Forrás: Getty

Gyapjú pléd tisztítása – Ezeket a szempontokat tartsd szem előtt

Milyen gyakran kell tisztítani a gyapjú plédet?

A gyapjú takarók nem igényelnek gyakori tisztítást. Mivel érzékenyek, csak akkor mossuk ki őket, ha feltűnően koszosak, esetleg kellemetlen szaguk van. Ha szeretnénk, hogy mindig friss érzetű legyen, akasszuk ki a plédet a szabad levegőre pár órára, hogy kellően kiszellőzhessen. A mosást azonban elég ritkán, 3-6 havonta elvégezni, attól függően, milyen gyakran használjuk.

Mikre kell figyelni a gyapjú pléd tisztításakor?

  • Mosószer: Csak olyan mosószert szabad használni a gyapjú pléd tisztításakor, ami gyapjúbarát. Ezek egy picivel drágábbak az általános mosószereknél, mégis megéri rájuk költeni, hiszen megóvják gyapjú textíliáinkat.
  • Víz hőmérséklete: A gyapjút, legyen az pokróc vagy ruhadarab, csak és kizárólag hideg vízben szabad mosni.
  • Mosás program: A legkíméletesebb programon, hideg vízzel szabad csak gépbe tenni a gyapjút.
  • Szárítás: A gyapjú textíliákat szigorúan tilos szárítógépbe tenni. A legjobb, ha a szabad levegőn hagyjuk megszáradni.

Gyapjú takaró tisztítása lépésről lépésre:

1. Kirázás

Mosás előtt alaposan rázzuk ki a gyapjú takarót, majd akasszuk fel pár órára, hogy kihulljon belőle minden kosz, szösz, hajszál.

2. Kefével tisztítás

Terítsük ki a takarót, majd egy nagyon lágy és puha sörtéjű kefével menjünk át az egész felületen. Roppant fontos lépés, hiszen így a nehezen eltávolítható szennyeződések jelentős részét is eltávolíthatjuk.

3. Mosás

Ezután jöhet a mosás, ami szigorúan hideg vízzel, a leggyengédebb programon történhet.

4. Szárítás

A gyapjút sose tegyük a szárítógépbe. Ehelyett göngyöljük törölközőbe a takarót, hogy felitassuk róla a felesleges vizet, majd terítsük ki. Sose tegyük ki a napra, hiszen a közvetlen napsütés hatására az anyag veszíthet puhaságából.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.