Infrafűtés – Minden, amit tudnod kell róla, előnyeivel és hátrányaival együtt

Infrafűtés – Minden, amit tudnod kell róla, előnyeivel és hátrányaival együtt

Mi az az infrafűtés, hogyan működik? Mik az előnyei, illetve hátárnyai? Cikkünkben összegyűjtöttünk mindent, amit érdemes tudni róla, érveink és ellenérveink pedig segítenek eldönteni, jó választás-e otthonodba.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Mi az az infrafűtés, és mit kell róla tudni?

Az infrafűtés infravörös sugarakkal melegít, ezzel fűtve az adott helyiséget. A legnépszerűbb fűtési módszerek egyike, mivel többféleképpen is kialakítható otthonukban, például plafonra szerelve vagy a padlóba építve. Működési elvével sem árt tisztában lenni: az infravörös hullámok a levegőben terjednek, és amikor egy felületet érnek, a környező levegő hőmérsékletétől függetlenül hőenergia szabadul fel. Ez a hőenergia gerjeszti a tárgyban lévő molekulákat, amelyek rezegni kezdenek, és energiát nyernek (és felmelegednek). A víz kifejezetten jól elnyeli a távoli infravörös sugarakat, és mivel bőrünk 80%-a víz, tökéletesen alkalmazkodunk a távoli infravörös sugárzáshoz.

Az infrafűtés előnyei:

  • Ízléses kialakítás: A hagyományos fűtésekkel ellentétben az ez a fajta fűtési mód legtöbb esetben teljesen láthatatlan, vagy alig észrevehető módon lehet kialakítani. Akár a padlóba épített infraszálakról, akár a plafonra rögzített infrapanelről van szó, a végeredmény garantáltan nem fogja elrontani a szoba kinézetét.
  • Biztonságos és egészséges: Az infrafűtést azok is előszeretettel választják, akiknek a tűzvédelmi szempontok a legfontosabbak. Mivel az infrafűtés árammal működik, a legbiztonságosabb fűtési metódusok egyike. Mindezek mellett nem szárítja úgy a levegőt, mint a konvektor, ezért mind a saját egészségünkre, mind a szobanövényeinkre jó hatással van.
  • Olcsó: Szintén sokan teszik le mellette a voksukat kedvező ára mellett. A tűzifa vagy a gáz árához képest sokkal kedvezőbb, ezért hosszútávon mindenképp visszahozza az árát.
  • Hőérzet: Az infrafűtés kellemes érzést áraszt fűtés közben, vagyis számunkra kellemes, amikor reagálunk az infravörös sugarakra. Nagyon hasonló ahhoz, mint amikor a Nap süti az arcunkat.

Az infrafűtés hátrányai:

  • Meleg érzet hiánya: A kályha vagy a gázkonvektor mellett megszokott meleget képtelen megteremteni az infrafűtést. Ez önmagában nem baj, csupán egyesek számára emiatt hideg érzete lehet, hiába nincs hideg a szobában.
  • Fix megoldás: Bár a konvektorokat sem lehetséges mozgatni, ez fokozottan igaz az infrapanelekre.
  • Nem vízálló: Az infrafűtés olyan helyiségbe nem beszerelhető, ahol közvetlen vízsugár érheti. Bár vannak kifejezetten fürdőszobai darabok, ajánlott ezekkel is óvatosan bánni.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakóingatlan felújítása esetén válaszd a Fundamentát.
Megnézem
Bezárom
Kert 5 jel, hogy új kerti bútorra van szükséged

Ha szeretsz nyáron a kertedben összejöveteleket tartani, akkor a kerti bútoraidat bizony sokat használod – ezzel együtt gyorsabban is kopnak. Mutatjuk, hogy mik azok a jelek, amik arra utalnak: cserére érett a garnitúra.

Tipp #vegyélhazait – És teremts azzal nyári hangulatot az otthonodban

Itt a nyár, ideje hát szieszta-hangulatba öltöztetni az otthonod. Mivel mással, mint magyar alkotók káprázatos munkáival?!

Tipp Légkondicionálás a lehető legkisebb költségből – Zsebbarát tippek hűvös lakáshoz

Nyakunkon az év legmelegebb időszaka, így lassan biztosan be kell kapcsolni a klímát. Persze sokan a fogyasztása miatt félnek használni. Nekik mutatunk pár megoldást, amivel a légkondicionáló áramhasználata alacsony marad.

Tipp Toll paplan tisztítása házilag – Frissítsd fel az ágyad ezzel a pár lépéssel

Azt mindenki tudja, hogy az ágyneműt és a huzatokat viszonylag gyakran kell tisztítani – de a „töltetről’, azaz a párnákról és a paplanokról már kevesebb szó esik. Pedig azokra is ráfér a karbantartás. Mutatjuk, hogyan zajlik a toll paplan tisztítása házilag.

Tipp Indukciós főzőlap tisztítása – Így működik!

Egyre több lakásban találkozhatunk indukciós főzőlappal, ugyanis sok előnye van. Az egyik sarkalatos pontja azonban a takarítás, ami több odafigyelést igényel. Mutatjuk, hogyan zajlik egy indukciós főzőlap tisztítása.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin