Forrás: Getty

Félsz, hogy betörnek otthonodba? 6 tipp, amivel javíthatod a biztonságérzeted

1. Zárd az ablakaidat

Az ablakok gyenge pontjai az otthonunknak, így megerősítésük is mindenképp kifizetődő. A jól záródó, erős ablakok a szigetelésben és a biztonságérzet megerősítésében is sokat segítenek. Ha nem fér bele a büdzsébe az ablakok cseréje, akkor szerezzünk be ablakzárat, ami extra védelmet biztosít a feltörésük ellen. 

2. Cseréld az ajtó zárakat

Az ajtók zárása alapvetés, ha biztonságról van szó. Azonban nem mindegy, hogy milyen zárat használunk: érdemes beruházni egy többpontos védelmet jelentő rendszerre. De az is fontos, hogy ha véletlenül elhagytad a kulcsod, akkor azonnal cseréld le a zárat. De akkor se halogasd a cserét, ha kopott, gyengének tűnő már a zár. Ne várd meg, míg a betörő leteszteli annak hatékonyságát.


3. Szerelj fel kamerákat

A technológia fejlődésének hála már viszonylag kedvező áron juthatunk jó minőségű, telefonról irányítható kamerákhoz. A személyiségi jogokat védő szabályokat figyelembe véve helyezzünk ki 1-2 kamerát a ház fontos részeire, egyet pedig a belülre, ami a bejáratot figyeli. Így akkor is láthatjuk, mi történik otthon, ha épp távol vagyunk. Ráadásul a kamerák elrettentő erővel is bírnak, ezért mindenképp megéri beruházni egy ilyen rendszerre. 

4. Rejtsd el az értékeket

De legalábbis ne hagyd őket szem előtt. Figyelj arra, hogy az utcáról ne látszódjanak a nagy értékű tárgyak, és a kertben vagy az erkélyen se hagyj soha értéket.

5. Mozgásérzékelő lámpák

A betörők kisebb eséllyel mernek olyan otthonokat háborgatni, ahol lámpák vannak. Ennek oka, hogy a mozgásérzékelő lámpák felhívják a figyelmet a mozgásra, ezért akár a szomszédok is könnyebben kiszúrják, ha mozgolódás van a ház körül.

6. Kérd szakember segítségét

Ha már megtörtént a baj, és betörés áldozata lettél, fontos, hogy kérd hozzáértő segítségét. Először is beszélj egy biztonságtechnikai szakemberrel, aki felméri a ház gyenge pontjait, és segít megerősíteni azokat. Ha pedig komoly nyomot hagytak benned a történtek, bátran fordulj mentális szakemberhez, aki segít feldolgozni és helyükre tenni azokat.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.