Gyorstalpaló hétköznapi és formális terítéshez – Galériával

Gyorstalpaló hétköznapi és formális terítéshez – Galériával

Teríteni már az oviban megtanulunk, naposként a mi felelősségünk az asztal előkészítése étkezéshez. De ez azért nem biztos, hogy elég, amikor egy nagyobb ünnep alkalmával vendégeket várunk. Lássuk, hogyan kell hétköznapi, formális, illetve különleges, alkalmi terítéket összeállítani.

Ötletládához ad!

Hétköznapi teríték – desszerttel

A háromfogásos vasárnapi ebédhezkanálra, villára, késre, desszert kanálra és szalvétára van szükségünk, no megegy lapos és egy mély tányérra. A tányér bal oldalán van mindenképp a villa, ésopcionálisan a szalvéta. De utóbbit tehetjük összehajtva a tányérra is, ha ízlésünknekaz jobban megfelel. A tányér jobb oldalán belül van a kés, mellette kívül akanál. A tányér felső részére kerül a desszertes kanál vagy villa. A kés és akanál oldalára tehetünk poharat, méghozzá a következő sorrendben: a tányérközepe felől van a vizespohár, tőle jobbra pedig a borospohár.

Gyorstalpaló hétköznapi és formális terítéshez – Galériával
Forrás: Getty

Formális teríték

A formális vagy többfogásos teríték márjóval több komponensből áll. Ebben az esetben már nem csak egy darab van egyesevőeszközfajtákból, és mindegyik más célt szolgál. A szalvétát általában atányérra tesszük, szükség esetén az ültetőkártya is ide kerül. A tányér jobboldalán, belülről kifelé haladva van a saláta kés, a hús vagy steak kés, végüla halkés, de jobb oldalra kerül a leveses kanál is. A tányér bal oldalán belülremegy a desszert villa, majd a főfogás villája, mellette bal oldalt a salátavilla, míg a torta villa helye a tányér fölött van. Ettől jobbra kerül a vizespohár, mellé pezsgőspohár, végül pedig a boros pohár. A villák föléopcionálisan tehetünk kávéscsészét vagy vajkést.  

Gyorstalpaló hétköznapi és formális terítéshez – Galériával
Forrás: Getty

Lapozd végig galériánkat, hogy ízléses teríték megoldásokból meríthess ötleteket:

Galéria / 4 kép

Megnézem a galériát

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Add át magad a karácsonyi hangulatnak! 3 nagyszerű ajándékötlet, amivel garantáltan örömet szerzel

Már fenyőillatban úszik a lakás, sorra gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún, és igyekszünk minél előbb elintézni, helyre tenni és rendbe rakni mindent, no meg persze mihamarabb beszerezni mindenkinek a lehető legjobb ajándékot. De közben arra is kell figyelnünk, hogy a karácsony meghittsége ne vesszen el a teendők rengetegében.

Felújítás Címlapra vele! – Egy 120 nm-es otthon, amely minden elemében tökéletes

Edina és családja 2016-ban vásárolta meg ezt az ingatlant, amelyről már akkor tudták: alapos felújításra szorul. Mire azonban igazán belelendültek, a koronavírus járvány megbénította a világot. Ők azonban nem adták fel, és több részletben ugyan, de megvalósították a terveiket. A képeket látva kétségtelen: megérte kitartónak lenniük.

Tipp 5 érv, ami miatt megéri időben megtervezni az ünnepi menüt

Az ünnepek közeledtével mindenki vásárlási lázban ég, ilyenkor hajlamosak vagyunk túlköltekezni. A karácsonyi étkezések tipikusan azok az események, amikor rengeteg ételmaradék gyűlik össze, ami egyrészt pénzkidobás, másrészt pedig nagy terhet ró a környezetre. A menü alapos megtervezésével rengeteget spórolhatunk az alapanyagok megvásárlásakor, és jóval kevesebb étel vész kárba.

Otthon Tokár Tamás és Kovács Dorottya otthonában jártunk

A házkeresés egyik alapfeltétele volt Tamáséknál, hogy megoldható legyen egy-egy külön „irodahelyiség” kialakítása, ahol egymástól elszeparáltan tudnak dolgozni. Szerencsére a kiszemelt háznak a földszintjén adott volt ennek a lehetősége, így a saját ízlésüknek és érdeklődési körüknek megfelelő birodalmat tudtak létrehozni.

Tipp Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?

A karácsonyi hangulathoz nagyban hozzátartoznak az égősorok, fénydekorok és különböző világító figurák az ablakban. Amerikában egyenesen versenyeznek az emberek, hogy kinek van pompásabban kivilágítva a háza. Azt gondolhatjuk, hogy ezek sok áramot fogyasztanak az ünnepi időszakban – ezzel együtt ezen lehet igazán spórolni. De nézzük, hogy ez mennyire igaz.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin