Izzó kisokos – Hova milyen izzó passzol igazán?

Izzó kisokos – Hova milyen izzó passzol igazán?

A lakásokban sok különböző lámpatest van, ráadásul más-más szobákban, amiknek a felhasználási módja is mind különböző. Ha nem tudod, hogy milyen izzót válassz a különböző helyekre, akkor itt az izzó kisokos, ami biztosan segít kicsit jobban megvilágítani a helyzetet.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Az izzó kisokos legfontosabb tippje: a megfelelő foglalat

A legfontosabb, hogy mindenképpen az adott foglaltnak megfelelő izzót kell választanunk. Ha már használatban van a lámpa, akkor nézzük meg, hogy milyen foglalatú izzó van benne. Új darab esetén pedig keressük a csomagoláson ezt az információt.

Milyen izzót érdemes választani?

A hagyományos izzók nem elavultak, rengeteg áramot fogyasztanak a generált fénymennyiséghez képest. Mindenképp érdemes korszerű, energiatakarékos terméket választani helyettük. A kompakt fénycsövek akár az ötödére is csökkenthetik a világításra használt energia mennyiségét, a LED-es izzók pedig közel 90%-kal hatékonyabban a hagyományos darabokhoz képest.

Mit jelentenek a jelölések?

3 nagyon fontos jelölés van az izzók dobozán:

  • A W-vel jelölt a watt, azaz az adott izzó teljesítménye. Régebben ez volt a meghatározó adat.
  •  Az L betűvel jelölt lumen adja meg a fény mennyiségét. Minél nagyobb ez az érték, annál fényesebb az izzó.
  • K (mint kelvin) betűvel jelölik fényhőmérsékletet.

A megfelelő fénymennyiség kiválasztása

Mindenképp érdemes elkerülni azt, hogy túl alacsony fénymennyiségű izzót választunk, mert az félhomályt eredményez a lakásban. Inkább a skála felsőbb részéből válasszunk, ez nagyjából 700-800 lumen és annál nagyobb értéket jelent.

A színhőmérséklet

A K betűvel jelölt színhőmérséklet nagyon fontos a szoba hangulatának kialakításában. Minél alacsonyabb a kelvin értéke, annál melegebb, sárgásabb a fény. A másik irányban egyre hidegebb, kékes színű az izzó fénye. Ahol pihenni és kikapcsolódni szeretnénk, mint például a nappali vagy a háló, ott érdemes a melegebb színhőmérsékletet választani, ahol viszont koncentrálni kell, oda a hideg fény a jó választás – ilyen a dolgozószoba és a konyha.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Albérlet helyett önálló lakás? A Fundamentával ez is megoldható.
Megnézem
Bezárom
Promóció Add át magad a karácsonyi hangulatnak! 3 nagyszerű ajándékötlet, amivel garantáltan örömet szerzel

Már fenyőillatban úszik a lakás, sorra gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún, és igyekszünk minél előbb elintézni, helyre tenni és rendbe rakni mindent, no meg persze mihamarabb beszerezni mindenkinek a lehető legjobb ajándékot. De közben arra is kell figyelnünk, hogy a karácsony meghittsége ne vesszen el a teendők rengetegében.

Felújítás Címlapra vele! – Egy 120 nm-es otthon, amely minden elemében tökéletes

Edina és családja 2016-ban vásárolta meg ezt az ingatlant, amelyről már akkor tudták: alapos felújításra szorul. Mire azonban igazán belelendültek, a koronavírus járvány megbénította a világot. Ők azonban nem adták fel, és több részletben ugyan, de megvalósították a terveiket. A képeket látva kétségtelen: megérte kitartónak lenniük.

Tipp 5 érv, ami miatt megéri időben megtervezni az ünnepi menüt

Az ünnepek közeledtével mindenki vásárlási lázban ég, ilyenkor hajlamosak vagyunk túlköltekezni. A karácsonyi étkezések tipikusan azok az események, amikor rengeteg ételmaradék gyűlik össze, ami egyrészt pénzkidobás, másrészt pedig nagy terhet ró a környezetre. A menü alapos megtervezésével rengeteget spórolhatunk az alapanyagok megvásárlásakor, és jóval kevesebb étel vész kárba.

Otthon Tokár Tamás és Kovács Dorottya otthonában jártunk

A házkeresés egyik alapfeltétele volt Tamáséknál, hogy megoldható legyen egy-egy külön „irodahelyiség” kialakítása, ahol egymástól elszeparáltan tudnak dolgozni. Szerencsére a kiszemelt háznak a földszintjén adott volt ennek a lehetősége, így a saját ízlésüknek és érdeklődési körüknek megfelelő birodalmat tudtak létrehozni.

Tipp Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?

A karácsonyi hangulathoz nagyban hozzátartoznak az égősorok, fénydekorok és különböző világító figurák az ablakban. Amerikában egyenesen versenyeznek az emberek, hogy kinek van pompásabban kivilágítva a háza. Azt gondolhatjuk, hogy ezek sok áramot fogyasztanak az ünnepi időszakban – ezzel együtt ezen lehet igazán spórolni. De nézzük, hogy ez mennyire igaz.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin