Forrás: Getty

Fénycsatorna beépítése – Mi ez és hogyan működik?

Mi az a fénycsatorna?

A fénycsatornát egy hajlított csőhöz lehetne hasonlítani, aminek a belseje fényvisszaverő anyaggal van borítva. A tetőtől vezet a szoba plafonjáig a padláson keresztül. Előnye, hogy természetes fénnyel árasztja el az ablaknélküli vagy gyér megvilágítású szobákat, hiszen a fénycsatornák a napfény kb. 85-95%-át képesek továbbítani a benti helyiségbe. Igen hatásos, még a legsötétebb sarkokat is képes kivilágosítani. Elsődlegesen az ablak nélküli kicsi szobák, például a mosókonyhák megmentője, de jó szolgálatot tesz tetőablak nélküli lépcsőknél vagy folyósokon is.

Hogyan működik a fénycsatorna?

A szerkezet három részből áll: van egy belső elem, maga a fénycsatorna, továbbá egy külső elem. A fénycsatorna csövének belsejét fényvisszaverő anyaggal borítják, valamint speciális szögben hajlik meg annak érdekében, hogy továbbítsa a fényt. A külső, tetőn található eleme úgy néz ki, mint egy tetőablak, a szoba plafonján található búra része pedig egy kerek, lapos csillárra hasonlít. Ez a három elem úgy „hajtogatja” és erősíti fel a fényt, hogy akár egy ablak fényességét is helyettesítheti.

Fénycsatorna beépítése

A fénycsatorna beépítése egyértelműen szakember segítségét igényli, kivéve, ha jártasok vagyunk a szigetelések és burkolatok világában. Fontos tisztában lenni olyan alap szerkezeti elemekkel, mint a tetőszerkezet vagy éppen a zárófödém, ugyanis ezek határozzák meg a beépítés módját. Az is nehezíti a beépítését, hogy nem alkalmazhatjuk az összes helyiségben: fénycsatornát nem ajánlott olyan helyre építeni, ami közvetlen szomszédos a tetővel, azaz emeleti szobákban csak egyedi esetekben megoldható a kialakítása.   

  • A fénycsatorna beépítése a cserepek lebontásával kezdődik. Szerencsére nem kell az összes cserepet levenni, csupán a külső elem méretének megfelelő területet kell megbontani.
  • A beépítés során biztosítani kell a megfelelő szigetelést a fénycsatorna körül. Lehetséges, hogy a házunk nem rendelkezik a szükséges szigetelő rétegekkel, amit szakember segítségével tudjuk pótolni.
  • Szereljünk be párafékező fóliát a hőszigetelés alá, gondoskodjunk ennek szakszerű kialakításáról.
  • A cserép alatti tetőszerkezetet is meg kell bontani a külső elem méretének megfelelően.
  • A belső elem beépítéséhez ki kell vágni a plafon egy darabját, hogy be lehessen süllyeszteni a búrát.
  • Végül a külső és belső elem közé kell beépíteni a fénycsatorna darabjait.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.