Kandalló tisztítás a fűtési szezon előtt és közben – A megfelelő karbantartás lépései

Kandalló tisztítás a fűtési szezon előtt és közben – A megfelelő karbantartás lépései

Nyakunkon a fűtési szezon, így lassan eljön az ideje annak, hogy beüzemeljük az összes fűtőeszközt az otthonainkban. A kandalló egy igazi klasszikus berendezés, hiszen viszonylag sok háztartásban fűtenek vele. A megfelelő fűtési hatékonyság érdekében fontos a megfelelő tisztítás. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Miért veszélyes a nem tisztított kandalló?

Ha nem tartjuk karban rendszeresen a kandallót, akkor az égés közben keletkező korom felhalmozódhat a kandalló belső falain, ami idővel eltömítheti a kéményt.

Kandalló tisztítása ősszel, a fűtési szezon előtt

Érdemes őszre és tavaszra időzíteni a nagytakarítást, mert hideg állapotban sokkal könnyebb a szétszerelés és a szennyeződések eltávolítása. Az égéstér megfelelő tisztításához elég egy kefe, mert a szétszereléshez nincs szükség semmilyen szerszámra. Távolítsunk el minden mozdítható elemet, majd a kefével menjünk át az összes felületen alaposan, a végén pedig gyűjtsük össze a port.

A kémény tisztán tartása

A tiszta kémény azért nagyon fontos, mert csak így tekinthető teljesen biztonságosnak a kandalló használata. Ezt szakember nélkül nehezen lehetne megoldani, így a megfelelő biztonság érdekében mindenképp forduljunk képzett szerelőhöz vagy kéményseprőhöz.

Fűtési szezon közbeni tisztítás

Ha a fűtési szezonban is rendszeres a kandalló takarítása, akkor nagyban megkönnyítjük a dolgunkat ősszel és tavasszal, hiszen sokkal kevesebb lesz a lerakódás. Amikor nem fűtünk épp, tisztítsuk ki a hamuládát, mert ha tele van, képes elzárni a levegő útját.

A kandalló üvegének tisztítása

Ha van üvege is a kandallónak, akkor azt is érdemes minél tisztábban tartani. De csak akkor lássunk neki a takarításnak, ha teljesen hideg a felület. A kormot a legkönnyebben egy kis hamuval tudjuk leszedni. Ehhez egy vizes rongyot hamuzzunk be picit, majd azzal dörzsöljük át az üveget.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon Bérelt lakásból igazi otthon – Nikinek sikerült!

Amikor valaki nem saját tulajdonú, hanem bérelt ingatlanban álmodja meg otthonát, gyakran nem is igazán szabja magára a tereket és a stílust. Niki viszont úgy döntött, valóban hozzá illő zugra vágyik, és Bíró Andrea lakberendező segítségével meg is valósította elképzelését.

Tipp Magad készítette dísz a karácsonyfára: aranyos csillagok sótésztából

Ne tévesszen meg, hogy ehhez a DIY projekthez sótésztára van szükség. Nem süteményt fogunk készítünk, hanem karácsonyi díszeket, amik akár kulcstartóként is megállják a helyüket.

Tipp Tedd fel úgy az égősort a karácsonyfára, ahogy csak a profik tudják

Lehet bármennyi dísz is egy karácsnyfán, igazán az égősortól lesz szép. Segítünk, hogy ezzel idén már ne legyen problémád.

Tipp Ezért ne dobd ki SOHA a citrusfélék héját

Semmiféleképpen se dobd ki a mandarin, a narancs és a citrom héját, mert sok élethelyzetben a segítségedre lehetnek. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp Neked készítettem V. – Sikkes DIY dizájner kép a falra festés nélkül

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin