Főzőlap tisztítása – Minden praktika egy helyen

Főzőlap tisztítása – Minden praktika egy helyen

Lassan már kikopnak a hagyományos tűzhelyek a konyhákból, a helyüket pedig átveszik a főzőlapok. Sok előnyük mellett azonban egy komoly feladatot adnak nekünk: nem olyan egyszerű szép tisztára törölni a felületüket. Mutatjuk, hogyan néz ki a főzőlap tisztítása, hogy makulátlan legyen a végeredmény.

Ötletládához ad!

Milyen gyakran kell tisztítani a főzőlapot?

A lehető legjobb eset az lenne, ha minden egyes használat után időt tudnánk szakítani a kellően alapos tisztításra. De ha nem megoldható, alapesetben 3-4 naponta szakítsunk időt erre. Kivéve, ha valami kifolyt a főzőlapra, mert az a következő főzés során teljesen rá tud égni. Ezt mindig azonnal töröljük le!

Főzőlap tisztítása a hétköznapokban

A hétköznapokban szükségünk lesz ecetre vagy direkt főzőlap tisztításhoz kapható vegyszerre. Ezen felül kell még 2 rongy, az egyiket vizesen, a másikat szárazon fogjuk használni.

Várjuk meg, hogy teljesen kihűljön a felület, nehogy megégessük magunkat, illetve, hogy ne párologjon el róla a tisztítószer. Ha ez megvan, fújjuk be a teljes főzőlapot ecettel vagy a tisztítószerrel, majd hagyjuk 5-10 percig állni. Miután feloldotta a szer a szennyeződéseket, töröljük át az egészet egy nedves ronggyal, jól eltávolítva ezzel minden feloldott ételmaradékot. Ezután már csak át kell törölni a szárazon maradt ronggyal, és készen is vagyunk.

A rászáradt, ráégett szennyeződések eltüntetése

Ha nem sikerült időben letisztítani a kiborult étel maradványait, akkor kicsit nagyobb feladat lesz a főzőlap tisztítása. Ehhez az ecet és a két rongy mellé szükség van még szódabikarbónára, egy tompa, műanyag kaparóeszközre, valamint egy nem használatos konyharuhára vagy törölközőre.
Az előkésztés ugyanaz, mint az előbb: várjuk meg, hogy teljesen kihűljön a felület, majd fújjuk be ecettel. Az odaszáradt szennyeződésekre rakjunk bőségesen a szódabikarbónából, az fogja feloldani őket. Ha ez kész, forró vízzel nedvesítsük be a régi anyagdarabot, majd terítsük rá a főzőlapra 10-15 percre. Miután ezzel is megvagyunk, a műanyag kaparó segítségével lazítsuk fel a szennyeződéseket, majd töröljük át a főzőlapot előbb vizes, majd száraz ronggyal is.

Mit kerüljünk el?

Fontos, hogy semmiképp se használjunk a tisztításhoz fémet vagy nagyon erős szálú szivacsot, mert könnyen fel tudjuk sérteni vele a felületet. Illetve ne hagyjuk rajta túl sokáig az odaégett foltokat, mert minél tovább kapják a hőt, annál nehezebb lesz eltávolítani őket.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Otthonod modernizálása nem álom többé. Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Promóció Add át magad a karácsonyi hangulatnak! 3 nagyszerű ajándékötlet, amivel garantáltan örömet szerzel

Már fenyőillatban úszik a lakás, sorra gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún, és igyekszünk minél előbb elintézni, helyre tenni és rendbe rakni mindent, no meg persze mihamarabb beszerezni mindenkinek a lehető legjobb ajándékot. De közben arra is kell figyelnünk, hogy a karácsony meghittsége ne vesszen el a teendők rengetegében.

Tipp 5 érv, ami miatt megéri időben megtervezni az ünnepi menüt

Az ünnepek közeledtével mindenki vásárlási lázban ég, ilyenkor hajlamosak vagyunk túlköltekezni. A karácsonyi étkezések tipikusan azok az események, amikor rengeteg ételmaradék gyűlik össze, ami egyrészt pénzkidobás, másrészt pedig nagy terhet ró a környezetre. A menü alapos megtervezésével rengeteget spórolhatunk az alapanyagok megvásárlásakor, és jóval kevesebb étel vész kárba.

Otthon Tokár Tamás és Kovács Dorottya otthonában jártunk

A házkeresés egyik alapfeltétele volt Tamáséknál, hogy megoldható legyen egy-egy külön „irodahelyiség” kialakítása, ahol egymástól elszeparáltan tudnak dolgozni. Szerencsére a kiszemelt háznak a földszintjén adott volt ennek a lehetősége, így a saját ízlésüknek és érdeklődési körüknek megfelelő birodalmat tudtak létrehozni.

Tipp Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?

A karácsonyi hangulathoz nagyban hozzátartoznak az égősorok, fénydekorok és különböző világító figurák az ablakban. Amerikában egyenesen versenyeznek az emberek, hogy kinek van pompásabban kivilágítva a háza. Azt gondolhatjuk, hogy ezek sok áramot fogyasztanak az ünnepi időszakban – ezzel együtt ezen lehet igazán spórolni. De nézzük, hogy ez mennyire igaz.

Stílus #vegyélhazait – És tedd varázslatossá azzal a karácsonyt II.

És akkor a célegyenesben még egy csokorra való dekorációs és ajándék ötlet – természetesen ezúttal is csak és kizárólag hazai alkotók munkáiból válogatva.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin