Forrás: Getty

Így lesz pihentető az alvás a legnagyobb hőségben is

5 tipp a pihentető alvás jegyében

1. Zuhanyzás langyos vízzel

Amikor még este sem hűl le a levegő, akkor biztosan te is csak arra vágysz, hogy hideg vízzel lezuhanyozz. Ez azonban nagy hiba, ugyanis ezzel épp az ellenkezőjét éred el. A hűvös víz hatására összehúzódnak a bőrben található erek, így pedig a tested már nem tudja olyan jól elszállítani a hőt a szervezetedből. A langyos víz ellenben tágítja az ereket és a pórusokat, így javul a szervezet hőelvezetése.

2. Helyes szellőztetés és sötétítés

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő szellőztetés fontosságát. Kora reggel és késő este tárd szélesre az ablakokat, nap közben viszont szigorúan tartsd azokat zárva, és sötétíts be, amennyire csak lehet.

3. Csak semmi meztelenkedés

Meztelenül alszol? Csak azt ne! Éjszaka a tested alvó üzemmódban van, még akkor is, ha a meleg miatt ide-oda forgolódsz. Annak ellenére, hogy ruha nélkül alszol, izzadni fogsz, emiatt pedig egy idő után fázni is. A verejtékezés következtében továbbá akár fél liter folyadéktól is megszabadulhatsz. Ennek a két tényezőnek – a hidegnek és a dehidratációnak – pedig egy jókora megfázás lehet a következménye. Viselj inkább pamutból készült pizsamát!

4. Könnyá takaró

Ha meleg van a szobában, akkor sokan nem használnak takarót. Ez szintén nagy hiba, hiszen éjszaka némileg lehűl a helyiség. Ha előtte leizzadsz, akkor később, amikor már hűvösebb van, könnyedén megfázhatsz. Ezért annyira fontos, hogy mindig legyél betakarva. Nyárra tökéletes választás egy vékony, pamutból készült lepedő.

5. Igyál sokat, de ne túl későn

Az igaz, hogy hőségben többet kell inni a megszokottnál, de ezt leginkább nappal kell teljesítened. A szakemberek ugyanis azt javasolják, hogy este 7 óra után már ne fogyassz túl sok folyadékot. Ellenkező esetben a fokozott vizelési inger miatt gyakrabban fogsz felébredni, ezáltal sokkal rosszabbul fogsz aludni.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.