Forrás: Getty

Kárpitozott bútorok tisztítása: 3 működő módszer rá

Mire kell figyelned?

Ahhoz, hogy minél tovább szép állapotúak maradjanak a kárpitozott bútorok, rendszeresen le kell porszívóznod őket. Foltok esetén pedig az alábbiakat teheted:

  • Ha foltos lett a bútor, gyorsan kell cselekedned, ugyanis minél előbb reagálsz, annál nagyobb eséllyel tudod eltüntetni a foltot.
  • Kárpitozott felületek esetén soha ne dörzsöld a foltot, inkább próbáld meg felitatni azt.
  • A választott tisztítószert először mindig egy olyan részen próbáld ki, ami nem látszódik.

1. tipp: Víz és mosogatószer

Az egyik legegyszerűbben elkészíthető házi tisztítószer a langyos víz és a mosogatószer keveréke, ami sokféle problémára megoldás. Először óvatosan itasd fel a foltot egy ronggyal vagy szivaccsal. A vér, vizelet és tojás által okozta pecséteket azonban hideg vízzel kezeld. Utána a mosószeres vízzel igyekezz óvatosan kiszedni a nyomokat. Miután végeztél, egy szivaccsal töröld át a bútort.

2. tipp: Szódabikarbóna

Ha nagyon büdös és makacs foltról van szó, akkor a szódabikarbóna bizonyul jó választásnak, ugyanis fertőtlenít és semlegesíti a szagokat. A szódabikarbónát egyszerűen szórd a foltra, hagyd egy éjszakán át rajta, másnap pedig porszívózd le.

Egy másik módszer, ha nedvesen használod a port. Először porszívózd át a bútort. Ezután keverj össze 3 evőkanál szódabikarbónát 3 evőkanál vízzel. A kapott pasztát kend a foltra, egy nedves szivaccsal dörzsöld bele, és hagyd rászáradni. Végezetül porszívózd le bútort, és már el is készültél.

3. tipp: Borotvahab

Egy további anyag, amivel tökéletesen ki tudod tisztítani a kárpitozott bútorokat, a borotvahab. Fújd rá a foltra, és hagyd hatni 10 percig, ezután egy puha kefével kezeld, de figyelj arra, hogy egy irányba keféld. Ezután töröld át egy nedves ronggyal a felületet, és várd meg, míg megszárad.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.