Forrás: Getty

Kárpittisztítás házilag – Nézzük, hogy oldhatod meg magad!

Alapvető szabályok

Ha a kárpittisztítás házilag történik, akkor van pár olyan szabály, amit mindenképp érdemes megfogadni, ha segíteni akarunk a bútoron, nem pedig elrontani. Előbb mindig tegyünk egy próbát a bútor egy nem látható helyén, mondjuk egy párna alján vagy a kanapé hátulján. Ha ott nem okozott kárt, jöhet a látható rész. A foltokat mindig kör alakban súroljuk, kintről befelé haladva, így nem terjed tovább a szennyeződés. Ne használjunk az anyagnál keményebb súrolót, így biztosan nem tesszük tönkre a súrolással.

Kárpittisztítás házilag ecettel

Mint olyan sok más helyen a lakásban, a házi tisztítószerek első számú képviselője az ecet. Nem csak zsíroldóként jó a konyhai takarításnál, a kárpitoknak is könnyen a megmentője lehet. Egy púpos evőkanál sót kell elkeverni 1-2 dl ecetben, majd ezzel az anyaggal átdörzsölni a felületet. Ez a keverék szagtalanításra is alkalmas, bedörzsölés után alaposan ki kell porszívózni.

Szódabikarbónával a szagok ellen

Ha nincs látható folt a kárpiton, mégis kellemetlen a szaga, akkor jöhet az otthoni praktikák másik fő alanya, a szódabikarbóna. A levegőből is nagyon jól megköti a szagokat, és a kárpiton is jó hatásfokkal működik. Szórjuk be a szagos darabot alaposan a fehér porral, majd hagyjuk állni egy jó fél órán keresztül. Ha az idő letelt, egy rendes porszívózás után a szagok el is tűntek.

Bőr bútorok tisztítása házilag

Volt eddig szó arról, hogy a szövetből hogyan lehet eltávolítani a foltokat és szagokat. Azonban vannak sok otthonban bőrből készült bútorok is, amik teljesen más módszert igényelnek. Mivel a bőr nem nagyon szívja be a koszt, először mindig érdemes felitatni, letörölni a szennyeződést. Ennek azonban ne essünk neki ecetes keverékkel, az ugyanis könnyen tönkre tudja tenni az anyagot. Ruházzunk inkább be egy jó minőségű, direkt bőr bútorokhoz készült tisztítószerre, amivel utána bátran takaríthatunk. Ahhoz, hogy a bútor megőrizze a jó állapotát, használjunk pár havonta bőrápoló készítményt is, lehetőleg olyat, ami természetes anyagokból készült.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.