Forrás: Europress

Fenyőfát választani egy dolog, de azt életben is kell tartani. A vágott fa is igényel némi törődést, cserébe tüskéit sokáig magán tartja. Mutatjuk a legfontosabb tennivalókat hozzá.
Így tartsd életben a karácsonyfát
- Frissen vágott fenyőfát válassz! Honnan tudod, melyik friss? A tűleveleit nézd! Ha azok csillognak és zöldek, akkor nem rég vágták ki a fát. Emellett azok nedvességtartalma is fontos: húzd végig az ujjaidat a fa ágain, ha minden tüske a helyén marad, azok nedvességtartalma megfelelő.
- Tárold megfelelő helyen a fát! Szenteste napjáig keress hűvös, naptól védett, jól szellőző helyet neki. Már ekkor érdemes vízbe állítanod, hogy minél tovább friss maradjon.
- Díszítés előtt néhány órával vidd be a szobába, hogy felvehesse annak hőmérsékletét, és így ne törjenek könnyen az ágai.
- Felállítás előtt pár centit fűrészelj le a törzsből, így megnyithatod a fa pórusait (melyek a kivágás után elzáródtak).
- Feltétlenül olyan fenyőtalpat válassz, amibe vizet is tudsz tölteni. Új keletű megoldás, hogy a vízbe konyhasót is tegyünk, ennek hatására a fa kiválasztja a gyantát, így levelei nem hullanak le.
- A vizet rendszeresen pótold a tartóban – főleg az első napokban. Akár napi fél litert is fogyaszthat a fa. Permetezheted is a tüskéit, hogy minél több felületen vehesse fel a nedvességet.
- A karácsonyfát minél távolabb állítsd fel minden hőforrástól! Ezzel szintén a fa kiszáradását lassíthatod.