Forrás: Getty

Izzó kisokos – Hova milyen izzó passzol igazán?

Az izzó kisokos legfontosabb tippje: a megfelelő foglalat

A legfontosabb, hogy mindenképpen az adott foglaltnak megfelelő izzót kell választanunk. Ha már használatban van a lámpa, akkor nézzük meg, hogy milyen foglalatú izzó van benne. Új darab esetén pedig keressük a csomagoláson ezt az információt.

Milyen izzót érdemes választani?

A hagyományos izzók nem elavultak, rengeteg áramot fogyasztanak a generált fénymennyiséghez képest. Mindenképp érdemes korszerű, energiatakarékos terméket választani helyettük. A kompakt fénycsövek akár az ötödére is csökkenthetik a világításra használt energia mennyiségét, a LED-es izzók pedig közel 90%-kal hatékonyabban a hagyományos darabokhoz képest.

Mit jelentenek a jelölések?

3 nagyon fontos jelölés van az izzók dobozán:

  • A W-vel jelölt a watt, azaz az adott izzó teljesítménye. Régebben ez volt a meghatározó adat.
  •  Az L betűvel jelölt lumen adja meg a fény mennyiségét. Minél nagyobb ez az érték, annál fényesebb az izzó.
  • K (mint kelvin) betűvel jelölik fényhőmérsékletet.

A megfelelő fénymennyiség kiválasztása

Mindenképp érdemes elkerülni azt, hogy túl alacsony fénymennyiségű izzót választunk, mert az félhomályt eredményez a lakásban. Inkább a skála felsőbb részéből válasszunk, ez nagyjából 700-800 lumen és annál nagyobb értéket jelent.

A színhőmérséklet

A K betűvel jelölt színhőmérséklet nagyon fontos a szoba hangulatának kialakításában. Minél alacsonyabb a kelvin értéke, annál melegebb, sárgásabb a fény. A másik irányban egyre hidegebb, kékes színű az izzó fénye. Ahol pihenni és kikapcsolódni szeretnénk, mint például a nappali vagy a háló, ott érdemes a melegebb színhőmérsékletet választani, ahol viszont koncentrálni kell, oda a hideg fény a jó választás – ilyen a dolgozószoba és a konyha.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.