Forrás: Getty

Gyűrött és apró ráncokkal teli a cipőd? Könnyebb ezektől megszabadulni, mint gondolnád

Mire lesz szükséged?

  • Gőzvasaló vagy hajszárító
  • Sámfa
  • Tiszta pamut rongy
  • Bőrápoló balzsam
  • Tiszta zsebkendő

Hogyan láss hozzá?

0. lépés: Olvasd el a cipő leírását

Mielőtt hozzálátnál a cipő kezeléséhez, olvasd el a gyártó tisztítási javaslatait. Ne kövesd a lépéseket, ha valamelyiket kifejezetten nem javasolják.

1. lépés: Készítsd elő a cipőket

Vedd ki a cipőfűzőt, és távolítsd el a kiegészítőket is a cipőről. Ezután tömd ki a cipőt a nyílásig tiszta zsebkendővel. Fontos, hogy jól tartsa a tömés a lábbelit, hogy ne deformálódjon el. Ne felejtsd el letisztítani sem a cipőt, mert a magas hő hatására a szennyeződések kárt tehetnek benne.

2. lépés: Melegítsd fel a bőrt hajszárítóval

A hajszárítót a legalacsonyabb fokozatra állítva tartsd 10-15 másodpercig a gyűrődés fölött körülbelül nyolc vagy tíz centiméterrel. Amíg a bőr meleg, simítsd és masszírozd a gyűrődést a selyempapírhoz. Ismételd ezeket a lépéseket, amíg a gyűrődések minimálisra nem csökkennek.

3. lépés: Vasald ki a cipőt

Ez opcionális lépés, de bevetheted a hajszárítós lépés helyett is, mivel általában hatásosabb, viszont óvatosan kell csinálnod.

Márts egy fehér pamut törölközőt friss vízbe, és csavard ki, amíg nem csöpög. Ne használj színes törülközőt, mert az megfoghatja a lábbelit! Hajtsd félbe a törölközőt úgy, hogy legalább két réteg szövet legyen a vasaló és a bőr között. Ezután nagyjából 15-20 másodpercig vasald a törölközőn keresztül a cipőt. Figyelj arra, hogy csak nedves törölközőn keresztül vasald a cipőt, különben kárt okozhat.

4. lépés: Szárítás

Mivel magas hő hatására rugalmassá válik a bőr, csakis sámfával vagy a zsebkendő töméssel fejezheted be a folyamatot. A szárítás fázisában hagyd bent a tömést legalább 10-12 órán át, hogy ne menjen össze a cipő.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.