A házimunkák helyes sorrendje: a profik így osztják be a teendőiket

A házimunkák helyes sorrendje: a profik így osztják be a teendőiket

A házimunka az emberek többségének nyűg, szeretnék minél kisebb erőbefektetéssel letudni. Éppen ezért sokan kísérleteztek is azzal, hogyan lehetne minél egyszerűbben a végére érni. Lássuk, mire jutottak a profik, milyen sorrendben a leghatékonyabb a nagytakarítás.

Ötletládához ad!

1. Tisztítószerek felvitele

A szakértők szerint a takarítás első lépése a tisztítószerek felvitele a tisztításra váró felületekre. Miért súrolnánk tovább a foltokat, mint ameddig szükséges? Hagyjuk állni a szereket addig, míg mást csinálunk, így mikor erre kerül a sor, már csak le kell törölnünk őket.

2. Pakolás

Amíg hatnak a tisztítószerek, addig elkezdhetünk pakolászni, 10-15 perc elegendő arra, hogy a padlóról összeszedjünk mindent. A cél az, hogy a lakást felkészítsük a porszívózásra és általános rend legyen.

3. A tisztítószerek letörlése

Ilyenkor töröljük le a fertőtlenítőszert a vécéről, a zsíroldót a tűzhelyről és a vízkőoldót a zuhanyzó oldaláról.

4. Áztatás

Sok területen jelent megoldást a beáztatás, legyen szó akár ételmaradékos edényről vagy foltos ruháról. Ide érdemes beszúrni ezt a lépést a takarítás során.

5. Portörlés

A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk takarítás során, hogy a porszívózást hamarabb végezzük el, mint a portörlést. A portörlés során leseperjük a sok port a padlóra, ám ha ez porszívózás előtt történik, akkor semmi gond, hiszen gyorsan eltüntetjük azt is.

A házimunkák helyes sorrendje: a profik így osztják be a teendőiket
Forrás: Getty

6. Porszívózás

A portörlés után porszívózzuk fel az egész lakást, ne feledkezzünk meg a plafon pókhálóiról sem. Legyünk különösen alaposak a bútorok körül, hiszen itt a törölgetés után plusz porkupacokra bukkanhatunk.

7. Mosógép, mosogatógép elindítása

A mosógépet és mosogatógépet azért csak a takarítás végén érdemes elindítani, mert a törlőrongyokat vagy mosogatószivacsokat is be lehet így tenni a gépekbe. Ezzel megspórolhatjuk ezek tisztítását, illetve mostanra már a beáztatott dolog is „kész” vannak.

8. Felmosás

A takarítást a felmosással érdemes befejezni, hiszen utána úgysem tudunk járkálni a lakásban. A nappali legyen az utolsó helyszín, amit felmosunk, hogy utána jól megérdemelte lerogyhassunk a kanapéra pihenni egyet.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Gyerek Mindjárt becsengetnek 3. – Két gyerek egy szobában

Az iskolakezdés sosem egyszerű, pláne több gyerekkel. Ha két gyerkőc osztozkodik a szobán, akkor pedig végképp ügyesen kell megtervezni és kialakítani a tanulósarkot. Hoztunk pár aranyszabályt, ami segítségedre lesz ebben.

Stílus Tárolási aranyszabályok – Ez a 6 tanács segít, hogy mindig rendezett legyen az otthonod

A rend megőrzése minden otthonban nehéz, de nem lehetetlen feladat. A kulcs a megfelelő tárolási rendszer kialakításában és fenntartásában rejlik, ahol mindennek megvan a saját helye, és könnyen hozzáférhető számunkra. Ezek a tárolási aranyszabályok garantáltan rendezetten tartják az otthonod.

Kert Mutatjuk, hova ültesd és hogyan gondozd a gyümölcsfákat

A gyümölcsfák más típusú gondozást igényelnek, más a fényigényük, máshogy kell őket metszeni, és több permetezésre is van szükségük. A sok munka viszont megéri, hiszen ha jól csináljuk ízletes, friss és bőséges termést szüretelhetünk nyáron és ősszel. Hoztunk egy gyorstalpalót, ami segíthet a gyümölcsfanevelésben.

Felújítás Konyhaszekrény festése ötletek – A legjobb inspirációk egy helyen a DIY konyhafelújításhoz

A konyhaszekrény festése szuper megoldás főzőterünk pénztárcabarát felújítására. Egy modern szín a régies konyhaszekrényeket is felfrissíti, ezért mindenképp kifizetődő belefognunk a projektbe. Hoztunk 5 ötletet, ami segítségedre lesz ebben.

Tipp Hogyan készítsd fel a lakásodat eladásra? – Avagy home staging a gyakorlatban

A home staging általános és elméletinek tűnő vonatkozásai után, amit az előző cikkben olvashattál, most jöjjön a gyakorlati rész. Mit is jelent a gyakorlatban a home staging?

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin