Fénycsatorna beépítése – Mi ez és hogyan működik?

Fénycsatorna beépítése – Mi ez és hogyan működik?

A sötét helyiségek barátságtalan hangulata már a múlté, hiszen egyre több technológia áll rendelkezésre a szobák világosítására. A fénycsatorna egy megoldás a sok közül, ám kétségkívül az egyik leghatásosabb. Mutatjuk, hogyan néz ki a fénycsatorna beépítése, és miért számít rendkívül hasznosnak.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Mi az a fénycsatorna?

A fénycsatornát egy hajlított csőhöz lehetne hasonlítani, aminek a belseje fényvisszaverő anyaggal van borítva. A tetőtől vezet a szoba plafonjáig a padláson keresztül. Előnye, hogy természetes fénnyel árasztja el az ablaknélküli vagy gyér megvilágítású szobákat, hiszen a fénycsatornák a napfény kb. 85-95%-át képesek továbbítani a benti helyiségbe. Igen hatásos, még a legsötétebb sarkokat is képes kivilágosítani. Elsődlegesen az ablak nélküli kicsi szobák, például a mosókonyhák megmentője, de jó szolgálatot tesz tetőablak nélküli lépcsőknél vagy folyósokon is.

Hogyan működik a fénycsatorna?

A szerkezet három részből áll: van egy belső elem, maga a fénycsatorna, továbbá egy külső elem. A fénycsatorna csövének belsejét fényvisszaverő anyaggal borítják, valamint speciális szögben hajlik meg annak érdekében, hogy továbbítsa a fényt. A külső, tetőn található eleme úgy néz ki, mint egy tetőablak, a szoba plafonján található búra része pedig egy kerek, lapos csillárra hasonlít. Ez a három elem úgy „hajtogatja” és erősíti fel a fényt, hogy akár egy ablak fényességét is helyettesítheti.

Fénycsatorna beépítése

A fénycsatorna beépítése egyértelműen szakember segítségét igényli, kivéve, ha jártasok vagyunk a szigetelések és burkolatok világában. Fontos tisztában lenni olyan alap szerkezeti elemekkel, mint a tetőszerkezet vagy éppen a zárófödém, ugyanis ezek határozzák meg a beépítés módját. Az is nehezíti a beépítését, hogy nem alkalmazhatjuk az összes helyiségben: fénycsatornát nem ajánlott olyan helyre építeni, ami közvetlen szomszédos a tetővel, azaz emeleti szobákban csak egyedi esetekben megoldható a kialakítása.   

  • A fénycsatorna beépítése a cserepek lebontásával kezdődik. Szerencsére nem kell az összes cserepet levenni, csupán a külső elem méretének megfelelő területet kell megbontani.
  • A beépítés során biztosítani kell a megfelelő szigetelést a fénycsatorna körül. Lehetséges, hogy a házunk nem rendelkezik a szükséges szigetelő rétegekkel, amit szakember segítségével tudjuk pótolni.
  • Szereljünk be párafékező fóliát a hőszigetelés alá, gondoskodjunk ennek szakszerű kialakításáról.
  • A cserép alatti tetőszerkezetet is meg kell bontani a külső elem méretének megfelelően.
  • A belső elem beépítéséhez ki kell vágni a plafon egy darabját, hogy be lehessen süllyeszteni a búrát.
  • Végül a külső és belső elem közé kell beépíteni a fénycsatorna darabjait.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakóingatlan felújítása és vásárlása esetén válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Promóció Időutazz velünk! Így néz ki a jövő nappalija

Napjaink technológia fejlődését látva izgalmas eljátszani a gondolattal, mit hozhat az életünkbe a (közel)jövő. Míg a repülő autó, a gondolkodásra képes robot és a mindentudó mesterséges intelligencia néhány éve még túlzottan futurisztikusnak tűnt, ma már egészen elérhető távolságba került. De vajon hogyan hat majd mindez az otthonainkra?

Stílus Hangulatos fürdőszobára vágysz? Akkor ezt a 4 dolgot pakold el szem elől

Sokszor beszélünk arról, mivel és hogyan dekorálhatod a fürdőt, hogy szép és egyed legyen. Arról azonban kevés szó esik, mit ne tegyél oda. Épp ezért most ezeket vesszük sorra.

Tipp Gyűrődésmentes ágynemű vasalás nélkül – Nem álom többé!

Te is imádod frissen felhúzott ágynemű alatt álomra hajtani a fejed? Nincs is ezen semmi meglepő. Ahogy azon sem, ha az ágynemű vasalásáért már annyira nem rajongsz. Viszont az alábbi trükknek hála legalább ezt a fárasztó feladatot megspórolhatod.

Tipp A tökéletesre vasalt ruhák 5 titka

Nem vagy egyedül, ha számodra is a vasalás a legkevésbé kedves házimunka. Különösen, ha minden igyekezeted ellenére is maradnak gyűrődések a ruhákon. Íme néhány hasznos vasalási tipp, ami megkönnyítheti az életedet.

Tipp Mi a teendő, ha megjelennek a ruhamolyok a lakásban?

Ha az utóbbi időben ruhamolyokat fedeztél fel a ruháid között? Tény, hogy kellemetlenséget okozhatnak, de szerencsére vannak hatékony módszerek a kiirtásukra és elriasztásukra. Összeszedtünk mindent, amit tudni érdemes a molyokról, és arról, hogyan is lehet őket elűzni a szekrényből – és a lakásból.

Kert Ezeket a zöldségeket termesztheted az erkélyen magaságyásban

Nincs kerted, de nem szeretnél lemondani a saját termesztésű zöldségekről? Jó hír: a magaságyásoknak hála akár az erkélyen is tudsz zöldséget nevelni. Nézzük, mit.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin