A házimunkák helyes sorrendje: a profik így osztják be a teendőiket

A házimunkák helyes sorrendje: a profik így osztják be a teendőiket

A házimunka az emberek többségének nyűg, szeretnék minél kisebb erőbefektetéssel letudni. Éppen ezért sokan kísérleteztek is azzal, hogyan lehetne minél egyszerűbben a végére érni. Lássuk, mire jutottak a profik, milyen sorrendben a leghatékonyabb a nagytakarítás.

Ötletládához ad!

1. Tisztítószerek felvitele

A szakértők szerint a takarítás első lépése a tisztítószerek felvitele a tisztításra váró felületekre. Miért súrolnánk tovább a foltokat, mint ameddig szükséges? Hagyjuk állni a szereket addig, míg mást csinálunk, így mikor erre kerül a sor, már csak le kell törölnünk őket.

2. Pakolás

Amíg hatnak a tisztítószerek, addig elkezdhetünk pakolászni, 10-15 perc elegendő arra, hogy a padlóról összeszedjünk mindent. A cél az, hogy a lakást felkészítsük a porszívózásra és általános rend legyen.

3. A tisztítószerek letörlése

Ilyenkor töröljük le a fertőtlenítőszert a vécéről, a zsíroldót a tűzhelyről és a vízkőoldót a zuhanyzó oldaláról.

4. Áztatás

Sok területen jelent megoldást a beáztatás, legyen szó akár ételmaradékos edényről vagy foltos ruháról. Ide érdemes beszúrni ezt a lépést a takarítás során.

5. Portörlés

A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk takarítás során, hogy a porszívózást hamarabb végezzük el, mint a portörlést. A portörlés során leseperjük a sok port a padlóra, ám ha ez porszívózás előtt történik, akkor semmi gond, hiszen gyorsan eltüntetjük azt is.

A házimunkák helyes sorrendje: a profik így osztják be a teendőiket
Forrás: Getty

6. Porszívózás

A portörlés után porszívózzuk fel az egész lakást, ne feledkezzünk meg a plafon pókhálóiról sem. Legyünk különösen alaposak a bútorok körül, hiszen itt a törölgetés után plusz porkupacokra bukkanhatunk.

7. Mosógép, mosogatógép elindítása

A mosógépet és mosogatógépet azért csak a takarítás végén érdemes elindítani, mert a törlőrongyokat vagy mosogatószivacsokat is be lehet így tenni a gépekbe. Ezzel megspórolhatjuk ezek tisztítását, illetve mostanra már a beáztatott dolog is „kész” vannak.

8. Felmosás

A takarítást a felmosással érdemes befejezni, hiszen utána úgysem tudunk járkálni a lakásban. A nappali legyen az utolsó helyszín, amit felmosunk, hogy utána jól megérdemelte lerogyhassunk a kanapéra pihenni egyet.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Gyerek Last minute húsvéti tojáskereső DIY ötletek – Ilyen tasakokba rejtheted a finomságokat!

Nyakunkon a húsvéti, így a húsvéti nyuszinak fogy az ideje, hogy mindent előkészítsen a tojáskereséshez. Miután beszerezte az összes finomságot, már csak ötletesen el kell rejtenie azokat. A következő DIY tippeknek hála gyorsan és egyszerűen be tudsz segíteni majd a nyuszinak, hogy a tojáskeresés valódi élmény legyen a kicsik számára.

Tipp Beton kaspó készítése házilag – Kerti kiegészítő fillérekből

Ha sokat vagy a kertedben, akkor bizonyára tudod, hogy milyen sokba tud kerülni, ha új kaspókat kell venni a növényeknek. Ha olcsó és tartós megoldást szeretnél, akkor egy beton kaspó készítése házilag nem túl nehéz, így egy próbát mindenképp megér.

Stílus Tavaszi bejárati ajtó dekorációs ötletek: képeken mutatjuk a gyönyörű megoldásokat

Amikor végre beköszönt a tavasz, ilyenkor a ház minden pontján szeretnénk vidám és friss hangulatát megidézni. Márpedig a tavaszi dekoráció a bejárati ajtó környékén kezdődik. Mutatjuk a legszebb bejárati ajtó dekorációkat, amelyek garantáltan segítenek a tavasz légkörét a küszöbödre varázsolni.

Felújítás A sírból hozták vissza: egy alapjaiban újragondolt 40 nm-es lakás a 11. kerületből

Rettenetes állapot, nagyon rossz alaprajz, hegyesszögeket bezáró falak – ezek fogadták Vasziljevics Erikát és csapatát, akiknek azonban ez nem szegte a kedvét. A szakértői team célja az volt, hogy egy tágas élhető, kényelmes életeret alakítsanak ki belőle. Elöljáróban csak annyit mondunk: sikerült!

Otthon Varázslat 20 négyzetméteren – Ez a lakás felülírja a szűk terek fogalmát

A kislakás különleges műfaj, ami a megszokottnál sokkal kompaktabb elrendezést, komoly átgondolást és látványos ötleteket igényel, hogy minden funkció elférjen kevés négyzetméteren. Ebben a picike otthonban ez igencsak látványosan sikerült.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin