Izzó kisokos – Hova milyen izzó passzol igazán?

Izzó kisokos – Hova milyen izzó passzol igazán?

A lakásokban sok különböző lámpatest van, ráadásul más-más szobákban, amiknek a felhasználási módja is mind különböző. Ha nem tudod, hogy milyen izzót válassz a különböző helyekre, akkor itt az izzó kisokos, ami biztosan segít kicsit jobban megvilágítani a helyzetet.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Az izzó kisokos legfontosabb tippje: a megfelelő foglalat

A legfontosabb, hogy mindenképpen az adott foglaltnak megfelelő izzót kell választanunk. Ha már használatban van a lámpa, akkor nézzük meg, hogy milyen foglalatú izzó van benne. Új darab esetén pedig keressük a csomagoláson ezt az információt.

Milyen izzót érdemes választani?

A hagyományos izzók nem elavultak, rengeteg áramot fogyasztanak a generált fénymennyiséghez képest. Mindenképp érdemes korszerű, energiatakarékos terméket választani helyettük. A kompakt fénycsövek akár az ötödére is csökkenthetik a világításra használt energia mennyiségét, a LED-es izzók pedig közel 90%-kal hatékonyabban a hagyományos darabokhoz képest.

Mit jelentenek a jelölések?

3 nagyon fontos jelölés van az izzók dobozán:

  • A W-vel jelölt a watt, azaz az adott izzó teljesítménye. Régebben ez volt a meghatározó adat.
  •  Az L betűvel jelölt lumen adja meg a fény mennyiségét. Minél nagyobb ez az érték, annál fényesebb az izzó.
  • K (mint kelvin) betűvel jelölik fényhőmérsékletet.

A megfelelő fénymennyiség kiválasztása

Mindenképp érdemes elkerülni azt, hogy túl alacsony fénymennyiségű izzót választunk, mert az félhomályt eredményez a lakásban. Inkább a skála felsőbb részéből válasszunk, ez nagyjából 700-800 lumen és annál nagyobb értéket jelent.

A színhőmérséklet

A K betűvel jelölt színhőmérséklet nagyon fontos a szoba hangulatának kialakításában. Minél alacsonyabb a kelvin értéke, annál melegebb, sárgásabb a fény. A másik irányban egyre hidegebb, kékes színű az izzó fénye. Ahol pihenni és kikapcsolódni szeretnénk, mint például a nappali vagy a háló, ott érdemes a melegebb színhőmérsékletet választani, ahol viszont koncentrálni kell, oda a hideg fény a jó választás – ilyen a dolgozószoba és a konyha.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Albérlet helyett önálló lakás? A Fundamentával ez is megoldható.
Megnézem
Bezárom
Kert A gyep gondozása tél után – Erre van szüksége tavasszal a fűnek

A hosszú és hideg tél után a növényeknek kiemelt figyelemre és törődésre van szükségük. Ez a fűre is igaz. Mutatjuk, mit kell tenned a gyeppel, hogy tavasszal (aztán pedig nyáron is) szép és egészséges legyen.

Kert Ezeket a növényeket ültesd az udvar árnyékos részeire

Ha már tapasztalt kertész vagy, bizonyára félve fogsz neki az árnyékos helyek megtervezéséhez, hiszen nehéz virágba borítani a naptól elzárt részeket. A kert azonban csak úgy lesz szép, ha minden pontjában van valami zöld, ehhez pedig ismerni kell az árnyéktűrő virágokat. Hoztunk egy listát a legszebb növényekről, amelyek örömmel költöznének a kerted árnyékos sarkaiba is.

Stílus 5 költséghatékony tipp a tökéletes folyosóért

A folyosó berendezésére kevesen szánnak sok időt (és pénzt), pedig ez is fontos része az otthonunknak. Ha te most jutottál el arra a pontra, hogy ezen változtatni szeretnél, akkor mutatunk pár szuper tippet, melyekhez nem is kell mélyen a zsebedbe nyúlnod.

Kert Növények lustáknak: ezeket virágokat ültesd az erkélyre, ha nem vagy szakértő

Szeretnél zöld oázist az erkélyedre, de tudod magadról, hogy nem bánsz jól a növényekkel? Az alábbi fajtákkal bátran próbálkozhatsz, mert jók tűrik, ha időnként elfeledkezel róluk.

Felújítás Újratervezés az 5. emeleten! – Egy csalóka félkész lakás, amit kétszer álmodtak meg

Egy újabb varázslat Vasziljevics Erika munkáinak sorából, amely bizonyítja: kellően átgondolt és okos tervezéssel egy rosszul megtervezett térből is élhető, szemrevaló otthon faragható.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin