Gyapjú pléd tisztítása – Ezeket a szempontokat tartsd szem előtt

Gyapjú pléd tisztítása – Ezeket a szempontokat tartsd szem előtt

A gyapjú a legtöbb odafigyelést igénylő takaró típus, ám puha tapintása és elegáns kinézete miatt megéri a fáradozást. Sőt, ha tisztában vagyunk néhány fontos szemponttal, a tisztítása sem jelent akkora kihívást, mint gondolnánk. Íme néhány szempont, amit mindenképp megéri figyelembe venni gyapjú takaró tisztításakor.

Ötletládához ad!

Milyen gyakran kell tisztítani a gyapjú plédet?

A gyapjú takarók nem igényelnek gyakori tisztítást. Mivel érzékenyek, csak akkor mossuk ki őket, ha feltűnően koszosak, esetleg kellemetlen szaguk van. Ha szeretnénk, hogy mindig friss érzetű legyen, akasszuk ki a plédet a szabad levegőre pár órára, hogy kellően kiszellőzhessen. A mosást azonban elég ritkán, 3-6 havonta elvégezni, attól függően, milyen gyakran használjuk.

Mikre kell figyelni a gyapjú pléd tisztításakor?

  • Mosószer: Csak olyan mosószert szabad használni a gyapjú pléd tisztításakor, ami gyapjúbarát. Ezek egy picivel drágábbak az általános mosószereknél, mégis megéri rájuk költeni, hiszen megóvják gyapjú textíliáinkat.
  • Víz hőmérséklete: A gyapjút, legyen az pokróc vagy ruhadarab, csak és kizárólag hideg vízben szabad mosni.
  • Mosás program: A legkíméletesebb programon, hideg vízzel szabad csak gépbe tenni a gyapjút.
  • Szárítás: A gyapjú textíliákat szigorúan tilos szárítógépbe tenni. A legjobb, ha a szabad levegőn hagyjuk megszáradni.

Gyapjú takaró tisztítása lépésről lépésre:

1. Kirázás

Mosás előtt alaposan rázzuk ki a gyapjú takarót, majd akasszuk fel pár órára, hogy kihulljon belőle minden kosz, szösz, hajszál.

2. Kefével tisztítás

Terítsük ki a takarót, majd egy nagyon lágy és puha sörtéjű kefével menjünk át az egész felületen. Roppant fontos lépés, hiszen így a nehezen eltávolítható szennyeződések jelentős részét is eltávolíthatjuk.

3. Mosás

Ezután jöhet a mosás, ami szigorúan hideg vízzel, a leggyengédebb programon történhet.

4. Szárítás

A gyapjút sose tegyük a szárítógépbe. Ehelyett göngyöljük törölközőbe a takarót, hogy felitassuk róla a felesleges vizet, majd terítsük ki. Sose tegyük ki a napra, hiszen a közvetlen napsütés hatására az anyag veszíthet puhaságából.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin