Forrás: Getty

A rakott krumpli maradványa, a pizza lecsúszott sajtdarabjai és az égett zsírfoltok valahogy mindig ott maradnak – és gyűlnek. Ha ez ismerős, jó hírünk van: nem kell többé súrolni térden állva – a sütő tisztítása lehet egyszerű és kíméletes is.
Ecetes gőz – a kényelmes takarítás titka
Ez a módszer azoknak szól, akik gyorsan, könnyedén és vegyszermentesen szeretnék letudni a sütőtakarítást.
Melegítsd elő a sütőt 150 °C-ra, közben egy hőálló tálba önts 1–2 pohár ecetet. Tehetsz bele pár szelet citromot vagy egy csepp mosogatószert is, ha extra frissességre vágysz.
Tedd be a tálat a sütőbe, csukd be az ajtót, és hagyd, hogy a gőz dolgozzon. Kb. 30 perc után nyisd ki óvatosan, majd egy ronggyal vagy szivaccsal töröld le a fellazult szennyeződéseket.
Ha maradnak makacs foltok, jöhet a szódabikarbóna – nem hagy cserben.
Szódabikarbóna + ecet: a zsír rémálma
Ha a sütőd inkább hasonlít egy grillre egy fesztivál utáni napon, ideje egy erősebb bevetésnek.
Keverj ki egy sűrű pasztát kb. 100 gramm szódabikarbónából és néhány evőkanál vízből. Kend fel a sütő belső felületeire – de kerüld a fűtőszálakat! Hagyd hatni pár órát, vagy akár egész éjjel. Másnap spricceld le ecettel – a habzás garantált, és egy pillanatra úgy érezheted magad, mintha laborban dolgoznál. Ezután csak le kell törölnöd a képződött trutyit – és újra csillogni fog a sütőd belseje.
Hogyan ne kelljen újra elölről kezdeni
Egy tiszta sütő szép dolog, de az igazi kihívás, hogy az is maradjon. Íme néhány apró trükk, ami hosszú távon megkönnyíti az életed:
- Használj alulra tehető sütőliner-t vagy tepsit, ami felfogja a kifröccsenő dolgokat.
- Ha valami mellémegy, várd meg, míg kihűl, és töröld le még aznap – frissen sokkal könnyebb eltávolítani.
- A sütőajtó gumitömítését se felejtsd el – ott is megbújhat a por és a zsír.
- Zsírosabb ételeket inkább alacsonyabb hőfokon süss, így kevesebbet fröccsen.
- Soha ne tedd be az ételt még előmelegítés közben, ilyenkor történnek a leglátványosabb “balesetek”.
Nem kell többé utálni a sütőtakarítást
A kulcs az egyszerűség: ecet, szódabikarbóna és egy kis türelem – ennyi elég, hogy a sütőd újra ragyogjon, súrolás nélkül. Legközelebb, ha már megint csak húzod a szád a rácsok láttán, jusson eszedbe ez a trükk – és spórold meg magadnak a szenvedést.