Fénycsatorna beépítése – Mi ez és hogyan működik?

Fénycsatorna beépítése – Mi ez és hogyan működik?

A sötét helyiségek barátságtalan hangulata már a múlté, hiszen egyre több technológia áll rendelkezésre a szobák világosítására. A fénycsatorna egy megoldás a sok közül, ám kétségkívül az egyik leghatásosabb. Mutatjuk, hogyan néz ki a fénycsatorna beépítése, és miért számít rendkívül hasznosnak.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Mi az a fénycsatorna?

A fénycsatornát egy hajlított csőhöz lehetne hasonlítani, aminek a belseje fényvisszaverő anyaggal van borítva. A tetőtől vezet a szoba plafonjáig a padláson keresztül. Előnye, hogy természetes fénnyel árasztja el az ablaknélküli vagy gyér megvilágítású szobákat, hiszen a fénycsatornák a napfény kb. 85-95%-át képesek továbbítani a benti helyiségbe. Igen hatásos, még a legsötétebb sarkokat is képes kivilágosítani. Elsődlegesen az ablak nélküli kicsi szobák, például a mosókonyhák megmentője, de jó szolgálatot tesz tetőablak nélküli lépcsőknél vagy folyósokon is.

Hogyan működik a fénycsatorna?

A szerkezet három részből áll: van egy belső elem, maga a fénycsatorna, továbbá egy külső elem. A fénycsatorna csövének belsejét fényvisszaverő anyaggal borítják, valamint speciális szögben hajlik meg annak érdekében, hogy továbbítsa a fényt. A külső, tetőn található eleme úgy néz ki, mint egy tetőablak, a szoba plafonján található búra része pedig egy kerek, lapos csillárra hasonlít. Ez a három elem úgy „hajtogatja” és erősíti fel a fényt, hogy akár egy ablak fényességét is helyettesítheti.

Fénycsatorna beépítése

A fénycsatorna beépítése egyértelműen szakember segítségét igényli, kivéve, ha jártasok vagyunk a szigetelések és burkolatok világában. Fontos tisztában lenni olyan alap szerkezeti elemekkel, mint a tetőszerkezet vagy éppen a zárófödém, ugyanis ezek határozzák meg a beépítés módját. Az is nehezíti a beépítését, hogy nem alkalmazhatjuk az összes helyiségben: fénycsatornát nem ajánlott olyan helyre építeni, ami közvetlen szomszédos a tetővel, azaz emeleti szobákban csak egyedi esetekben megoldható a kialakítása.   

  • A fénycsatorna beépítése a cserepek lebontásával kezdődik. Szerencsére nem kell az összes cserepet levenni, csupán a külső elem méretének megfelelő területet kell megbontani.
  • A beépítés során biztosítani kell a megfelelő szigetelést a fénycsatorna körül. Lehetséges, hogy a házunk nem rendelkezik a szükséges szigetelő rétegekkel, amit szakember segítségével tudjuk pótolni.
  • Szereljünk be párafékező fóliát a hőszigetelés alá, gondoskodjunk ennek szakszerű kialakításáról.
  • A cserép alatti tetőszerkezetet is meg kell bontani a külső elem méretének megfelelően.
  • A belső elem beépítéséhez ki kell vágni a plafon egy darabját, hogy be lehessen süllyeszteni a búrát.
  • Végül a külső és belső elem közé kell beépíteni a fénycsatorna darabjait.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakóingatlan felújítása és vásárlása esetén válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Stílus Tapétatrend 2023 – Stílusok, színek és minták

Az idei évben nyugodtan legyél bátrabb, ami a színeket és a mintákat illeti. 2023-ban minden falról az energia sugárzik, és ez rád is jó hatással lesz. Valami nagyon mást hoz ez az esztendő. Mutatjuk is, mit.

Felújítás Szerelem második látásra – Bámulatos farmhouse stílus egy 54 nm-es panellakásban

Egy panellakás farmhouse stílusban – nem, ez nem csak a mesében létezik. Ha az ember nagyon akar valamit, azt bizony valóra lehet váltani. Éppen erről szól Gabi története, aki szándékosan egy nagyon reménytelen állapotban lévő panellakást keresett, hogy abban aztán hódolhasson nagy szerelmének, a lakberendezésnek. Nézzétek, milyen csodát alkotott.

Tipp A ragyogóan tiszta sütő titka – Egy influencer szuper trükkje

Ha azt hiszed, már minden takarítós trükköt láttál, akkor bizony tévedsz, ugyanis a TikTokon és az Instagramon szinte naponta bukkannak fel új megoldásokat. Most egy olyan trükköt hoztunk Neked, ami a sütőt segít újszerűen tisztává varázsolni, ráadásul papírtörlőn vagy alufólián kívül nincs is másra szükséged hozzá.

Tipp 5 zseniális ötlet, hogyan használd fel a megmaradt buborékfóliát

A pandémia óta egyre többet rendelsz webshopokból, és nem tudod, hogy mit kezdj a rengeteg buborékfóliával? Nekünk van pár zseniális ötletünk.

Tipp 5 lépés, amivel tisztán tarthatod a szárítógépet

A szárítógép tisztítása nem tűnik fontos feladatnak, hiszen tiszta ruhák kerülnek bele, így a gép sem lehet piszkos – vagy mégis? Bizony, a szárítógépben rengeteg kosz tud felhalmozódni a szöszöktől kezdve azoktól a szennyeződésekig, amelyek nem jöttek ki a mosás során a ruhákból. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen és alaposan tisztítsd a szárítógépet (is).

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin