Forrás: Getty

Kandalló tisztítás a fűtési szezon előtt és közben – A megfelelő karbantartás lépései

Miért veszélyes a nem tisztított kandalló?

Ha nem tartjuk karban rendszeresen a kandallót, akkor az égés közben keletkező korom felhalmozódhat a kandalló belső falain, ami idővel eltömítheti a kéményt.

Kandalló tisztítása ősszel, a fűtési szezon előtt

Érdemes őszre és tavaszra időzíteni a nagytakarítást, mert hideg állapotban sokkal könnyebb a szétszerelés és a szennyeződések eltávolítása. Az égéstér megfelelő tisztításához elég egy kefe, mert a szétszereléshez nincs szükség semmilyen szerszámra. Távolítsunk el minden mozdítható elemet, majd a kefével menjünk át az összes felületen alaposan, a végén pedig gyűjtsük össze a port.

A kémény tisztán tartása

A tiszta kémény azért nagyon fontos, mert csak így tekinthető teljesen biztonságosnak a kandalló használata. Ezt szakember nélkül nehezen lehetne megoldani, így a megfelelő biztonság érdekében mindenképp forduljunk képzett szerelőhöz vagy kéményseprőhöz.

Fűtési szezon közbeni tisztítás

Ha a fűtési szezonban is rendszeres a kandalló takarítása, akkor nagyban megkönnyítjük a dolgunkat ősszel és tavasszal, hiszen sokkal kevesebb lesz a lerakódás. Amikor nem fűtünk épp, tisztítsuk ki a hamuládát, mert ha tele van, képes elzárni a levegő útját.

A kandalló üvegének tisztítása

Ha van üvege is a kandallónak, akkor azt is érdemes minél tisztábban tartani. De csak akkor lássunk neki a takarításnak, ha teljesen hideg a felület. A kormot a legkönnyebben egy kis hamuval tudjuk leszedni. Ehhez egy vizes rongyot hamuzzunk be picit, majd azzal dörzsöljük át az üveget.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.