Forrás: Getty

Infrafűtés – Minden, amit tudnod kell róla, előnyeivel és hátrányaival együtt

Mi az az infrafűtés, és mit kell róla tudni?

Az infrafűtés infravörös sugarakkal melegít, ezzel fűtve az adott helyiséget. A legnépszerűbb fűtési módszerek egyike, mivel többféleképpen is kialakítható otthonukban, például plafonra szerelve vagy a padlóba építve. Működési elvével sem árt tisztában lenni: az infravörös hullámok a levegőben terjednek, és amikor egy felületet érnek, a környező levegő hőmérsékletétől függetlenül hőenergia szabadul fel. Ez a hőenergia gerjeszti a tárgyban lévő molekulákat, amelyek rezegni kezdenek, és energiát nyernek (és felmelegednek). A víz kifejezetten jól elnyeli a távoli infravörös sugarakat, és mivel bőrünk 80%-a víz, tökéletesen alkalmazkodunk a távoli infravörös sugárzáshoz.

Az infrafűtés előnyei:

  • Ízléses kialakítás: A hagyományos fűtésekkel ellentétben az ez a fajta fűtési mód legtöbb esetben teljesen láthatatlan, vagy alig észrevehető módon lehet kialakítani. Akár a padlóba épített infraszálakról, akár a plafonra rögzített infrapanelről van szó, a végeredmény garantáltan nem fogja elrontani a szoba kinézetét.
  • Biztonságos és egészséges: Az infrafűtést azok is előszeretettel választják, akiknek a tűzvédelmi szempontok a legfontosabbak. Mivel az infrafűtés árammal működik, a legbiztonságosabb fűtési metódusok egyike. Mindezek mellett nem szárítja úgy a levegőt, mint a konvektor, ezért mind a saját egészségünkre, mind a szobanövényeinkre jó hatással van.
  • Olcsó: Szintén sokan teszik le mellette a voksukat kedvező ára mellett. A tűzifa vagy a gáz árához képest sokkal kedvezőbb, ezért hosszútávon mindenképp visszahozza az árát.
  • Hőérzet: Az infrafűtés kellemes érzést áraszt fűtés közben, vagyis számunkra kellemes, amikor reagálunk az infravörös sugarakra. Nagyon hasonló ahhoz, mint amikor a Nap süti az arcunkat.

Az infrafűtés hátrányai:

  • Meleg érzet hiánya: A kályha vagy a gázkonvektor mellett megszokott meleget képtelen megteremteni az infrafűtést. Ez önmagában nem baj, csupán egyesek számára emiatt hideg érzete lehet, hiába nincs hideg a szobában.
  • Fix megoldás: Bár a konvektorokat sem lehetséges mozgatni, ez fokozottan igaz az infrapanelekre.
  • Nem vízálló: Az infrafűtés olyan helyiségbe nem beszerelhető, ahol közvetlen vízsugár érheti. Bár vannak kifejezetten fürdőszobai darabok, ajánlott ezekkel is óvatosan bánni.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.