Infrafűtés – Minden, amit tudnod kell róla, előnyeivel és hátrányaival együtt

Infrafűtés – Minden, amit tudnod kell róla, előnyeivel és hátrányaival együtt

Mi az az infrafűtés, hogyan működik? Mik az előnyei, illetve hátárnyai? Cikkünkben összegyűjtöttünk mindent, amit érdemes tudni róla, érveink és ellenérveink pedig segítenek eldönteni, jó választás-e otthonodba.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Mi az az infrafűtés, és mit kell róla tudni?

Az infrafűtés infravörös sugarakkal melegít, ezzel fűtve az adott helyiséget. A legnépszerűbb fűtési módszerek egyike, mivel többféleképpen is kialakítható otthonukban, például plafonra szerelve vagy a padlóba építve. Működési elvével sem árt tisztában lenni: az infravörös hullámok a levegőben terjednek, és amikor egy felületet érnek, a környező levegő hőmérsékletétől függetlenül hőenergia szabadul fel. Ez a hőenergia gerjeszti a tárgyban lévő molekulákat, amelyek rezegni kezdenek, és energiát nyernek (és felmelegednek). A víz kifejezetten jól elnyeli a távoli infravörös sugarakat, és mivel bőrünk 80%-a víz, tökéletesen alkalmazkodunk a távoli infravörös sugárzáshoz.

Az infrafűtés előnyei:

  • Ízléses kialakítás: A hagyományos fűtésekkel ellentétben az ez a fajta fűtési mód legtöbb esetben teljesen láthatatlan, vagy alig észrevehető módon lehet kialakítani. Akár a padlóba épített infraszálakról, akár a plafonra rögzített infrapanelről van szó, a végeredmény garantáltan nem fogja elrontani a szoba kinézetét.
  • Biztonságos és egészséges: Az infrafűtést azok is előszeretettel választják, akiknek a tűzvédelmi szempontok a legfontosabbak. Mivel az infrafűtés árammal működik, a legbiztonságosabb fűtési metódusok egyike. Mindezek mellett nem szárítja úgy a levegőt, mint a konvektor, ezért mind a saját egészségünkre, mind a szobanövényeinkre jó hatással van.
  • Olcsó: Szintén sokan teszik le mellette a voksukat kedvező ára mellett. A tűzifa vagy a gáz árához képest sokkal kedvezőbb, ezért hosszútávon mindenképp visszahozza az árát.
  • Hőérzet: Az infrafűtés kellemes érzést áraszt fűtés közben, vagyis számunkra kellemes, amikor reagálunk az infravörös sugarakra. Nagyon hasonló ahhoz, mint amikor a Nap süti az arcunkat.

Az infrafűtés hátrányai:

  • Meleg érzet hiánya: A kályha vagy a gázkonvektor mellett megszokott meleget képtelen megteremteni az infrafűtést. Ez önmagában nem baj, csupán egyesek számára emiatt hideg érzete lehet, hiába nincs hideg a szobában.
  • Fix megoldás: Bár a konvektorokat sem lehetséges mozgatni, ez fokozottan igaz az infrapanelekre.
  • Nem vízálló: Az infrafűtés olyan helyiségbe nem beszerelhető, ahol közvetlen vízsugár érheti. Bár vannak kifejezetten fürdőszobai darabok, ajánlott ezekkel is óvatosan bánni.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakóingatlan felújítása esetén válaszd a Fundamentát.
Megnézem
Bezárom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Promóció Okosan bánnál az energiával? Adunk hozzá 4 tuti tippet

Az energia nagy kincs, és nem olcsó mulatság. Nincs hát más választásunk, muszáj okosan bánni vele. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp 5 ok, amiért megéri szódabikarbónát tartani a mosókonyhában

Szereted a természetes megoldásokat? Imádod a friss, illatos mosott ruhákat? Akkor jó helyen jársz, eláruljuk, hogyan kapcsolódik ide a szódabikarbóna.

Tipp Izzó kisokos – Hova milyen izzó passzol igazán?

A lakásokban sok különböző lámpatest van, ráadásul más-más szobákban, amiknek a felhasználási módja is mind különböző. Ha nem tudod, hogy milyen izzót válassz a különböző helyekre, akkor itt az izzó kisokos, ami biztosan segít kicsit jobban megvilágítani a helyzetet.

Stílus 4 dekorációs trend, ami már idejemúlt – Ezeket kerüld 2022 őszén

Minden évnek és évszaknak megvannak a maga trendjei, így nem meglepő, hogy a lakberendezésnél is más számít divatosnak 2022 őszétől, mint ami az volt még nyáron. Nézzük, melyek az idejétmúlt trendek.

Otthon Budai családi bázis – három generáció használatában

Egy budai társasház elegáns lakásában vendégeskedtünk, amely Bárdos Zsuzsa enteriőrtervező útmutatásai alapján szépült.

Kert Az ősszel lehullott falevelek hasznosítása – 5 szuper ötlet

Az ősz egyik velejárója, hogy a lombhullató növények megszabadulnak a leveleiktől. Ennek nyomán az évszak közepére ellepik az udvart a lehullott falevelek. A szép látványon túl a legjobb, hogy van pár ötlet, amivel hasznos alapanyagot tudunk belőle készíteni.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin