Fénycsatorna beépítése – Mi ez és hogyan működik?

Fénycsatorna beépítése – Mi ez és hogyan működik?

A sötét helyiségek barátságtalan hangulata már a múlté, hiszen egyre több technológia áll rendelkezésre a szobák világosítására. A fénycsatorna egy megoldás a sok közül, ám kétségkívül az egyik leghatásosabb. Mutatjuk, hogyan néz ki a fénycsatorna beépítése, és miért számít rendkívül hasznosnak.

Ötletládához ad!

Mi az a fénycsatorna?

A fénycsatornát egy hajlított csőhöz lehetne hasonlítani, aminek a belseje fényvisszaverő anyaggal van borítva. A tetőtől vezet a szoba plafonjáig a padláson keresztül. Előnye, hogy természetes fénnyel árasztja el az ablaknélküli vagy gyér megvilágítású szobákat, hiszen a fénycsatornák a napfény kb. 85-95%-át képesek továbbítani a benti helyiségbe. Igen hatásos, még a legsötétebb sarkokat is képes kivilágosítani. Elsődlegesen az ablak nélküli kicsi szobák, például a mosókonyhák megmentője, de jó szolgálatot tesz tetőablak nélküli lépcsőknél vagy folyósokon is.

Hogyan működik a fénycsatorna?

A szerkezet három részből áll: van egy belső elem, maga a fénycsatorna, továbbá egy külső elem. A fénycsatorna csövének belsejét fényvisszaverő anyaggal borítják, valamint speciális szögben hajlik meg annak érdekében, hogy továbbítsa a fényt. A külső, tetőn található eleme úgy néz ki, mint egy tetőablak, a szoba plafonján található búra része pedig egy kerek, lapos csillárra hasonlít. Ez a három elem úgy „hajtogatja” és erősíti fel a fényt, hogy akár egy ablak fényességét is helyettesítheti.

Fénycsatorna beépítése

A fénycsatorna beépítése egyértelműen szakember segítségét igényli, kivéve, ha jártasok vagyunk a szigetelések és burkolatok világában. Fontos tisztában lenni olyan alap szerkezeti elemekkel, mint a tetőszerkezet vagy éppen a zárófödém, ugyanis ezek határozzák meg a beépítés módját. Az is nehezíti a beépítését, hogy nem alkalmazhatjuk az összes helyiségben: fénycsatornát nem ajánlott olyan helyre építeni, ami közvetlen szomszédos a tetővel, azaz emeleti szobákban csak egyedi esetekben megoldható a kialakítása.   

  • A fénycsatorna beépítése a cserepek lebontásával kezdődik. Szerencsére nem kell az összes cserepet levenni, csupán a külső elem méretének megfelelő területet kell megbontani.
  • A beépítés során biztosítani kell a megfelelő szigetelést a fénycsatorna körül. Lehetséges, hogy a házunk nem rendelkezik a szükséges szigetelő rétegekkel, amit szakember segítségével tudjuk pótolni.
  • Szereljünk be párafékező fóliát a hőszigetelés alá, gondoskodjunk ennek szakszerű kialakításáról.
  • A cserép alatti tetőszerkezetet is meg kell bontani a külső elem méretének megfelelően.
  • A belső elem beépítéséhez ki kell vágni a plafon egy darabját, hogy be lehessen süllyeszteni a búrát.
  • Végül a külső és belső elem közé kell beépíteni a fénycsatorna darabjait.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakóingatlan felújítása és vásárlása esetén válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin