Forrás: Getty

Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

Mi is a kazein festék?

A kazein festék – vagy másik nevén tejfesték – egy olyan típusú festék, ami a tejben található fehérjéből készül. A másik fő alkotóelem pedig a mész. Egyáltalán nem mérgező, ráadásul vízzel oldható.

Mire használható a kazein festék?

Általában művészek, festők szokták alkalmazni. Már évszázadok óta alkotnak vele, egészen az ókori egyiptomi időktől kezdve ismert. Ezen felül ráadásul bútorokat és falakat is kiválóan lehet vele színezni. Az új típusú festékek megjelenése előtt a legtöbb háztartásban ilyen festékekkel voltak lekenve a falak.

Bútorok festése

A kazein festék tökéletes anyag arra, hogy régi bútorokat restauráljunk vele. Ha az adott darab eredetileg is ilyen festékkel volt lekenve, nagyon könnyen el tudjuk érni a kívánt hatást. Felhasználása ugyanúgy történik, mint egy rendes festéké. Töröljük át, majd csiszoljuk le a bútor felületét, aztán jöhet a pormentesítés. Vigyük fel rá a festéket, majd hagyjuk száradni. Ha szükséges, akkor több rétegben is használhatjuk.

Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?
Forrás: Getty

Falak festése

Mivel egy csupa természetes anyagokból készült festékről van szó, kifejezetten alkalmas a gyerekszoba falainak festéséhez, hiszen teljesen biztonságos. Másik hasznos tulajdonsága, hogy rendkívül ellenálló a vízzel szemben, de közben jól át tudja ereszteni a vízpárát. Ennek köszönhetően tökéletes választás párásabb helyiségekbe is – például a konyhába, a fürdőszobába vagy esetleg a mosókonyhába.

Hogyan kell kazein festékkel falat festeni?

Nincs külön trükkje ennek a festéknek, pontosan úgy kell használni, mint minden más alapanyagot. Csiszoljuk le a falakat, majd egyenesítsük ki a hibákat. Jöhet egy újabb csiszolási fázis, majd a felület portalanítása. Ezután kenjünk fel páraáteresztő alapozót, majd jöhet maga a festék. Ha nem vagyunk megelégedve a fedéssel, akkor teljesen nyugodtan fel tudunk kenni egy második réteget a kívánt eredmény érdekében.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.