Forrás: Getty

Főzőlap tisztítása – Minden praktika egy helyen

Milyen gyakran kell tisztítani a főzőlapot?

A lehető legjobb eset az lenne, ha minden egyes használat után időt tudnánk szakítani a kellően alapos tisztításra. De ha nem megoldható, alapesetben 3-4 naponta szakítsunk időt erre. Kivéve, ha valami kifolyt a főzőlapra, mert az a következő főzés során teljesen rá tud égni. Ezt mindig azonnal töröljük le!

Főzőlap tisztítása a hétköznapokban

A hétköznapokban szükségünk lesz ecetre vagy direkt főzőlap tisztításhoz kapható vegyszerre. Ezen felül kell még 2 rongy, az egyiket vizesen, a másikat szárazon fogjuk használni.

Várjuk meg, hogy teljesen kihűljön a felület, nehogy megégessük magunkat, illetve, hogy ne párologjon el róla a tisztítószer. Ha ez megvan, fújjuk be a teljes főzőlapot ecettel vagy a tisztítószerrel, majd hagyjuk 5-10 percig állni. Miután feloldotta a szer a szennyeződéseket, töröljük át az egészet egy nedves ronggyal, jól eltávolítva ezzel minden feloldott ételmaradékot. Ezután már csak át kell törölni a szárazon maradt ronggyal, és készen is vagyunk.

A rászáradt, ráégett szennyeződések eltüntetése

Ha nem sikerült időben letisztítani a kiborult étel maradványait, akkor kicsit nagyobb feladat lesz a főzőlap tisztítása. Ehhez az ecet és a két rongy mellé szükség van még szódabikarbónára, egy tompa, műanyag kaparóeszközre, valamint egy nem használatos konyharuhára vagy törölközőre.
Az előkésztés ugyanaz, mint az előbb: várjuk meg, hogy teljesen kihűljön a felület, majd fújjuk be ecettel. Az odaszáradt szennyeződésekre rakjunk bőségesen a szódabikarbónából, az fogja feloldani őket. Ha ez kész, forró vízzel nedvesítsük be a régi anyagdarabot, majd terítsük rá a főzőlapra 10-15 percre. Miután ezzel is megvagyunk, a műanyag kaparó segítségével lazítsuk fel a szennyeződéseket, majd töröljük át a főzőlapot előbb vizes, majd száraz ronggyal is.

Mit kerüljünk el?

Fontos, hogy semmiképp se használjunk a tisztításhoz fémet vagy nagyon erős szálú szivacsot, mert könnyen fel tudjuk sérteni vele a felületet. Illetve ne hagyjuk rajta túl sokáig az odaégett foltokat, mert minél tovább kapják a hőt, annál nehezebb lesz eltávolítani őket.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.