A házimunkák helyes sorrendje: a profik így osztják be a teendőiket

A házimunkák helyes sorrendje: a profik így osztják be a teendőiket

A házimunka az emberek többségének nyűg, szeretnék minél kisebb erőbefektetéssel letudni. Éppen ezért sokan kísérleteztek is azzal, hogyan lehetne minél egyszerűbben a végére érni. Lássuk, mire jutottak a profik, milyen sorrendben a leghatékonyabb a nagytakarítás.

Ötletládához ad!

1. Tisztítószerek felvitele

A szakértők szerint a takarítás első lépése a tisztítószerek felvitele a tisztításra váró felületekre. Miért súrolnánk tovább a foltokat, mint ameddig szükséges? Hagyjuk állni a szereket addig, míg mást csinálunk, így mikor erre kerül a sor, már csak le kell törölnünk őket.

2. Pakolás

Amíg hatnak a tisztítószerek, addig elkezdhetünk pakolászni, 10-15 perc elegendő arra, hogy a padlóról összeszedjünk mindent. A cél az, hogy a lakást felkészítsük a porszívózásra és általános rend legyen.

3. A tisztítószerek letörlése

Ilyenkor töröljük le a fertőtlenítőszert a vécéről, a zsíroldót a tűzhelyről és a vízkőoldót a zuhanyzó oldaláról.

4. Áztatás

Sok területen jelent megoldást a beáztatás, legyen szó akár ételmaradékos edényről vagy foltos ruháról. Ide érdemes beszúrni ezt a lépést a takarítás során.

5. Portörlés

A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk takarítás során, hogy a porszívózást hamarabb végezzük el, mint a portörlést. A portörlés során leseperjük a sok port a padlóra, ám ha ez porszívózás előtt történik, akkor semmi gond, hiszen gyorsan eltüntetjük azt is.

A házimunkák helyes sorrendje: a profik így osztják be a teendőiket
Forrás: Getty

6. Porszívózás

A portörlés után porszívózzuk fel az egész lakást, ne feledkezzünk meg a plafon pókhálóiról sem. Legyünk különösen alaposak a bútorok körül, hiszen itt a törölgetés után plusz porkupacokra bukkanhatunk.

7. Mosógép, mosogatógép elindítása

A mosógépet és mosogatógépet azért csak a takarítás végén érdemes elindítani, mert a törlőrongyokat vagy mosogatószivacsokat is be lehet így tenni a gépekbe. Ezzel megspórolhatjuk ezek tisztítását, illetve mostanra már a beáztatott dolog is „kész” vannak.

8. Felmosás

A takarítást a felmosással érdemes befejezni, hiszen utána úgysem tudunk járkálni a lakásban. A nappali legyen az utolsó helyszín, amit felmosunk, hogy utána jól megérdemelte lerogyhassunk a kanapéra pihenni egyet.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Add át magad a karácsonyi hangulatnak! 3 nagyszerű ajándékötlet, amivel garantáltan örömet szerzel

Már fenyőillatban úszik a lakás, sorra gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún, és igyekszünk minél előbb elintézni, helyre tenni és rendbe rakni mindent, no meg persze mihamarabb beszerezni mindenkinek a lehető legjobb ajándékot. De közben arra is kell figyelnünk, hogy a karácsony meghittsége ne vesszen el a teendők rengetegében.

Felújítás Címlapra vele! – Egy 120 nm-es otthon, amely minden elemében tökéletes

Edina és családja 2016-ban vásárolta meg ezt az ingatlant, amelyről már akkor tudták: alapos felújításra szorul. Mire azonban igazán belelendültek, a koronavírus járvány megbénította a világot. Ők azonban nem adták fel, és több részletben ugyan, de megvalósították a terveiket. A képeket látva kétségtelen: megérte kitartónak lenniük.

Tipp 5 érv, ami miatt megéri időben megtervezni az ünnepi menüt

Az ünnepek közeledtével mindenki vásárlási lázban ég, ilyenkor hajlamosak vagyunk túlköltekezni. A karácsonyi étkezések tipikusan azok az események, amikor rengeteg ételmaradék gyűlik össze, ami egyrészt pénzkidobás, másrészt pedig nagy terhet ró a környezetre. A menü alapos megtervezésével rengeteget spórolhatunk az alapanyagok megvásárlásakor, és jóval kevesebb étel vész kárba.

Otthon Tokár Tamás és Kovács Dorottya otthonában jártunk

A házkeresés egyik alapfeltétele volt Tamáséknál, hogy megoldható legyen egy-egy külön „irodahelyiség” kialakítása, ahol egymástól elszeparáltan tudnak dolgozni. Szerencsére a kiszemelt háznak a földszintjén adott volt ennek a lehetősége, így a saját ízlésüknek és érdeklődési körüknek megfelelő birodalmat tudtak létrehozni.

Tipp Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?

A karácsonyi hangulathoz nagyban hozzátartoznak az égősorok, fénydekorok és különböző világító figurák az ablakban. Amerikában egyenesen versenyeznek az emberek, hogy kinek van pompásabban kivilágítva a háza. Azt gondolhatjuk, hogy ezek sok áramot fogyasztanak az ünnepi időszakban – ezzel együtt ezen lehet igazán spórolni. De nézzük, hogy ez mennyire igaz.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin