámiafelületet. A túl kicsik pedig energiapazarlók, ráadásul egyenetlen hőt adnak. Mindig a főzőzónához illő méretű edényt válassz.
5. Ne csapd oda a lábost (és a fedőt se)!
Különösen az üvegkerámia vagy indukciós főzőlap érzékeny a hirtelen ütődésekre. Egy nehéz lábos vagy akár egy fedő is repedést, törést okozhat rajta. Ne feledd: a forró fedő vákuumot hozhat létre a lapon, és ha erővel próbálod felrántani, könnyen betörhet az üveg. Mindig tedd inkább oldalra vagy fejjel lefelé.

6. A nem várt lakótársak: rágcsálók
Talán egy kicsit furcsán hangzik, de az egerek komoly károkat tehetnek a háztartási gépekben. Előszeretettel rágják meg a vezetékeket, főleg a meleg, zárt helyeken, így a tűzhelyedben is. Ha bármilyen jelet látsz a jelenlétükre, mindenképp intézkedj.
7. Figyelj a páratartalomra
Szélsőséges páraviszonyok esetén a tűzhelyben lévő fém alkatrészek korrodálhatnak. Bár ritka probléma, érdemes odafigyelni rá: a normál páraszint nemcsak az egészségednek, de a készülékeid élettartamának is jót tesz.
Összességében a tűzhelyed sokáig bírja, ha kíméletesen bánsz vele: rendszeresen tisztítod, nem égeted túl, és elkerülöd a felesleges ütődéseket. Így akár évtizedekig is hű társad lehet a konyhában.





