Gyorstalpaló hétköznapi és formális terítéshez – Galériával

Gyorstalpaló hétköznapi és formális terítéshez – Galériával

Teríteni már az oviban megtanulunk, naposként a mi felelősségünk az asztal előkészítése étkezéshez. De ez azért nem biztos, hogy elég, amikor egy nagyobb ünnep alkalmával vendégeket várunk. Lássuk, hogyan kell hétköznapi, formális, illetve különleges, alkalmi terítéket összeállítani.

Ötletládához ad!

Hétköznapi teríték – desszerttel

A háromfogásos vasárnapi ebédhezkanálra, villára, késre, desszert kanálra és szalvétára van szükségünk, no megegy lapos és egy mély tányérra. A tányér bal oldalán van mindenképp a villa, ésopcionálisan a szalvéta. De utóbbit tehetjük összehajtva a tányérra is, ha ízlésünknekaz jobban megfelel. A tányér jobb oldalán belül van a kés, mellette kívül akanál. A tányér felső részére kerül a desszertes kanál vagy villa. A kés és akanál oldalára tehetünk poharat, méghozzá a következő sorrendben: a tányérközepe felől van a vizespohár, tőle jobbra pedig a borospohár.

Gyorstalpaló hétköznapi és formális terítéshez – Galériával
Forrás: Getty

Formális teríték

A formális vagy többfogásos teríték márjóval több komponensből áll. Ebben az esetben már nem csak egy darab van egyesevőeszközfajtákból, és mindegyik más célt szolgál. A szalvétát általában atányérra tesszük, szükség esetén az ültetőkártya is ide kerül. A tányér jobboldalán, belülről kifelé haladva van a saláta kés, a hús vagy steak kés, végüla halkés, de jobb oldalra kerül a leveses kanál is. A tányér bal oldalán belülremegy a desszert villa, majd a főfogás villája, mellette bal oldalt a salátavilla, míg a torta villa helye a tányér fölött van. Ettől jobbra kerül a vizespohár, mellé pezsgőspohár, végül pedig a boros pohár. A villák föléopcionálisan tehetünk kávéscsészét vagy vajkést.  

Gyorstalpaló hétköznapi és formális terítéshez – Galériával
Forrás: Getty

Lapozd végig galériánkat, hogy ízléses teríték megoldásokból meríthess ötleteket:

Galéria / 4 kép

Megnézem a galériát

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp Nézzük, mit kell 60 Celsius-fokon mosni – és mit TILOS

Fehérnemű, törlőrongy, ágynemű – ezeket a textíliákat a legtöbben 60 Celsus-fokon mossák. Erre vajon tényleg szükség van?

Tipp A robotporszívó előnyei és hátrányai – Megéri beruházni rá?

A robotporszívók már nem számítanak kuriózumnak, szerencsére egyre elérhetőbb áron kínálják őket. Sőt, egyre többet tudnak, pontosabbak és megbízhatóbbak. Ám még így is szól ellenük jó pár érv, hiszen gondolkozni (még) nem tudnak. Elhoztuk a legnyomósabb érveket, melyek garantáltan segítenek meghozni az okos döntést.

Felújítás 12 év kitartó munkájának gyümölcse: egy roppant ízléses kádár-kocka, ami még szaunát is kapott

Egy tucat esztendő - soknak tűnik, igaz? De sokkal kevesebbnek érződik, ha az ember közben a saját otthonát építgeti, szépítgeti. Zoltánék története még 2009-ben kezdődött, ennyi esztendő alatt jutottak el oda, hogy azt mondják: elégedettek az otthonukkal.

Tipp Felvettek az egyetemre? Így rendezd be praktikusan az albérletet

Amikor egyetemre vagy főiskolára készülsz, a legtöbb esetben költözésre is sor kerül. Annak érdekében, hogy otthonosan érezd magad az albérletben, leendő szobádat be kell rendezned a saját stílusodban. Mindezt úgy, hogy a végeredmény praktikus és költséghatékony is legyen. Erre hoztunk pár szuper tippet!

Gyerek Mindjárt becsengetnek 2. – Milyen az ideális tanulószoba egy tinédzsernek?

A gyerekszobának a gyerekkel együtt kell felnőnie, így amikor tinédzser korba lép a gyermek, a tanulósaroknak is meg kell újulni. Milyen az ideális tanulószoba egy tinédzsernek? Nézzük.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin