Ha elmúlik karácsony – 10 tipp, hogyan hasznosítsd újra a fenyőfát

Ha elmúlik karácsony – 10 tipp, hogyan hasznosítsd újra a fenyőfát

Lassan lecsengenek az ünnepek, ezzel együtt a legtöbb otthonban lejár a karácsonyfa mandátuma is. Ilyenkor mindig komoly kérdés, mit kezdjük a lecsupaszított, kiszáradt fenyővel, ami ugyan néhány napja még otthonunk dísze volt, most azonban leginkább szomorú látvány. Nem kell azonban fenyőnk életének ezen a ponton véget érnie, számos módja van ugyanis annak, hogyan hasznosíthatjuk újra. Ebből mutatunk most néhányat.

Ötletládához ad!

1. Gyújtós

Akik fával fűtenek otthon, azok számára gyakorlatilag magától értetődő, mihez is kezdjenek a tűskéjétől megszabault karácsonyfával. A fenyőfa amúgy is gyúlékony fafajta, különösen, ha már alaposan kiszáradt. Miután minden dísztől megszabadítottuk az ágakat, hasogassuk apró darabokra, hogy minél könnyebben begyúlladjon a tűz.

2. Talajtakaró

A fenyőágakról lehullott tűskék tökéletes talajtakarót adnak a kertben, míg a faágak jól komposztálhatók. Ha tudunk szerezni aprítót, amin átfuttajuk a törzset és a fastagabb ágakat, az így keletkezett forgács szintén kiválóan védi a talajban áttelelő növényekeinket a fagytól.

3. Ágyásszegély

Ha egyforma méretű, húsz-harminc centiméteres darabokra vágjuk a vastagabb ágakat, kiváló szegély lesz belőlük az ágyás mellett vagy akár a kapufeljáró mentén is. Ráadásul ez a természetes megoldás még a talajt is táplálja, így hozáadott értékkel bír kertünk állapota szempontjából.

4. Kerti lugas

Ha a törzset megszabadítjuk az ágaktól, masszív lugas lehet belőle, míg a megmaradó részek jól használhatók kerti karónak.

5. Búvóhely a halaknak

A természetes vizekben élő halak számára különösen fontos, hogy el tudjanak bújni ragadozó társaik elől. Erre a vízbe hulló faágak tökéletes alkalmat adnak, hiszen míg ők beúsznak alájuk, nagyobb testű üldözőik nem tudják követni őket. Ha tehát szeretnénk segíteni a nyílt vízek ártatlan lakóit, a fenyő ágait nagyobb darabokban levágva szórjuk bátran a folyók vagy tavak vizébe.

6. Macskamászóka

A karácsonyfa csillogó-csillingelő pompájában amúgy is különösen vonzó a cicák számára, az ünnepek elmúltával adjuk hát át kedvenceinknek a terepet. Az állat testi épségének védelme érdekében az ágak többségét inkább vagdaljuk le, csak az igazán vastagokat hagyjuk meg itt-ott, majd rögzítsük is a törzset, hogy az jól állja a négy mancsos támadást. Az így kapott kompozíció ellenállhatatlan csábítás lesz mindez valamire való kistigris számára.

7. Faggyú-adagoló

A madarak és más állatok szeretik a faggyút, különösen a hideg, téli hónapokban, amikor nehéz más élelemhez hozzájutni. Vágjuk le tehát a fa ágait, majd fúrjuk meg a törzset több ponton, hogy a faggyú ki tudjon csöpögni belőle, végül pedig állítsuk ki a azt a kert egy jól látható pontjára.

8. Homokdűnék megkötése

Vélhetően ez az az újrahasznosítási ötlet, amiről a legkevesebben hallottak: a strandokon és a partokon a homok megkötésére kiválóan alklamas a fenyőfa. Ha tóhoz közeli helyen élünk, érdeklődhetünk az önkományzatnál vagy más illetékes szervnél, hogy nincs-e szükségük lejárt karácsonyfánkra ilyen célból.

9. Madáretető

Egykori karácsonyfánk vaskos törzse kiválóan alkamas madáretetők bázisának. Hagyjuk meg elszortan a vaskosabb ágait, állítsuk ki egy stabil pontra a kertbe, majd aggassuk tele madáretetőkkel.

10. Újrahasznosítás

Természetesen újra is hasznosíthatjuk karácsonyfánkat. Nagyobb településeken szerveznek fagyűjtési napot, vagy kijelölnek pontokat, ahol az emberek leadhatják a fenyőt. De kereshetünk olyan karitatív szervezetet is, mely rászoruló családokhoz juttatja el a lehasznált fákat, akik számára minden ingyen tűzelőanyag hatalmas ajándék.

Fundatipp
Valósítsd meg terveidet Fundamentával!
Kérj most visszahívást a részletekért!
Visszahívást kérek!

Köszönjük szépen érdeklődésedet!

Köszönjük érdeklődésedet! A megadott elérhetőségen kollégánk hamarosan felkeres téged!

Valami hiba történt.

Munkatársaink már dolgoznak a problémán, kérünk gyere vissza pár perc múlva.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp Imádod a kéket de nem tudod milyen színnel párosítsd? Segítünk!

Az ezerarcú kék már önmagában is csodálatos árnyalat. Hát még ha kombinálod is! Nézd meg, hogy mi mi mindent tennénk mellé.

Stílus 2019 legjobb fürdőszoba trendjei – Mi megy és mi marad?

Fürdőszoba és fürdőszoba közt is óriási a különbség. Színeik, megjelenésük, dekorálásuk sokféle lehet. Összeszedtük az idei év legjellemzőbb trendjeit.

Otthon Gazdálkodj okosan – Aktuális kerítésárak 2019-ben

Ha nyár, akkor kerítés. Egy jól kialakított telekatároló rendkívüli módon megkönnyíti mindennapjainkat – legyen szó kerti partikról, gyerekzsúrokról vagy kisállatokról.

Tipp Környezettudatosság otthonodban – Ezeket az Instagram oldalakat kövesd

A környezettudatosság minden szinten rendkívül fontos napjainkban. Szerencsére ma már mindenki kiveheti belőle a részét, akár otthon is.

Kert 5+1 romantikus kerti világítás egyszerűen a meghitt hangulatért

Nyáron nincs is jobb, mint esténként a szabadban üldögélni. Azonban ha lemegy a nap, érdemes különböző világítási lehetőségekkel megőrizni a nyári hangulatot. Cikkünkben 5+1 romantikus kerti világítás tippet gyűjtöttünk össze, amiből te is inspirálódhatsz.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin