Infrafűtés – Minden, amit tudnod kell róla, előnyeivel és hátrányaival együtt

Infrafűtés – Minden, amit tudnod kell róla, előnyeivel és hátrányaival együtt

Mi az az infrafűtés, hogyan működik? Mik az előnyei, illetve hátárnyai? Cikkünkben összegyűjtöttünk mindent, amit érdemes tudni róla, érveink és ellenérveink pedig segítenek eldönteni, jó választás-e otthonodba.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Mi az az infrafűtés, és mit kell róla tudni?

Az infrafűtés infravörös sugarakkal melegít, ezzel fűtve az adott helyiséget. A legnépszerűbb fűtési módszerek egyike, mivel többféleképpen is kialakítható otthonukban, például plafonra szerelve vagy a padlóba építve. Működési elvével sem árt tisztában lenni: az infravörös hullámok a levegőben terjednek, és amikor egy felületet érnek, a környező levegő hőmérsékletétől függetlenül hőenergia szabadul fel. Ez a hőenergia gerjeszti a tárgyban lévő molekulákat, amelyek rezegni kezdenek, és energiát nyernek (és felmelegednek). A víz kifejezetten jól elnyeli a távoli infravörös sugarakat, és mivel bőrünk 80%-a víz, tökéletesen alkalmazkodunk a távoli infravörös sugárzáshoz.

Az infrafűtés előnyei:

  • Ízléses kialakítás: A hagyományos fűtésekkel ellentétben az ez a fajta fűtési mód legtöbb esetben teljesen láthatatlan, vagy alig észrevehető módon lehet kialakítani. Akár a padlóba épített infraszálakról, akár a plafonra rögzített infrapanelről van szó, a végeredmény garantáltan nem fogja elrontani a szoba kinézetét.
  • Biztonságos és egészséges: Az infrafűtést azok is előszeretettel választják, akiknek a tűzvédelmi szempontok a legfontosabbak. Mivel az infrafűtés árammal működik, a legbiztonságosabb fűtési metódusok egyike. Mindezek mellett nem szárítja úgy a levegőt, mint a konvektor, ezért mind a saját egészségünkre, mind a szobanövényeinkre jó hatással van.
  • Olcsó: Szintén sokan teszik le mellette a voksukat kedvező ára mellett. A tűzifa vagy a gáz árához képest sokkal kedvezőbb, ezért hosszútávon mindenképp visszahozza az árát.
  • Hőérzet: Az infrafűtés kellemes érzést áraszt fűtés közben, vagyis számunkra kellemes, amikor reagálunk az infravörös sugarakra. Nagyon hasonló ahhoz, mint amikor a Nap süti az arcunkat.

Az infrafűtés hátrányai:

  • Meleg érzet hiánya: A kályha vagy a gázkonvektor mellett megszokott meleget képtelen megteremteni az infrafűtést. Ez önmagában nem baj, csupán egyesek számára emiatt hideg érzete lehet, hiába nincs hideg a szobában.
  • Fix megoldás: Bár a konvektorokat sem lehetséges mozgatni, ez fokozottan igaz az infrapanelekre.
  • Nem vízálló: Az infrafűtés olyan helyiségbe nem beszerelhető, ahol közvetlen vízsugár érheti. Bár vannak kifejezetten fürdőszobai darabok, ajánlott ezekkel is óvatosan bánni.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakóingatlan felújítása esetén válaszd a Fundamentát.
Megnézem
Bezárom
Stílus A napfelkelte színpalettája az év legnagyobb trendje

Egyre több olyan trend lát napvilágot, ami uralni fogja a 2023-as évet. Az egyik ilyen az otthonok színvilágát érinti, legyen szó a falakról, a bútorokról, a textilekről vagy a dekorációkról. Míg az utóbbi hónapokban főként a zöld árnyalatok domináltak a lakásokban, idén egy teljesen új színvilág nyer teret, méghozzá a napfelkelte színei. Beleértve mindent – a burgundi vöröstől kezdve a sáfránysárgán és aranysárgán át egészen az őszibarackig.

Stílus 5 egyszerűen megvalósítható ötlet a divatos otthon jegyében

A magazinok oldalain szebbnél szebb divatos otthon megoldásokat láthatsz, és mindig ámulatba ejtő, hogy micsoda összhang tud áradni egy jól átgondolt otthoni berendezéséből. Szerencsére nem atomfizika áll a divatos otthonok mögött, sőt, néhány egyszerű tipp segítségével a te otthonod is trendi lehet.

Stílus 20 nm-es lakás berendezése – 4 tipp, amivel kihozhatod a maximumot egy garzonból

Az új típusú társasházak elterjedésével sok olyan lakás születik, ami meglehetősen pici. Egy embernek ezek is elegek lehetnek, de egy 20 nm-es lakás berendezése nem egyszerű feladat. Ha te is ilyen kihívás előtt állsz, adunk 4 tippet, hogy könnyebben boldogulj.

Tipp Eltört egy pohár? Így szedj össze minden apró üvegszilánkot a földről

Amikor egy pohár vagy villanykörte eltörik, az apró üvegdarabok pillanatok alatt futnak ezerfele a padlón. Összeszedésük nem könnyű feladat, főleg, ha nincs kéznél egy porszívó, ezért minden praktika jól jön ilyenkor. Ilyet hoztunk most neked.

Gyerek Fiús szoba színek – Ezek a legtrendibb megoldások napjainkban

A fiús szoba színek már közel sem csak a kék árnyalataiból állnak, rengeteg trendi megoldás van, amiket mind a szülők, mind a gyerekek imádnak. Elhoztuk a profi lakberendezők és az Instagram kedvenc megoldásait.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin