Forrás: Getty

A házimunkák helyes sorrendje: a profik így osztják be a teendőiket

1. Tisztítószerek felvitele

A szakértők szerint a takarítás első lépése a tisztítószerek felvitele a tisztításra váró felületekre. Miért súrolnánk tovább a foltokat, mint ameddig szükséges? Hagyjuk állni a szereket addig, míg mást csinálunk, így mikor erre kerül a sor, már csak le kell törölnünk őket.

2. Pakolás

Amíg hatnak a tisztítószerek, addig elkezdhetünk pakolászni, 10-15 perc elegendő arra, hogy a padlóról összeszedjünk mindent. A cél az, hogy a lakást felkészítsük a porszívózásra és általános rend legyen.

3. A tisztítószerek letörlése

Ilyenkor töröljük le a fertőtlenítőszert a vécéről, a zsíroldót a tűzhelyről és a vízkőoldót a zuhanyzó oldaláról.

4. Áztatás

Sok területen jelent megoldást a beáztatás, legyen szó akár ételmaradékos edényről vagy foltos ruháról. Ide érdemes beszúrni ezt a lépést a takarítás során.

5. Portörlés

A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk takarítás során, hogy a porszívózást hamarabb végezzük el, mint a portörlést. A portörlés során leseperjük a sok port a padlóra, ám ha ez porszívózás előtt történik, akkor semmi gond, hiszen gyorsan eltüntetjük azt is.

A házimunkák helyes sorrendje: a profik így osztják be a teendőiket
Forrás: Getty

6. Porszívózás

A portörlés után porszívózzuk fel az egész lakást, ne feledkezzünk meg a plafon pókhálóiról sem. Legyünk különösen alaposak a bútorok körül, hiszen itt a törölgetés után plusz porkupacokra bukkanhatunk.

7. Mosógép, mosogatógép elindítása

A mosógépet és mosogatógépet azért csak a takarítás végén érdemes elindítani, mert a törlőrongyokat vagy mosogatószivacsokat is be lehet így tenni a gépekbe. Ezzel megspórolhatjuk ezek tisztítását, illetve mostanra már a beáztatott dolog is „kész” vannak.

8. Felmosás

A takarítást a felmosással érdemes befejezni, hiszen utána úgysem tudunk járkálni a lakásban. A nappali legyen az utolsó helyszín, amit felmosunk, hogy utána jól megérdemelte lerogyhassunk a kanapéra pihenni egyet.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.