Forrás: Getty

Így maradnak tovább frissek a bogyós gyümölcsök

Áfonya, eper, málna – ahogy kúszik felfelé a hőmérő higanyszála, úgy nő az étvágyad valami édes gyümölcs iránt? Míg a zöldségesben állva alig várod, hogy hazaérve végre nekiláss a nassolásnak, ez a lelkesedés hamar alábbhagy, ugyanis a gyümölcs nagyrésze ekkor már nyomott és penészes. Kíváncsi vagy, hogy mit tehetsz ez ellen? Akkor görgess lejjebb!

1. tipp: Óvatos szállítás

A bogyós gyümölcsök viszonylag puhák, ezért már a vásárlás és a hazaszállítás során óvatosnak kell lenned, nehogy valami meg- vagy összenyomja őket. Ha teheted, mindentől külön pakolod ezeket a gyümölcsöket, így biztos lehetsz abban, hogy nem lesz bajuk.

2. tipp: Válogatás

Egy másik fontos teendő vásárlás és szállítás után, hogy hazaérkezve átnézel minden egyes szemet, és amelyik már puhább vagy akár rohad, azt azonnal eltávolítod. Előbbieket nyugodtan fogyaszd még el, vagy készíts belőlük valami finomságot, de ha már penészes, akkor egyszerűen dobd a kukában

3. tipp: Ecet

Ecet és bogyós gyümölcsök? Igen! Annak ellenére, hogy furcsának tűnik a párosítás, egy jól működő trükk. Vegyél elő egy nagy tálat, és tölts bele 3:1 arányban vizet és ecetet. Ezután óvatosan helyezd bele a gyümölcsöket. Fontos, hogy az ecetes víz teljesen ellepje őket. Két perc után öntsd le róluk a vizet, majd hideg vízzel alaposan öblítsd le a bogyókat, hogy már ne legyen ecet szaguk. Ezután tedd mindegyiket egy papírtörlőre, és óvatosan szárítsd meg őket.

Fontos: Ezt a módszert ne alkalmazd málna esetén. A málnát közvetlenül fogyasztás előtt szabad csak megmosni.

4. tipp: Tárolás

A bogyós gyümölcsök nem szeretik a nedvességet, ezért erre fokozottan figyelj a tárolásuk során. Nyugodtan visszateheted őket abba műanyagdobozba, amiben hazavitted, de előtte mosd át a tálat mosogatószeres vízzel, alaposan szárítsd meg, és tegyél bele egy papírtörlőt. Ezután mehetnek bele a gyümölcsök, majd így rakd őket a hűtőbe. Mindenféleképpen az alsó polcra tedd, mert ott akár 5 napig is elállnak.

Egy hagyományos műanyagdoboz szintén jó választás, de ennek az alját is béleld ki egy papírtörlővel. A papírt rendszeresen cseréld le. A tetőt pedig csak helyezd rá a dobozra, de ne zárd le.

Egy lapos tányér is tökéletesen megfelel erre a célra, ugyanis a bogyóknak azon elég helyük van, és nem nyomódnak össze. De papírtörlőt így is tegyél alájuk.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.