A házimunkák helyes sorrendje: a profik így osztják be a teendőiket

A házimunkák helyes sorrendje: a profik így osztják be a teendőiket

A házimunka az emberek többségének nyűg, szeretnék minél kisebb erőbefektetéssel letudni. Éppen ezért sokan kísérleteztek is azzal, hogyan lehetne minél egyszerűbben a végére érni. Lássuk, mire jutottak a profik, milyen sorrendben a leghatékonyabb a nagytakarítás.

Ötletládához ad!

1. Tisztítószerek felvitele

A szakértők szerint a takarítás első lépése a tisztítószerek felvitele a tisztításra váró felületekre. Miért súrolnánk tovább a foltokat, mint ameddig szükséges? Hagyjuk állni a szereket addig, míg mást csinálunk, így mikor erre kerül a sor, már csak le kell törölnünk őket.

2. Pakolás

Amíg hatnak a tisztítószerek, addig elkezdhetünk pakolászni, 10-15 perc elegendő arra, hogy a padlóról összeszedjünk mindent. A cél az, hogy a lakást felkészítsük a porszívózásra és általános rend legyen.

3. A tisztítószerek letörlése

Ilyenkor töröljük le a fertőtlenítőszert a vécéről, a zsíroldót a tűzhelyről és a vízkőoldót a zuhanyzó oldaláról.

4. Áztatás

Sok területen jelent megoldást a beáztatás, legyen szó akár ételmaradékos edényről vagy foltos ruháról. Ide érdemes beszúrni ezt a lépést a takarítás során.

5. Portörlés

A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk takarítás során, hogy a porszívózást hamarabb végezzük el, mint a portörlést. A portörlés során leseperjük a sok port a padlóra, ám ha ez porszívózás előtt történik, akkor semmi gond, hiszen gyorsan eltüntetjük azt is.

A házimunkák helyes sorrendje: a profik így osztják be a teendőiket
Forrás: Getty

6. Porszívózás

A portörlés után porszívózzuk fel az egész lakást, ne feledkezzünk meg a plafon pókhálóiról sem. Legyünk különösen alaposak a bútorok körül, hiszen itt a törölgetés után plusz porkupacokra bukkanhatunk.

7. Mosógép, mosogatógép elindítása

A mosógépet és mosogatógépet azért csak a takarítás végén érdemes elindítani, mert a törlőrongyokat vagy mosogatószivacsokat is be lehet így tenni a gépekbe. Ezzel megspórolhatjuk ezek tisztítását, illetve mostanra már a beáztatott dolog is „kész” vannak.

8. Felmosás

A takarítást a felmosással érdemes befejezni, hiszen utána úgysem tudunk járkálni a lakásban. A nappali legyen az utolsó helyszín, amit felmosunk, hogy utána jól megérdemelte lerogyhassunk a kanapéra pihenni egyet.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Stílus Konyhafelújítás előtt állsz? Inspirálódj cikkünkből!

Konyhafelújítás előtt állsz és inspirációt szeretnél gyűjteni? A legjobb helyen jársz! Összegyűjtöttük neked a legtrendibb megoldásokat. Rengeteg stílust hoztunk, így biztosan megtalálod azt, ami a befutó lesz számodra.

Tipp Műbőr kanapé tisztítása – Íme a lista a hozzávalókról és útmutató a lépésekhez

A műbőr kanapé és fotel jóval olcsóbb és könnyebben tisztítható, mint a valódi bőr bútorok. Ráadásul kinézetre is nagyon hasonlóak, ezért tökéletes alternatívát jelentenek azoknak, akik olcsóbb megoldást keresnek. De pontosan hogyan is kell ezeket tisztítani? Eláruljuk, hogy a profik mit használnak hozzá, és lépésről lépésre mutatjuk a teendőket.

Stílus Van olyan, hogy túlságosan bohém – 5 hiba, amit a bohém lakberendezésben sokan elkövetnek

A bohém lakberendezés szerelmese vagy? Akkor ügyelj arra is, hogy ne ess túlzásba!

Tipp Hogyan tervezzünk konyhát? Egy helyen az összes lépés, tipp és tipikus hiba

Egy konyha megtervezése óriási feladat, pláne, ha nem szakemberre bízzuk a folyamatot. Szerencsére már számos program és módszer van, ami segítségünkre lehet. Hogyan tervezzünk konyhát? Segítünk.

Tipp Általános iskolás ballagás: 3 egyszerűen elkészíthető DIY ajándékötlet az osztályfőnöknek

Nyakunkon az általános iskolai ballagás, de még mindig nem tudjátok, milyen apró figyelmességgel lepjétek meg az osztályfőnököt? Ebben segítünk most.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin